Et ve et ürünü alırken dikkat
Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş vatandaşlarımızın et ve et ürünü alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda...
Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş vatandaşlarımızın et ve et ürünü alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgiler verdi.
ETİKETLERİ BULUNAN HAZIR AMBALAJLI KIYMA
Kırbaş, “Kırmızı etler eğer tam karkas veya yarım karkas halinde ise etlerin üzerinde yasal damgaların bulunması, bakanlığımızın onay verdiği işletmelerde hazırlandığını belirtir etiketleri bulunan ambalajlı hazır kıymaların alınması, et reyonlarında satılan kırmızı ve tavuk etlerinden daha önceden hazırlanmış etiketsiz hazır kıymaların ve et karışımlarının satın alınmaması, tüketicinin talep ettiği yerden, tüketicinin huzurunda çekilen etten hazırlanan kıymadan, satın alınması gerekiyor”
SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT
“Hazır paket olarak satılan kırmızı ve kanatlı etlerinin paketler üzerindeki son kullanma tarihlerinin geçmemiş olması, donmuş olarak satın alınacak kırmızı ve kanatlı etlerinin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve ayrıca çözünmüş, yumuşamış ürünlerin alınmaması, taze olarak satışa sunulan kırmızı etlerin canlı ve parlak kırmızı renkte, tavuk etlerinin ise canlı, diri, parlak ve gri beyaz renklerde olması, doğal renklerinin dışında aşırı sarı, yeşil ve benzeri renklerde etlerin satın alınmaması gerekiyor”
KARARMIŞ ETLER ALINMAMALI
Kırmızı ve tavuk etlerinin dış yüzeylerinde dışkı içeriklerinin veya çevresel etkenlere bağlı kirlerin bulunmaması gerektiğini ifade eden Kırbaş, “Uzun süreli muhafazalara bağlı olarak etlerin yüzey kısımlarının rutubetini kaybetmesi ve kurumasına bağlı olarak, donuk ve koyu kahve veya kararmış etlerin alınmaması, etlerin kendilerine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış kötü bir koku, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu bulunma durumunda satın alınmamalı”
VAKUMLAR BOZULMAMIŞ OLMALI
“Aşırı yumuşamış ve ezilmiş kırmızı ve kanatlı etlerinin alınmaması, donmuş olarak satın alınacak etler üzerinde bölgesel renk değişikliği olmaması, et satış reyonlarındaki muhafaza dolaplarının çalışır vaziyette olmalarına ve özellikle soğutulmuş taze et satan reyonların sıcaklıklarının 4°C’nin üzerinde olmamasına, donmuş ürün satılan dolapların ise -18 °C’nin üzerinde olmaması, reyonlarda kırmızı et, sakatat ve kanatlı eti satış bölümleri ve satış personeli ayrı olan işletmelerden alış-veriş yapılması, vakum paket olarak satılan kırmızı ve tavuk et ve ürünlerinin vakumlarının bozulmamış olması gerekiyor”
DERİN DONDURUCULARDA MUHAFAZA EDİLMELİ
“Firma etiketi tüketiciye belirtilemeyen dökme formdaki ürünlerin alınmamasına, et satış reyonları temiz, düzenli olan ve çalışan personelin bakımlı ve temizlik kurallarına uygun davranan yerlerden alış-veriş yapılması, tüketicilerin alış veriş sırasında et ihtiyaçlarını en son aşamada alınması, reyonlardan satın alınan etlerin mümkün olduğunca kısa sürede eve getirilmesi ve buzdolabında muhafazaya alınması, günlük ihtiyaçtan fazla alınan etlerin, tek seferde tüketilebilecek porsiyonlara bölünerek evlerde derin dondurucularda muhafaza edilmesi, donmuş etlerin çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerekmektedir” dedi.
KIRIKKALE HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.