Emekli memur şehir hayatını bıraktı, köyünde hayvancılığa başladı
İzmir’de yıllarca devlet memurluğu yapan Dursun Kurnaz, emekli olduktan sonra şehir hayatını geride bırakarak Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinin Yenili köyüne yerleşti. Ailesiyle birlikte kırsal yaşamı seçen Kurnaz, burada hayvancılıkla uğraşmaya karar verdi ve Halep keçisi yetiştiriciliğine başladı. Devletin sağladığı desteklerle hayalindeki işi gerçekleştiren Kurnaz, üretim yaparak hem kendi geçimini sağlıyor hem de topluma hizmet etmeye devam ediyor.
Kurnaz, Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün Kırsal Kalkınma Programı (KOP) kapsamında sunduğu düşük faizli kredilerle Halep keçisi satın aldı. Bu desteğin yanı sıra, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, küçükbaş hayvancılığa uygun bir ortam oluşturulması için Kurnaz’a Portatif Barınak Projesi kapsamında barınak temin etti. Kurnaz, bu sayede hayvancılık faaliyetlerine hızlıca başladı ve işleri ilerletmeye devam etti.
Kendisi için hayal olan hayvancılık işinin artık gerçek olduğunu dile getiren Kurnaz, “Eskiden beri hayalini kurduğum bu işe sonunda adım attım. Devletimize hizmet ettik, emekli olduk. Şimdi ise üretim yaparak tekrar devletimize ve topluma hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi. Halep keçisinin süt ve et veriminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Kurnaz, bu keçilerle verimli bir üretim gerçekleştirmenin önemini belirtti. Halep keçisinin yüksek yağ oranı ve et kalitesinin yanı sıra süt veriminin de iyi olduğunu söyledi.
Hayvancılığın maliyetli bir iş olduğunu belirten Kurnaz, devlet desteği sayesinde bu işi yapabildiğini dile getirdi. “Devletin desteği olmasa, bu işin altından kalkmak oldukça zor olurdu. Küçükbaş hayvancılığı yapmak için gereken tüm desteği sağladılar” dedi. Ayrıca, Kurnaz, yem ihtiyacını karşılamak için kendi arazisini kullandığını ve hayvancılıkla ilgili sürdürülebilir üretim için gereken tüm önlemleri aldığını belirtti. Bu yıl yonca ekeceğini ve silaj yaparak hayvanların yem ihtiyacını karşılayacağını söyledi.
HAYVAN SAĞLIĞINA ÖNEM VERİLİYOR
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimler, Kurnaz’ın hayvancılık faaliyetlerini düzenli olarak denetliyor ve hayvanların sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Doğan, küçükbaş hayvancılıkla ilgili yürütülen projelerin bölgedeki üreticilere önemli katkılar sunduğunu belirtti. Kırıkkale Valiliği ve İl Müdürlüğü tarafından başlatılan projelerle, küçükbaş hayvanların verimliliği artırılmakta ve hayvanların sağlığına yönelik sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Bu projeler kapsamında hayvanlar için portatif barınaklar, yemlikler, suluklar, damızlık koçlar temin edilmekte ve aşılama çalışmaları ile hastalıklarla mücadele edilmektedir.
Kurnaz ve diğer küçükbaş hayvancılık yapan üreticiler, devletin sunduğu bu tür projeler sayesinde hem üretimlerini artırıyor hem de hayvancılıkla ilgili karşılaştıkları zorlukları aşmada önemli bir destek buluyorlar. Kırıkkale’nin kırsalında hayvancılık yapan emekli bir vatandaşın başarı hikâyesi, kırsal kalkınma ve üretimin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kaynak:İHLAS HABER AJANSI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.