Ekim ayı bakım ayı
Kırıkkale’de hobi bahçeleri bakımı ve onarımı ile birlikte çeşitli bahçe çiçekleri üreten ve tüketiciye sunan İrem Peyzaj sahibi Mikail Kurnaz, yazın bitmesiyle bahçe işlerinin bitmediğini söyledi. Kurnaz, Ekim ayının esasen bakım ayı olduğunu belirtti.
Yaz bitti diye bahçenizi ihmal etmek gelecek yaz sezonu sizin için kötünün habercisi olabilir. Her zaman gözünüz gibi baktığınız bahçenizdeki çiçeklerin, Ekim ayında da, size ihtiyaçları var. Hatta sadece bahçenizin değil; evdeki çiçekleriniz için de yapmanız gereken işler az değil. Çünkü konunun tecrübeli işini bilen ustalarına göre Ekim ayı tam bir bakım ayıdır.
Bu konuda tecrübelerini aktaran İrem Peyzaj orman ürünleri sahibi Mikail Kurnaz, yazın ayının sona ermeye başladığı şu günlerde bahçe işlerinin devam ettiğini söyledi. İhmal edilmemesi gereken ayrıntılar hakkında bilgi veren Kurnaz, gelecek sezon rahat etmek isteyen bahçe sahipleri için Ekim ayının aynı zamanda bakım ayı olduğuna dikkat çekiyor. Kurnaz, Ekim ayında yapılması gereken çalışmalar ve yapılacak bakım konusunda şu bilgilere yer veriyor.
Bahçe takvimi Ekim ayını gösterdiğinde hem bahçede hem de ev içinde yapılması gerekenler:
Bu aylar kışlık bitkilerin ekimi için biçilmiş katfandır. Bunun yanı sıra toprağa dökülen yaprakları toplamanın da tam zamanı.
-Bitkilerinizin dibinden çıkan sürgün/fışkınları budayın.
-Bahçenizde gül varsa; dağişik ve düzensiz çıkan gülleri de budayın.
-Yine güllerin üzerindeki hastalıklı yaprakları temizlemeyi unutmayın ki bir sonraki sezona güzel açabilsinler.
- Kışa dayanıklı olmayan çiçeklerinizi korumaya alın. İsterseniz onları bahçe kulubenize veya evinizin içine de taşıyabilirsiniz.
- Yaz sezonu için tatil yapsın diye bahçeye çıkardığınız çiçeklerinizi tekrar evin içine alın.
-Senelik bitkilerinizi ayırın, gerekiyorsa yerlerini değiştirin. Toprak içinde sıkışık hale gelmiş çiçeklerinize ya da bitkilerinize ihtiyaçları olan yeri sağlayın. Onlara ihtiyaçları olan alanı sağlarsanız çiçek açma dönemlerinde daha bereketli olurlar.
-Bahçe çalılarından yerini beğenmedikleriniz varsa ekim ayı onların yer değişimi için en uygun ay.
-Tohum vermiş çiçeklerinizin tohumlarını toplayın ve ekim zamanları gelene kadar onları bir zarfın içinde saklayın.
–Teras ve pencere önündeki bitkilerinizi de unutmayın. Saksıların dibine polistiren malzemeler yerleştirerek drenajı kolaylaştırabilir, çok amaçlı gübre takviyesi yapabilirsiniz.
–Varsa bahçe çitinizi yenileyin.
–Bahçenize begonyalarınızı ekin/yerleştirin.
–Bahçe kenarlarına ya da saksılara lale ekmeye başlayabilirsiniz.
-Yıldız çiçeği gibi narin bitkileri soğuktan korunaklı alanlara taşıyın.
–Nane, maydonoz gibi taze bitkileri kurutarak kışın yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
–Bahçede tamirat ya da yenilenme gerektiren bahçe dekorasyon süsleriniz (bahçe bibloları) varsa, bu ay bu iş için de çok uygundur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.