DSÖ küresel halk sağlığı acil durum ilan etti
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde başlayan maymun çiçeği virüsü salgını, komşu ülkeler Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’ya da sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu gelişmeler üzerine iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Salgınları durdurmak ve hayatları korumak için uluslararası çapta koordineli bir müdahale şarttır” şeklinde açıklamada bulundu. Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olup, hastalığın kontrol altına alınması amacıyla araştırma, finansman, uluslararası sağlık önlemleri ve işbirliğini hızlandırmayı hedefliyor.
VİRÜS YAYILMAYA DEVAM EDİYOR
Africa CDC, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıtada “halk sağlığı acil durumu” ilan etmişti. Kurum, bu yıl Afrika genelinde 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm kaydedildiğini açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160’lık bir artışı temsil ediyor. Şu ana kadar Afrika’da 13 ülkede maymun çiçeği vakaları bildirilmiş durumda.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun çiçeği, ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde insanlarda tespit edilen ve Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülen bir virüstür. 2022 yılında, daha hafif bir varyantı dünya genelinde büyük ölçüde cinsel temas yoluyla yayıldı ve DSÖ tarafından küresel halk sağlığı acil durumu ilan edilmesine neden oldu. DSÖ, 10 ay süren sağlık krizinin ardından acil durumu sona erdirmişti.
Bu yeni gelişme, virüsün küresel ölçekte yayılma potansiyelini ve sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı bir kez daha gözler önüne seriyor. DSÖ, uluslararası toplumun virüsle mücadelede daha etkin ve koordineli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.