Delice’de hedik dönemi başladı
Kırıkkale’de buğday hasadının ardından yöre halkını bulgur kaynatma telaşı sardı. Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen hedik kaynatma Delice’de tüm hızıyla devam ediyor. Kazanlarla kaynatılan hedikler belirli aşamalardan sonra bulgur oluyor.
Kırıkkale ve bağlı yörelerde her yıl Ağustos-Eylül aylarında büyük kazanlarda kaynatılarak kış hazırlığının yapıldığı Delice’de, hedik kaynatma tüm hızıyla sürüyor. Doğal bulgur tüketmek isteyen ev hanımlarının meşhur bulgur kazanlarını ateşlediği bu günlerde, kaynatılan hedikler bulgur haline getiriliyor. Kırsal kesimlerde oldukça yaygın olan bulgur kaynatma işlemi, kurulan büyük ocaklarda büyük kazanların yerleştirilmesiyle yapılıyor. Tarladan hububat hasadının ardından kazanlarda kaynatılmaya başlayan buğdaylar belirli aşamalardan geçiriliyor. Büyük emeğin sarf edilmesiyle kışa hazırlık için yapılan hedik kaynatma işlemi, Delice’de kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek haline gelmiş durumda.
HEDİKTEN BULGUR NASIL YAPILIYOR?
Dene yıkandıktan sonra akşamdan sabaha kadar ıslak şekilde bırakılır. Sabah erkenden ocaklıklar kurulur. Bakırdan olan bulgur leğenleri ocaklığa yerleştirilir. İçlerine sular doldurularak, leğenlerin alacağı kadar dene konulur. Ocaklıklara ateş yakılarak kaynatılır. Kaynayan ekin (buğday) pişme kıvamına yaklaşınca sürekli erimemesi için kontrol edilir. Diri olarak pişmesi sağlanır. Pişen buğdaya hedik denir. Hedik olunca kovalarla sergiler üzerine dökülerek kurutulmaya bırakılır. Kurutulan bulgurluk içinde kalabilecek küçük taş, çör, çöp ayıklanarak torbalara doldurulur. Bulgur değirmeninde çekilmesi için ambar veya evin bir köşesine düzenli bir şekilde istif edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.