Delice’de geleneksel incir bandırma başladı

Delice’de geleneksel incir bandırma başladı

Türkiye’nin bir çok bölgesinde kış hazırlıkları arasında yer alan ve geleneksel hale getirilen kurutmalıklar nesilden nesile devam ediyor. Günümüze kadar uzanan gelenekler arasında yer alan İncir bandırma Delice’de de halen önemli bir yere sahip.

Kırıkkale’nin Delice ilçesinde nesilden nesile devam eden ve kış hazırlıkları arasında önemli bir yere sahip olan gelenekler halen unutulmadı. Kuşaktan kuşağa evlerde öğretilerek yeni nesillere aktarılan gelenekler bugün hala Kırıkkale’nin Delice ilçesinde devam ediyor. Kırıkkale’nin Delice ilçesinde her yıl bu aylarda yapılan İncir bandırma, hemen hemen her evde terk edilmeyen önemli bir gelenek. Salça yapımı, kuru üzüm ve sebze kurutmalıklarının ardından ön plana çıkan İncir bandırma, bölgenin kış hazırlıkları bakımından unutulmayarak günümüze kadar geliyor.

incir.png

PEKİ; İNCİR BANDIRMA NASIL HAZIRLANIYOR?

İncirin en kalitelisi dalında kurumuş olanıdır. Yere düşen incirler toplanır ve içerisinde büyük bir bölümü tam kurumaya ulaşmadığı için güneşte 1-2gün civarında bekletilir. İncirler sürekli kontrol edilmeli ve içerisinde kurumuş olanlar alınmalıdır. Eğer güneşte çok bekletilirse incirler sertleşir. Uygun kurumaya ulaşan incirler toplandıktan sonra bandırma işlemine geçilebilir.

incir4.png

İNCİR BANDIRMA İŞLEMİ

Büyük bakır kazanın içerisine su doldurulur. İçerisine bir miktar tuz konulur. Suyun içerisine 20-25 yaprak defne yaprağı atılır. Eğer bulunabiliyorsa yabani dağ kekiği bir miktar suyun içerisine atılabilir. Odun ateşinde kaynayıncaya kadar beklenir. Defne yaprağı koku ve rengini suya verecektir. Suyun renginin koyu yeşil bir renge dönüştüğünü görebileceksiniz.

Bu arada incirler temiz su ile yıkanmalıdır. İncirler yere düştüğü için üzeri toz, toprak olur. Bunların temizlenmesi için bandırma işleminden önce incirler yıkanır. Yıkanan incirler kargı sepetlere konulur. Kargı sepet bandırma için hazırlanmış defne suyunun içerisine konulur.

Yaklaşık 5dk civarında incirlerin suyun içerisinde kalması sağlanır. İncirler sıcak su ile yumuşayacaktır, defne suyu incirler üzerinde doğal bir koruma oluşturacaktır. 5dk sonra incirler sudan çıkarılır ve güneşe serilir. Yaklaşık 24saat – 36 saat civarında güneşte bekletilir. İncirler artık yemek için hazırdır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum