Çölyak hastalarının dikkat etmesi gerekenler: Glütensiz diyet
Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi glütensiz diyet olarak biliniyor. Diyetisyen Tuba Yıldırım, glütensiz diyette dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ve çölyak hastalığının belirtileri hakkında bilgiler verdi.
Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, çölyak hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Çölyak hastalığının, buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten proteinine karşı vücudun intolerans göstermesi sonucu ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu belirtti.
Yıldırım, “Çölyak hastalığında glüten içeren besinlerin tüketilmesi durumunda bağırsaklarda iltihaplanma meydana gelir ve vücutta alerjik reaksiyonlar görülebilir. Hastalığın kesin tanısı ince bağırsak biyopsisiyle konulmaktadır” dedi.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çölyak hastalığının, çeşitli belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Diyetisyen Yıldırım, yaygın belirtileri şöyle sıraladı: “Şiddetli karın ağrısı, karında şişlik, aşırı gaz, baş dönmesi, kusma, ishal, kabızlık, yorgunluk, adet düzensizliği, kilo kaybı ve ağızda yaralar oluşması.” Çocuklarda ise daha çok karın ağrısı, şişlik, ishal, kilo alamama, gelişme geriliği ve boy uzamasında yavaşlama gibi belirtiler gözlemleniyor.
Yetişkinlerde ise, karın bölgesinin şişkin olması, ideal vücut ağırlığının altında olma, iştahsızlık, kas zayıflığı, kansızlık, ağız içi aftlar, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, ciltte kaşıntılı döküntüler, halsizlik ve sinirlilik hali yaygın belirtiler arasında yer alıyor.
GLÜTENSİZ DİYETLE YAŞAM
Çölyak hastalığının tedavisinde, şu an için bilinen tek yöntem glütensiz diyettir. Yıldırım, "Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamıştır. Glütensiz diyette yiyeceklerin hazırlanma ve saklanma aşamasında kullanılan malzemelerin glüten içeren besinlerle bulaşmamasına özen gösterilmelidir" diyerek, hastaların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için dikkat etmeleri gereken noktaları vurguladı.
Glütensiz diyette dikkat edilmesi gereken besinlerin başında buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar gelirken, yasaklı gıdalar arasında pasta, kek, poğaça, kraker, makarna gibi hamur işleri de yer alıyor. Ayrıca, glüten içerikli soslar, mısır gevrekli çikolatalar, bira ve malt içeren içecekler de bu diyetten çıkarılmalıdır.
Çölyak hastalığının tedavi edilmesi için glütensiz diyetin titizlikle uygulanması gerektiği, hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için büyük önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.