Buharlı römorkör Rosalie, Haliç sularında
Türünün tek örneği olan 1873 yapımı buharlı römorkör Rosalie, restorasyonun ardından Rahmi Koç Müzesi’nde sergiye açıldı. Rosalie, bundan sonra...
Türünün tek örneği olan 1873 yapımı buharlı römorkör Rosalie, restorasyonun ardından Rahmi Koç Müzesi’nde sergiye açıldı. Rosalie, bundan sonra Haliç sularında isteyen vatandaşlara nostalji yaşatacak.
En eski buharlı römorkör örneklerinden biri olan Rosalie, Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen bir törenle sergiye açıldı. Rosalie 1873’te Den Briel adıyla Kinderdijk J Smit Tersanesi’nde, köprü yapımı ve suyolları savunmasıyla görevli Topedistan Kolordusu’nun talebi üzerine Hollanda’da inşa edildi. Gemi 95 HP gücündeki orijinal bileşik buharlı makinesi ile türünün tek örneği olma özelliğini taşıyor. Rosalie, 1873-1924 tarihleri arasında Toppedistan Kolorsusu’na hizmet eden ‘Den Briel’ Maas Nehri ağzına deniz mayınlarını döşeme için kullanıldı. Değişik isimler altında farklı sahiplere römorkör olarak hizmet veren Rosalie, geçtiğimiz yıl Rahmi Koç tarafından satına alınarak yapılan restoreye alındı. Yapılan restorasyonun ardından Koç Müzesi’ne getirilen Rosalie römorkörünü burada demirleyen Fenerbahçe vapuru siren sesiyle selamladı. Tarihi römorkör de siren sesiyle karşılık verdi.
Haliç sularında demirleyen römorkörün ilk yolcuları ise gazeteciler oldu. Römorköre binen basın mensupları Haliç’te ilk turu attı. Rahmi Koç Müzesi Müdürü Ertuğrul Duru, ”Rosalie teknesi buharlı kömürlü ve dünyada aktif ve çalışır vaziyetteki son römorkör. Hollanda’dan geldi. İki sene önce son sahipleri olan beyler 30 sene kadar tekneyi korumuşlar ve hatta kimi deniz sevdalıları içerisinde yaşamışlar. Bu insanlar artık bunu canlı tutamayacaklarını düşününce satmaya karar vermişler.” dedi. Sahip oldukları denizcilik koleksiyonu için Rosalie'nin satışından haberdar olur olmaz harekete geçtiklerini dile getiren Duru, “Bir şekilde haberdar olduk. Danışmanlarımız hemen gidip tekneye baktı. Ve bu tarihi tekneyi müzemize kazandırmaya karar verdik. Gördüğünüz gibi şu anda burada canlı çalışır vaziyete kömürlü buharlı 1873 yılında denizlere inmiş bir tekneyi müzemizin koleksiyonuna katmış olduk.” diye konuştu.
Hafta sonları talep durumuna boğaz turuna çıkacak olan tarihi römorkör saatte yaklaşık 7,5 knot (1 kn = 1 deniz mili/saat=1,852 km/saat) hız yapabiliyor.
HABERİN VİDEOSUNU İZLE
[gallery ids="216867,216866,216865"]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.