Birkaç Günlük Gezimiz 13- TARSUS ! (8
Kültür Parkı
Mersin’de uğradığımız Av. Mustafa DUMAN’ın öğretmen arkadaşı söylemişti, Nusret Mayın Gemisinin Tarsus’un girişinde parkta sergilendiğini. Görmeden gitmek olmazdı! Tarsus Şelalesinden, sora sora Bağdat bulunurmuş. Birkaç kişiye sorduktan sonra, “Tarsus Belediyesi Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nın” önündeyiz. Biran kendimizi Çanakkale’de hissetmiştik. Hepimiz dağıldık. Kısa sürede gemiyi gezmiş olduk. Gerçekten güzeldi. Emeği geçenlere teşekkür ederken, Nusret Mayın Gemisi hakkında birlikte bilgilenelim.
NUSRET MAYIN GEMİSİ:
Dünyanın en önemli ve en şöhretli savaş gemisidir. Nusret Mayın Gemisi 1912 yılında Almanya’nın Kiel şehrinin Germania tersanesinde inşa edilerek 1914’te Osmanlı Ordusu’na teslim edilmiştir. Eni 7.4 m., boyu 40 m. sürati ise 15 mildi. Dar alanlarda seri manevra özelliği nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda görevlendirilmişti.
Nusret Mayın Gemisi, 18 Mart 1915 yılında Çanakkale Harekatı’nın kaderini değiştirmesi nedeni ile ‘Dünyanın En Ünlü Mayın Gemisi’ olarak tarihe geçmiştir.
18 Mart 1915 Çanakkale deniz harbinde İngiliz Donanmasına ait olan ‘Ir-resistible’ ve ‘Ocean’ gemilerini, Fransız Donanmasına ait ‘Bouvet’ zırhlı gemilerini batırarak büyük bir zafere imza atmıştır. 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdükten sonra terhis edilmiş ve 1962 yılında satılarak, özel sektöre ait bazı nakliyat firmalarınca uzun yıllar kuru yük gemisi olarak kullanılmıştır. Ancak yaşlı bedeni daha fazla dayanamayarak 1990 yılında Mersin Limanı’nda batmıştır. 1999 yılında gönüllülerce su yüzüne çıkarılmıştır.
Tarsus Belediyesi, Çanakkale^ye giderek Nusret Mayın Gemisi’nin maketi üzerinde incelemelerde bulunmuş, Tarsus’a döndüklerinde ise ‘Dünyanın En Ünlü Mayın Gemisi’ni’ kahramanlık günlerine geri döndürecek çalışmalara başlamıştır. 2002 yılında Tarsus Belediyesi’nin
Gayretleri ile üç parça halinde Tarsus’a getirilerek orijinali korunarak restore ve monte edilmiştir. Titiz çalışmalar ardından da Çanakkale Savaşı Şehitleri anısına yapılan parka yerleştirilmiştir. 2003 yılından itibaren de Tarsus’un Mersin girişinde geniş bir anıt müzede sergilenmeye başlanmıştır. Daha çok 18 Mart 1915’te “Muhteşem Armada” olarak tanınan dünya donanmasını durdurarak bugünkü dünya coğrafyasının sınırlarını belirleyen kahramanlığıyla hatırlanmaktadır.
Av. Mustafa DUMAN ve Nusret Mayın Gemisi!
Av. Mustafa DUMAN ve Çanakkale Temsili Şehitliği!
Yurdanur DUMAN Nusret Mayın Gemisinde Bayrağımızla!
Dr. Çiğdem KARAER- Nusret Mayın Gemisi Müzesi parkında!
Saat 16.00 geliyordu. Kırıkkale’ye daha 450 km. yolumuz vardı. Hem rehberlik, hem kaptanlık yorucu olacaktı benim için. Yolcu yolunda gerekti. Aklımda, yıllar önce gitmiş olduğum Niğde’de ana yol’a yakın Gümüşler Manastırı vardı. Bakalım yetişebilirmiyiz.
Tarsus’un tarihi zenginlikleri bitecek gibi değildi. Gezmediğimiz, görmediğimiz daha çok yerler vardı geride!
- Eshab-ı Kehf Mağarası.
- Donuktaş Roma Tapınağı.
- Mencik Baba Türbesi.
- Bilal-i Habeşi Mescidi. Aziz Paul Kilisesi.
- Jüstinyen Köprüsü (Baç Köprüsü).
- Berdan Baraj Gölü.
- Taşkuyu Mağarası.
- Roma Yolu.
- Gözlükule Höyüğü.
- Şahmeran Hamamı (Eski hamam).
- Mehmet Felah Türbesi.
- Ordodoks Rum Kilisesi.
- Tarsus Müzesi…
Benim tespit ettiklerim bunlar. Daha gün yüzüne çıkmamış, nice eserler barındıran, bizim, daha doğrusu benim gönlümde, İl olmayı çoktan hak etmiş Tarsus İl’inden Pozantı’ya doğru devam ediyoruz.
devam edecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.