Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

Birkaç Günlük Gezimiz 11 - TARSUS ! (6)

Birkaç Günlük Gezimiz 11 - TARSUS ! (6)

     Hızlı adımlarla, Yeni Hamam önünden Ulu Camii ve Saat Kulesi’ne uğruyoruz. Burası da 100 metre var yok. Tarih içinde bir şehirdeyiz. Günlük yaşamla iç içe…

   YENİ HAMAM:

     Ulu Camii’nin bulunduğu alanın doğusunda yer almaktadır. 1785 yılında Mir el-Hâc Tor-zâde tarafından yaptırılmıştır. Bugün hala kullanılan yapının kitabesin de bulunduğu Batıdaki portali yıkılmıştır. Hamam, soyunma, ılıklık ve sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Batıdan labirente benzer bir girişle soyunma kısmına geçilmektedir. Oldukça yüksek bir kubbeyle örtülü bu kısım sonradan iki katlı hale getirilmiştir. Ilıklık kısmı dikdörtgen planlı ve iki küçük kubbeyle örtülmüştür. Hemen kuzeyindeki sıcaklık kısmı ise kare planlı ve tek kubbelidir. Köşelerde daha küçük kubbelerle örtülmüş dört hücre yıkanma yerleri olarak kullanılmaktadır. Orta bölümde sekizgen göbek taşı, kenarlarda ise kurnaların yer aldığı dört küçük eyvan bulunmaktadır. Zemini oldukça bozulmuş, mermerlerin yerini fayans almıştır.

 

alaattin-karaer--kose-yazisi1-015.jpg

Yeni Hamam!

 

   ULU CAMİİ:

     Ulu Camii, 1579 yılında Ramazanoğlu Piri Mehmet paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından St. Pier Kilisesi kalıntılarının üzerine erken dönem Osmanlı üslubunda yapılmıştır. İnşaatında tümüyle kesme taş kullanılan tek minareli camiye, kuzey yönünden abidevi taç kapıdan girilir. Camiinin iç mekanı sütunları “İran Kemeri” denilen yarı sivri kemerlerle birbirine bağlanmıştır. Camiinin doğu kısmına bitişik türbede Hz. Şit, Hz. Lokman Hekim ve Halife Memun’un mezarları bulunmaktadır. Camii mihraba paralel uzanan üç sahınlı bir plana sahiptir. Kuzey cephesine bitişik, iç hacminin yaklaşık iki katına ulaşan revaklı avlunun ortasında bir şadırvan bulunmaktadır. Yine avlunun Kuzey-doğu ve Kuzeybatı köşelerinde iki minare yer alır. Bunlardan Kuzeybatıdaki yapıdan ayrı bir kitabenden 1363 yılında yapıldığı ve başka bir camiye ait olduğu anlaşılmaktadır. İkinci minare ise, 1895 yılında saat kulesi olarak dönemin valisi Ziya paşa Tarafından yenilenmiştir.

 

 

alaattin-karaer--kose-yazisi2-013.jpg

Ulu Camii ve Saat Kulesi!

 

 

alaattin-karaer--kose-yazisi3-009.jpg

Ulu Camii!

 

 

alaattin-karaer--kose-yazisi4-007.jpg

Ulu Camii!

 

 

 

   SAAT KULESİ:

     Ulu Camii avlusunun Kuzey-batısındadır. 1890 yılında Kaymakam Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.

 

alaattin-karaer--kose-yazisi-5.jpg

Saat Kulesi!

 

     Ulu Camii ve Saat Kulesi gezip tanıdıktan sonra. Camiinin hemen yanı başında bulunan. Kırkkaşık Bedestenine uğruyoruz. Daha doğrusu. Hanımlar giriyor Bedestene. Sıcaktan yorgun düşen Av. Mustafa Duman, Camiinin girişindeki kafeteryanın, Bedestene kadar sıralanmış sandalyelerini kendini atmış, dinlenmeye çekilmişti. Bu sırada da boş durmuyordu. Yakınındaki gençlere, Tarsus Şelalesi ve Nusret Mayın Gemisinin yerlerini soruyordu. Bedestenden sonra Tarsus Şelalesi, ardından Nusret Mayın Gemisi gezilerek yola devam edecektik. Kalan yerleri başka bir zamana bırakacaktık, ömrümüz yeterse!

 

 

alaattin-karaer--kose-yazisi6-005.jpg

Av. Mustafa DUMAN yorgun düşmüştü!

 

     KIRIKKAŞIK BEDESTENİ:

     Her dönem hareketli bir ticari ve siyasi merkez olan ve kültürlerin kesişme noktasında bulunan Tarsus’un en önemli tarihi yapılarından biri de Kırkkaşık Bedesteni’dir. Ramazanoğulları Beyliği’nden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579 yılında Ulu Camii ile birlikte yaptırılmıştır. İlk dönemlerde imalathane(Aşevi) ve medrese olarak kullanılmışsa da, Cumhuriyetten sonra kapalı çarşı olarak işlev görmüştür. Geçmişte Beyaz Çarşı olarak da bilinen Kırıkkaşık Bedesteni, dikdörtgen plana sahiptir. Bedesten adını, yapının dış cephesinde bulunan kaşık süslemelerinden almıştır. Kesme taştan inşa edilen binaya batı ve doğu yönünden iki kapıdan girilebilmektedir. İçerisinde 21 oda bulunan yapı 7 kubbeden oluşmaktadır. Ayrıca içerden iki merdivenle çıkılan iki kule oda ve batı yönünde dış cephedeki iki oda ile birlikte oda sayısı 25’tir. Mülkiyeti, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aittir. Tarsus Belediyesi tarafından kiralanarak 2004 yılında restore ettirilmiştir. 2005 yılında Tarihi Kentler Birliği “Proje yarışma Ödülü” almıştır. Tarsus Belediyesi, 2006 yılında turizm alanında gelişme çabası içinde olan kentin hem tanıtımında hem de sosyo – ekonomik ve kültürel alanlarda katkı sağlamak hedefi doğrultusunda bedestenin dükkanlarını işletmecilere kiralamıştır. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlere hizmet veren Kırkkaşık Bedesteni, 7 Mart 2007 tarihinde açılış töreni ile yeniden faaliyete geçmiştir. Bedesten içerisinde yer alan dükkan ve bürolarda, başta yöresel el sanatlarına ait seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma turistik ürünler olmak üzere, yöresel damak tatlarının sunulduğu yitecek ve içecekler ile kent tarihini, toplumsal ve kültürel yaşamının anlatıldığı çeşitli yayınlar sergilenmekte ve satılmaktadır.

 

 

alaattin-karaer--kose-yazisi-7.jpg

Kırıkkaşık Bedesteni!

 

devam edecek…

Bu yazı toplam 1178 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi