Bir Türkmen Aşireti’nin Hikâyesi “Köçekli” 1
Köçekli Türkmen aşireti, bugün Kırşehir’in Çiçekdağı’na bağlı Güllühöyük, Hamzabey, Polatlı, Zalimali, Hasanali, Korkorlu, Yetikli, Halaçlı...
Köçekli Türkmen aşireti, bugün Kırşehir’in Çiçekdağı’na bağlı Güllühöyük, Hamzabey, Polatlı, Zalimali, Hasanali, Korkorlu, Yetikli, Halaçlı ve Veletli adıyla bilinen sekiz köyden oturmaktadır.
Eskiden bu köyleri bir bey idare eder, Beylerin bağlı olduğu birde Beylerbeyi bulunurdu.
Bu köylerden Hamzabey köyünü Mehmet Ali Bey’in idare ettiğini biliyoruz.
Cerit Aşireti Beylerinden Silsüpüroğlu Halil Bey’in annesi ve Kırşehir Milletvekili Rıza Bey’in büyükannesi Hüsne Hatun da Mehmet Ali Bey’in kızıdır.
Hüsne Hatun, ölen beyi ve yetim kalan oğlu Halil için şu ağıdı yakmıştır:
“Şu görünen Bebrininin höyüğü
Ali Bey Mehmet Bey aşiret büyüğü
Karakaş altında sırma bıyığı
Ağlatman Halil'imin Türkmen anasın”
Köçekli Aşireti ile Cerit Aşireti Beydili Boyuna mensup, kız alıp vermiş, birlikte hareket etmiş aşiretlerdir.
Köçekli Aşireti de bağlı bulunduğu Beydili boyu ile hareket ederek Anadolu’ya gelmiş, Anadolu Selçuklu Devletinin 1243’te Kösedağ savaşında Moğollara yenilmesiyle İç Anadolu bölgesinden göç ederek Memluk Türklerinin desteğinde Güneydoğu Anadolu ve Suriye’ye yerleştiler.
1337’de Dulkadiroğlu Beyliğinin kuruluşuna katkıda bulundular.
Bozulus’un Dulkadirli kolundan olan ve Sivas –Ankara arasında on bin kişilik çadır nüfusuyla Köçekli Aşireti oldukça büyük bir nüfusu barındırıyordu.
Köçekli Aşireti, mensubu bulunduğu Beydili Boyuyla beraber, Cerit Aşireti olmak üzere diğer Türkmen Oymaklarıyla 1691’de Rakka bölgesine sürgüne gönderilmek istendi. Fakat Rakka’ya gitmeyerek İran’a geçtiler. İran’da bir süre kalmışlar, vergi anlaşmazlığı nedeniyle Türkiye’ye (İç Anadolu bölgesine)geri döndüler.
1788 yılında Anadolu’da isyan edip soygunculuğa başlayan Gedik adlı eşkıya ve çetesini yakalamak için Padişah Köçekli Aşiret beyine ferman yollamıştır.
Kırşehir Boztepe civarında yerleşmek için yer ararken, Kırşehir’den gelen Çapanoğlu’nun postasını eşkıyalardan kurtardığı için Çapanoğlu, Köçekli Mehmet Ali Beyi huzuruna çağırıp Çiçekdağı’nın boş arazilerine oturmasını istemiştir.
(Kaynakça; Prof. Faruk Sümer, Oğuzlar, Selçuk Silsüpür, Oğuzlar, Baki Yaşa Altınok, Öyküleriyle Kırşehir Destanları, Ağıtları, Ahmet Refik, Anadolu’da Türk Aşiretleri)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.