Bilgisayar ekranına 60 cm mesafeden bakın
Olması gerektiği gibi gören gözleriniz varsa, bu organın işleyişindeki mucizeleri fark etmezsiniz. Oysa göz, mükemmel olduğu kadar hassastır da... Ona...
Olması gerektiği gibi gören gözleriniz varsa, bu organın işleyişindeki mucizeleri fark etmezsiniz. Oysa göz, mükemmel olduğu kadar hassastır da... Ona gereken özeni göstermeli ve onu beslemelisiniz. Beslenme biçimi, gözlük ve lens seçimi, hatta bilgisayar kullanımı gibi günlük alışkanlıklar; göz sağlığınızı etkiler. Son zamanlarda bilgisayar kullanıcıları arasında artan şikayetlerin başında; gözlerde batma, ağrı, yanma, sulanma ve çift görme geliyor. Gözlerin uzun süre yakın mesafeye odaklanması, göz içerisindeki lenslerin kırıcılığının artmasına neden olur. Gözde bulunan kaslar, sürekli buna uyum sağlamaya çalışır. Bu, göz kaslarını yoran bir süreçtir ve ağrıya sebep olur. Devamlı yakın mesafeye odaklanmak ve bakışları klavye ile ekran arasında gezdirmek, bakılan objeye uyumu zorlaştırır. Görüntü netliği kaybolabilir ve bulanık görme yaşanabilir. Göz kaslarını yoran bu durum, gözde kuruluk ve yanmalara sebep olur. Hemen peşinden batma ve kızarıklık gelişir. Gözde kuruluk yaşandığında, gözyaşı tabakası da bu durumdan etkilenerek buharlaşmaya başlar. Yeniden ıslatılması içinse gözün kırpılması gerekir. Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir kişinin dakikada ortalama 25 kez gözlerini kırptığını gösteriyor. Oysa yakın mesafede bilgisayar kullanırken, göz sadece 5-10 kez kırpılabilir. Bu durum, göz kuruluğuna sebep olur. Ekran göz hizanızdan yukarıdaysa, bakmak için göz kapaklarınızı normalden daha fazla açmanız gerekir. Bu durumda da göz kuruluğu riski artar.
EKRAN GÖZ HİZASINDA OLMALI
Değişen ortam ışığı, ekran kontrastında da değişikliğe sebep olur. Netlik değiştiğinde, göz bebekleri siz farkında olmasanız da küçülerek duruma adapte olmaya çalışır. Ekran parlaklığının yüksek olması da göz bebeklerinin küçülmesine sebep olur. Böyle durumlarda gözlerde ağrı ve kalitesiz görme şikayetleri meydana gelir. Kullandığınız bilgisayarın monitörü, titreşime sebep olmayacak kalitede ve bombesiz olmalıdır. Bilgisayar kullanırken; bacaklar yere dik, uyluk paralel, sırt ve kollar dik, ön kol zemine paralel, sandalye sırt destekli ve ayarlanabilir olmalıdır. Ekran parlaklığı ve konumu da oturuşa uygun olmalıdır. Ekran parlaklığı, kişinin en rahat ettiği seviyeye ayarlanmalıdır. Ekranın konumu ise göz hizasında tutulmalıdır. Ekrana bakarken, tam karşıya bakıyormuş gibi durmak gerekir. Ne aşağı, ne de yukarı bakılmamalıdır. Ekrana yakınlık mesafesi de çok önemlidir. Araştırmalara göre, ekran ile gözleriniz arasında en az 60 cm. mesafe bulunmalıdır. İki saatte bir 10 dakikalık aralar verip bilgisayar başından uzaklaşmanız gerekir. Sık sık uzak mesafeye bakarak göz kasları dinlendirilmelidir.
HAVUÇ, FINDIK YİYİN
A vitaminin, göz sağlığı açısından mucizevi etkileri vardır. Görme kalitesini artırır, korneayı korur, göz bebeği yüzeyini parlaklaştırır. Ayrıca gece körlüğü, glokom, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının etkilerini en aza indirir. Çocukluğumuzdan beri hepimizin duyduğu bir şey vardır ki; o da, havuç yemenin gözlerimize iyi geleceğidir. Evet doğru; havuç, içerdiği A vitamini sebebiyle göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Ispanak, dolmalık biber, tatlı patates ve yumurta da A vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır. C vitamini ise, katarakt oluşumu riskini azaltır. Katarakt, yaşa bağlı gelişen bir hastalık olduğu için, özellikle 40 yaşından sonra C vitamini açısından zengin beslenmek gerekir. Portakal, limon, yeşil biber, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler; C vitamini yönünden zengin gıdalardır. E vitamini de, göz sağlığını korumak için son derece gerekli bir vitamindir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, biber, fındık ve bitkisel yağlarda bol miktarda bulunan E vitamini, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu engellemede son derece önemli bir yardımcıdır. Göz sağlığına faydası olan bir diğer besin grubu da Omega-3 yağ asitleridir. Omega-3'ün, insan sağlığına faydası kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin göz kuruluğunun etkilerini azalttığını gösteriyor. Somon balığı, ceviz ve keten tohumu; Omega-3 açısından oldukça zengin gıdalar arasında yer alır.
GÖZ SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN: Güneş ışınları, cildimiz kadar gözlerimiz için de tehlike oluşturur. Gözlerinizi zararlı güneş ışınlarından korumak için seçeceğiniz güneş gözlüğü, son derece önemli. Sokak ve pazarlarda satılan güneş gözlükleri, göz sağlığınız için adeta birer tehdit unsurudur.
GÖZLERİNİZİ OVUŞTURMAYIN: Göz bebeği üzerinde uygulanan kontrolsüz baskı, birçok sağlık sorununa sebep olabilir. Ayrıca etraftaki mikropların ellerde taşındığını düşünecek olursak, ellerimizi devamlı olarak gözlerimize götürmemiz, mikrobik durumların gelişmesine de sebep olabilir ki bu da önemsenmesi gereken bir tehlikedir.
LENSLERİNİZİ TEMİZ TUTUN: Lens kullananların en çok dikkat etmesi gereken şey, lens temizliğidir. Lensler, doğru solüsyonla ve yöntemle temizlenmelidir. Lens, herkesin kullanımına uygun görünse de herkes için aynı derecede konforlu değildir. Lens taktığınızda kendinizi rahatsız hissederseniz, bunu gözlerinizden gelen bir mesaj olarak algılayın ve dikkate alın. Rutinde bir şikayetiniz yok ancak nadiren rahatsız oluyorsanız, lenslerinizi hemen çıkarın ve şikayetiniz tamamen geçene kadar tekrar takmayın.
UYKUNUZU ALIN: Gözleriniz, her gece minimum beş saat boyunca dinlenmelidir. Yeterli uyku uyunmadığında, gözler gereğinden fazla çalışmış ve dolayısıyla da yorulmuş olurlar. Yapılan araştırmalar; az uyumanın, göz spazmlarının başlıca sebepleri arasında yer aldığını gösteriyor. Yeterli uyku uyunmadığında, gözlerde kızarıklık, yorgunluk ve batma hissi de ertesi gün semptomları arasında yer alır.
SİGARA DUMANINDAN KAÇININ: Sigaranın insan sağlığı üzerindeki sayısız olumsuz etkisini artık hepimiz biliyoruz. Yapılan araştırmalar sigaranın; göz kuruluğu, glokom, görme kaybı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna sebep olduğunu gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.