Biçerdöver operatörlerine kurs
Ülkemizin tarım alanında en büyük sorunlarından birİ, hasat yapma konusunda yaşanıyor. Günümüzde tarla bitkileri biçerdöverlerle yapılır. Yine bu...
Ülkemizin tarım alanında en büyük sorunlarından birİ, hasat yapma konusunda yaşanıyor. Günümüzde tarla bitkileri biçerdöverlerle yapılır. Yine bu güne kadar gördüğümüz acı tablo, ürünün yüzde otuza yakın, hatta daha fazla bir kısmının zarar gördüğüdür.
Konunun önemini bilen ve hem çiftçiler olarak hem de ülke olarak gördüğümüz zararı en aza indirmek açısından, Kırıkkale İl Tarım Müdürümüz Sayın Recep Kırbaş, biçerdöver sürücülerine kurs vermişlerdir. Bu çalışmayı geçen senelerde de yaptı. Millî Eğitim, Halk Eğitim, Bölge Trafik, Jandarma Trafik ve Sağlık Müdürlükleri de katkıda bulundu. Kendilerini alkışlıyoruz.
Kırıkkale olarak biçerdöver sürücülerine eğitim verilmesi çalışmasının diğer illerimizde de yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Ancak bu kursların, hasat başlamadan önce, tüm illerimizde, tüm biçerdöver sürücülerine de verilmesi şarttır. Tarım Bakanlığımızın bu koordineyi tam yapmasını diliyorum.
Biçerdöver sahipleri, biçim işlerini dönüm hesabı üzerinden ya da depo hesabı üzerinden yapıyorlar. Sonuçta onlar kazandıkları paraya bakıyorlar. Ürün kaybı onları fazlaca ilgilendirmiyor.
Her ne kadar çiftçiler olumsuzlukları görüyor olsa da, fazlaca yapacağı bir iş yoktur. Beğenmediği biçerciye tarlasını biçtirmeyebilir. Yapacağı iş bir diğer biçerciye tarlasını biçtirmek olur. Ancak bir biçercinin diğer biçerciden farkı yoksa? Çiftçi ürün kaybından kurtulamaz.
İşte olması gereken hasadın, gerektiği gibi yapılması, yaptırılması, devletin sorumluluğu altındadır. İşte bu sorumluluğu taşıyan Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğümüz, biçerdöver sürücülerini kurslara alarak, zararın en az olması gayretleri içindedir.
Gördüğümüz hasat yanlışlarından bazıları şunlardır. Konunun mühendisi değilim. Ancak ekinlerin belli bir boyda biçilmesi gerekir. Genelde sadece başakları alacak şekilde bıçaklar yüksek tutuluyor. Tarlada biçilmemiş saplar çok kalıyor. Biçerin başakları dövme işi de olması gerektiği şekilde olmuyor.
Sapların tarlada kalmasının birinci zararı, saman konusundadır. Saman yapmak için saplar tarlada toplanamıyor. Çünkü biçim yanlışı yapılmıştır. İkinci bir zarar da çiftçi, tarlasını nadasa bırakmadan ekme çabasına giriyor. Ekimi yapabilmesi için tarlayı ve sapları yakmaya çalışıyor. Bu yakma işlemi de çiftçi sadece o yılını değil, gelecek yıllarını da yakıyor. Tarla yakmanın acısını çekeceği ve ülke olarak tarla yakmanın acısını yaşayacağımız yıllar gelecektir.
Gündeme yakma girince, kimi zaman komşu tarlalarda biçilmemiş ürünler varsa, onların da yanmasına-yakılmasına neden oluyor. Eğer tarlanın yakınlarında ormanlı alanlar varsa, oralarında yakılmasına neden oluyor.
Ben çok gözlemledim. Ekinler biçiliyor Arkasından bir yağmur yağmışsa, hasatla dökülen taneler hemen çimlenmeye başlıyor. Sanki tarla sürülmeden ekilmiş gibi oluyor.
Bir de hatırlatma yapayım. Hasat zamanında, Tarım Müdürlüğümüzün, hasat kontrolünü yapması gerekir. Biçercilerin aldıkları eğitime uyup uymadıklarını da görmek gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.