Baraj kıyısından mülk alacaklar dikkat!
Hobi bahçesine sahip olmak isteyenlerin sayısının son zamanlarda artış göstermesi, beraberinde sorunları da getiriyor. Özellikle eksik bilgi ve yanlış tercih sonucu edinilen mülk vatandaşın mağdur olmasına neden olabiliyor.
Kırıkkale ili sınırları içinde bulunan Karaahmetli,Esatmumumlu, Hacılar, Karakeçili ve Köprüköy bölgesinde bulunan Kapulukaya barajı bilindiği üzere içme suyu temin barajıdır ve bu baraj su kirliliği kontrol yönetmeliği kapsamında koruma altındadır. Bu yönetmelikte bahsi geçen maddelerden ilki mutlak koruma alanı, bu alan baraj gölünden itibaren 300 mt alana yapı yapılması ve mevcut yapılarda da değişiklik yapılması yasaktır. Son zamanlarda bu yasayı bilmeyen vatandaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır. Bu mevzuat bilinmeden alınan arsa ve tarlalara yapılan yapılar jandarmanın sıkı kontrolüyle tespit edilip cezai işlem uygulanıp yapılan yapı yıkılmaktadır.
Peki yasalar bu konuda ne diyor?
MADDE 9 – Mutlak koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanıdır. Söz konusu alanın sınırının içme-kullanma suyu havzası sınırını aşması hâlinde, mutlak koruma alanı, havza sınırında son bulur.
İçme-kullanma suyu projesine ve mevcut yapıların kanalizasyon sistemlerine ait mecburi teknik tesisler haricinde hiçbir yeni yapı yapılamaz.
Hazine arazileri satılamaz. Hazine arazilerinde hiçbir yapı yapılamaz ve faaliyete izin verilemez. Bu araziler suyu kullanan idarelere tahsis edilir ve bu idareler tarafından ağaçlandırılır.Mevcut yapılar aynen korunur. Ancak, insan sağlığı ve çevrede telafisi mümkün olmayan neticelere yol açabilecek faaliyetlerin gerçekleştirildiği tesisler, tehlikeli atık bertaraf tesisi, tehlikeli madde deposu ve benzeri mevcut yapılar kaldırılır. Yapı inşaat alanında değişiklik yapmamak ve kullanım amacını değiştirmemek şartıyla gerekli bakım ve onarım yapılabilir. Mevcut yapılardan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlarca riskli yapı olduğu tespit edilenler, inşaat alanında değişiklik yapmamak, kullanım amacını değiştirmemek ve üzerinde bulunduğu taşınmazları ifraz işlemine tabi tutmamak şartıyla yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Parsel tevhidi ile yapı yoğunluğu, inşaat alanı ve emsal değeri arttırılamaz.
https://www.resmigazete.gov.tr/esk.../2017/10/20171028-8.htm
Bu göl havalarına yapı düşünmeden önce yapı denetim,Tarım Müdürlüğü,il özel idaresi ,belediye ve jandarmadan bilgi alınması gerekir.
Özellikle emlakciların oradan arsa satımında vatandaşları yanlış yönlendirme,eksik bilgilendirme yapmamaları,o bölgelerin muhtarlarının uyarıda bulunmaları gerekir yoksa yasal işlem yapılmakla kalmayıp parasal ceza ve hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.