ATO’dan kamu alımlarında yerli katkı ve offset paneli

ATO’dan kamu alımlarında yerli katkı ve offset paneli

Ankara Ticaret Odası (ATO), Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Paneli düzenledi. Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve üniversitelerden...

Ankara Ticaret Odası (ATO), Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Paneli düzenledi. Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve üniversitelerden çok sayıda katılımcının izlediği panelde, yerli katkı ve offset konusu tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı. 

Panelde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir,  offset’in savunma alımlarında 25 yıldır uygulandığını söyledi. Yabancı şirketlere bu konuda yol göstermek gerektiğini vurgulayan Demir, “Yerli endüstrimizin envanterini çıkarıp, offset kullanımıyla ilgili yol arayan şirketlere rehberlik etmemiz gerekiyor” dedi. Demir, şöyle devam etti “Biz bu anlamda ne kadar yol gösterici olabilirsek hem yerli katkı oranımızın teknolojik ağırlığı daha fazla olacaktır hem de geçmişte örneklerini gördüğümüz 'uyduruk' kavramlarla offset’in kullanılması ve eritilmesi gibi olayların önüne geçebileceğiz. Offset’in rakamı ve kendisi kadar, nasıl kullanıldığının, yerli sanayiye ne kadar katkıda bulunduğunun, şirketleri nereden nereye getirdiğinin çok önemi var. Yerli katkı oranının kullanılacağı kritik alanları belirlememiz ve kendi ödevimizi çok iyi yapmamız gerekiyor" dedi.

YERLİ ÜRÜNE GÜVENİLMİYOR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de kamu alımlarının devletin ihtiyaçlarını en ucuza temin etmek anlamına gelmediğini belirterek, bu alımlara sanayinin gelişmesi, Ar-Ge ve inovasyona teşvik edilecek şekilde bir gelir aktarma olarak bakmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin son 10 yılda ciddi bir sanayileşme hamlesi gösterdiğini kaydeden Özdebir, "İhraç pazarlarında Türk malı artık bir kalite sembolü haline geldi. Ancak maalesef, aynı özgüveni biz kendi ürünlerimize gösteremiyoruz. Çok kolaylıkla yerli malı yerine ithal ürünleri tercih edebiliyoruz. Bu bana göre kolaycılık" diye konuştu.

Özdebir, offset uygulamalarının ülkeye teknoloji transferi getirmek, ithal edilecek ürünlerden tasarruf noktasında önemli bir yer tuttuğunun altını çizerek, ancak söz konusu uygulamanın nihai hedef olamayacağına işaret etti. Özdebir, offset uygulamalarında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın tecrübelerinden yararlanılması gerektiğine işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.