ATATÜRK’ün MUCUR’a GELİŞİ
Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmış; Sivas Kongresi’ni müteakip, 21 Aralık 1919 Salı günü Kurugöl üzerinden Mucur’a...
Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmış; Sivas Kongresi’ni müteakip, 21 Aralık 1919 Salı günü Kurugöl üzerinden Mucur’a gelmiştir. Böylece Anadolu’yu, doğusundan-batısına kadar adım-adım gezerek Kurtuluş Savaşı’nın meş’alesini güzergâhtaki Mucur’da; Mucurlu’ların hafızalarından silinmeyecek şekilde ateşlemiştir. Bilindiği gibi Ata, geçtiği yerlerdeki ilçelerde bir gün bile misafir kalmadılar; Mucur’da iki gece ve üç gündüz kalmak suretiyle, Kurtuluş Savaşı Tarihi’nde Mucur’un ve Mucurlu’ların güzel özelliklerinin ortaya çıkmasındaki önemi belleklere silinmeyecek şekilde kazımışlardır. Mucurlu’lar ise, O muzaffer misafirlerini yine onurlarına yaraşır biçimde ağırlayıp -tabir caizse- başköşeye oturtup, baştacı sıfatında gördüklerini tüm medenî âleme ispatlamışlardır.
Zamanın Mucur Kaymakamı Ahmet Cevat Akın anılarında “... bir millî süvari müfrezesi, bütün teçhizat ve iaşesi halk tarafından temin edilmek üzere vücuda getirilmiş ve İnönü Harp Cephesi’ne gönderilmek kaydıyla Mucur Süvari Müfrezesi yola çıkarılmıştır.” dediğinde, Gazi Mustafa Kemal’in “Ben bu vaziyeti gezdiğim yerlerde görmedim. Siz şimdiden millî dâvamızı muhitinizde, kat-i bir muvaffakiyetle tebarüz ettirmiş bulunuyorsunuz.” demişlerdir, sözleriyle anlatmaktadır. Ayrıca “Yüzelli kadar silâhlı Mucur atlıları Ebedi Şef huzurunda cirit oynamışlar, millî davamız uğrunda her an fedaî cana hazır olduklarına ahd-ü peyman etmişlerdir.” görüşünü de dile getirmişlerdir. Zamanın Belediye Başkanı Mehmet Bahadır da anısında o günleri şöyle anlatmaktadır: “21 Aralık 1919 Salı sabahı, önde atlılar ve davul olmak üzere bütün halk Mustafa Kemal ve arkadaşlarını karşılamak üzere Kurugöl’e doğru yola döküldük.” diyor.
Mucur’da kaldığı sürece Ata, zaman-zaman Heyet-i Temsiliye’den ayrılıp halkın arasına karışmış, çocuklarla ve halkla hasbıhal etmiştir. Bu arada bazı çocukları yanına çağırıp çeşitli sorular sormuş ve aldığı cevapların mükemmelliği karşısında aynen “Bu Küçük Kasaba’da Gördüğüm Hürmeti ve Çocuklardaki Zekâyı Hiç Bir Yerde Görmedim” diyerek; Başmuallim Servet Fikret Hanıma takdirname vermek suretiyle kendisini onurlandırmışlardır.
Yine Ata’nın Mucur’a gelişlerinde, belleklerde derin ivme kazanan ve o günlerin amansızlığını günümüze taşıyan anekdotlardan birisi de 22 Aralık 1919 günü Hacıbektaş’a gitmek üzere halkın arasına katıldığında, Osman Bölükbaşı’nın halası Gülizar Nine’nin, kendilerine dua ettikten sonra şu duygulu şiiri okumasıydı:
Kadem bastın safa geldin Mucur’a
Doğan aylar gibi doğ Kemal Paşa
Canım kurban olsun senin yoluna
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurda girdi uy Kemal Paşa
Şalvar giymiş kara kalpak başında
Madalyası parıldıyor döşünde
Çok güngörmüş daha şu genç yaşında
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurdu sardı uy Kemal Paşa
Şehlâ ala gözlü saçları altın
Konçlu çizme giymiş elinde baston
Sana kurban olsun düşmanın dostun
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurda bastı uy Kemal Paşa
Yanında paşalar hizaya durur
Mucur çarşısında kurt gibi yürür
İnşallah kâfiri kalbinden vurur
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurdu aldı uy Kemal Paşa
Nice zulüm gördük evveli âhir
Aşımız ekmeğimiz kan ile zehir
Sana omuz verir koca Kırşehir
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurda daldı uy Kemal Paşa
Cemâlin benziyor şu doğan güne
Niyazım var sahip çıkasın dine
Sana kurban olsun Gülizar Nine
Düşmanı yurdumdan kov Kemal Paşa
Aman Kemal Paşa duy Kemal Paşa
Düşman yurdu sardı uy Kemal Paşa
Sözün özü: İşte... O günden itibaren Mucurlu’lardaki Atatürk sevgisi, gönüllerde Atatürkçülük aşkına dönüşerek Atatürk’ün Mucur’a gelişi her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.
Hoşça kalınız.
Duran ERDOĞAN
Kırşehir Anekdotları Yazarı
E.posta: duranerdogan1947@gmail.com
(Web) http://www.duranerdogan.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.