Altın alım satımına yeni vergi düzenlemesi! Düzenleme bu sefer yasal çerçeveye oturtuldu

Altın alım satımına yeni vergi düzenlemesi! Düzenleme bu sefer yasal çerçeveye oturtuldu
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 17 Mart 2025 itibarıyla, bankalar aracılığıyla yapılan kaydi altın alım satım işlemlerine %0,2 oranında Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 17 Mart 2025 itibariyle bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen kaydi altın alım satım işlemlerine yeni bir vergi yükümlülüğü getirildi. Söz konusu düzenleme, altın alım satım işlemlerinin kambiyo işlemi olarak değerlendirilmesini ve bu işlemler üzerinden binde 2 oranında Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) tahsil edilmesini öngörüyor. Bu yeni vergi yükümlülüğü, döviz ve değerli maden piyasalarındaki vergilendirme politikalarının bir parçası olarak, piyasalarda yaşanabilecek spekülatif hareketlerin engellenmesi ve ekonomik dengenin sağlanması amacıyla yürürlüğe konmuş durumda.

Yeni vergi düzenlemesi ile birlikte, vadesiz hesaplar üzerinden yapılan fiziki teslimat olmaksızın gerçekleştirilen altın alım satım işlemleri, artık kambiyo işlemi olarak kabul edilecek ve bu işlemler üzerinden %0,2 oranında vergi uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, bu düzenlemenin piyasalar üzerindeki etkilerini gözlemeye devam edeceklerini ve gerekirse ek tedbirler alabileceklerini belirtiyor.

ÖNCEKİ DÜZENLEMELER İPTAL EDİLMİŞTİ

Altın alım satım işlemleri ile ilgili vergi düzenlemeleri Türkiye’de geçmişte de gündeme gelmişti. Ancak, 2020 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ve banka üzerinden gerçekleştirilen altın alım satım işlemlerine yönelik binde 2 oranında vergi getirilmesiyle ilgili düzenleme, Danıştay tarafından iptal edilmişti. Danıştay 7. Dairesi, bu düzenlemenin hukuki gerekçelerle iptal edilmesine karar vererek, bu tür bir verginin açık bir yasal dayanağının bulunmadığını ve yetki aşımına gidildiğini belirtmişti.

Bu yeni düzenleme, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yasal bir çerçeveye kavuşturulmuş ve önceki iptal gerekçeleri ortadan kaldırılmış görünüyor. Ekonomistler, getirilen bu yeni düzenlemenin yasal bir temele oturtulmuş olmasının, önceki hatalardan ders alındığını ve vergi yükümlülüğünün daha sağlam temellere dayandığını ifade ediyor.

PİYASALARDA YANSIMALARI NE OLACAK?

Yeni vergi düzenlemesinin özellikle küçük yatırımcılar ve uzun vadeli altın tasarrufu yapan bireyler açısından yeni bir maliyet unsuru oluşturacağı öngörülüyor. Bankalar üzerinden yapılan altın işlemlerine getirilen vergi, yatırımcılar için ek bir maliyet anlamına gelirken, bu durum piyasalarda çeşitli etkiler yaratabilir.

Bazı piyasa uzmanları, bu tür bir verginin yatırımcıları fiziki altına yönlendirebileceğini ve kayıtdışı işlemlerin artmasına yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle altın alım satımının fiziki olarak yapılması durumunda verginin uygulanmayacak olması, yatırımcıların kayıtdışı yollara başvurmasına neden olabilir. Diğer yandan, bazı analistler ise bu tür vergi düzenlemelerinin, piyasanın zamanla bu vergiye adapte olmasıyla işlem hacmi üzerinde ciddi bir etkisi olmayacağını savunuyor.

ALTIN VE DÖVİZ PİYASASINDA DEĞİŞEN VERGİ POLİTİKALARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın altın ve döviz işlemleri üzerindeki vergi politikalarını gözden geçirmeye devam edeceği ve gerektiğinde ilave önlemler alabileceği belirtiliyor. Ekonomistlere göre, altın ve diğer değerli maden işlemleri üzerindeki vergilendirme politikalarının şekillenmesi, Türkiye ekonomisinin genel durumuna ve döviz piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak zaman içinde değişebilir. Bakanlık, piyasa şartlarına göre düzenlemelerde esneklik sağlayabileceğini ve vergi politikasının daha geniş bir çerçevede ele alınabileceğini ifade ediyor.

Altın ve değerli madenler piyasasında yaşanacak değişimlerin, yatırımcı davranışları ve ekonomik denge üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor. Bu gelişmelerin nasıl bir seyir izleyeceği ise önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde görülecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.