Aile bütçesine katkı
İlkbaharın gelmesiyle birlikte doğadan çıkan, halk arasında çıtlık, dedem sakalı, yemlik, madımak, su teresi, narpuz ve hardal adlı otları toplayan...
İlkbaharın gelmesiyle birlikte doğadan çıkan, halk arasında çıtlık, dedem sakalı, yemlik, madımak, su teresi, narpuz ve hardal adlı otları toplayan köylü kadınları, topladıkları otları satarak aile bütçesine yardımcı oluyor. YEŞİLLİKLERİN PAZARA GİRMESİ Demet halinde topladıkları otları 50 kuruşa satan köylüler, günlük 20 lira kazanıyorlar. Yeşillikleri alan bazı vatandaşlar yeşilliğin salatasını, yemeğini ve cacığını yaparken bazıları ise, yufkanın içine sarararak, üzerine tuz ektikten sonra çorbayla birlikte yiyor. Öte yandan, yeşilliklerin pazara girmesiyle birlikte marulun ve maydanoz satışları yarıdan aşağı düştü. Pazarcı esnafı, biran önce doğadan gelen otların bitmesini dört gözle bekliyor. AKŞAMA KADAR TOPLUYORUZ Doğada bulunan yeşilliklerin birçok hastalıklara iyi geldiğini ve özellikle şeker hastası insanların yeşilliklerden faydalandığını iddia eden Ayşe Kurtoğlu, yeşillikleri toplamak için sabah erken vaktinden kalktıklarını söyledi. Komşu kadınlarla birleşerek tarlalarda, dağda ve sulu alanlarda yeşillikleri toplamaya başladıklarını dile getiren Kurtoğlu, "Hangi yeşilliğin nerede yetiştiğini bildiğimiz için toplamakta zorluk çekmiyoruz. Akşama kadar toplama işi devam ediyor. Akşam olunca topladığımız yeşillikleri su dulu bir kabın içine atıyoruz ve böylelikle köküne yapışan topraklar yeşilliklerden ayrılıyor" diye konuştu. MÜŞTERİ İHTİYAR KESİM Sabah olunca toplanan yeşillikler pazara indirdiklerini belirten Kurtoğlu "2 veya 3 avucu 10 kuruştan satıyoruz. Bizler kazandığımız paralarla evin masrafını çıkartırken, alan insanlar ise doğanın nimetlerinden yararlanıyorlar" şeklinde konuştu. Yaşlıların yeşillikleri daha fazla aldığını, gençlerin ise, fazla ilgilenmediğini söyleyen Havva Mutlu, "Kırıkkale'de yaşayan ihtiyarların çoğunluğu köyden şehre göç eden insanlardan oluşuyor. Bunlar yeşilliği bizden daha iyi biliyorlar. Genellikle müşterimiz ihtiyar kesimden oluyor" dedi. ESKİ GÜNLER Doğada toplanan yeşillikleri yemeği çok sevdiğini açıklayan Ali Kaplan, "Çocukluğumuzda inek güderken doğadan topladığımız otları yufkanın içine sarar yerdim. Pazara indiğimde ve yeşillikleri gördüğümde eski günlerim aklıma geliyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.