ABD’nin BAĞIMSIZLIĞINA OSMANLI TÜRKLERİNİN KATKISI (1)
Amerika Birleşik Devletlerinin kurulması ve bağımsızlığında Osmanlı’nın hatırı sayılır bir payı olmuştu. Osmanlı, İngiltere’ye karşı...
Amerika Birleşik Devletlerinin kurulması ve bağımsızlığında Osmanlı’nın hatırı sayılır bir payı olmuştu. Osmanlı, İngiltere’ye karşı giriştiği özgürlük mücadelesinde Amerika’ya, 1770’li yıllarda gemilerle yardım göndermişti. O zamanlar Amerika küçücük bir devletti ve İstanbul’da maslahatgüzar seviyesinde temsil edilebiliyordu.
Dönemin Amerikan başkanı olan Andrew Jackson’un, Sultan II. Mahmud’a gönderdiği mektuplar, Amerika gibi yardıma muhtaç ufak bir devletin, Osmanlı gibi bir cihan devletine duyduğu hayranlık ve minneti ifade etmesi bakımından son derece enteresandır.
Sultan Abdulmecid devrine denk gelen Amerikan iç savaşında Osmanlı, yaptığı katkıyla aktif rol oynamıştı. Savaşın en kritik aşamasında Kuzey Hükümeti, Osmanlı’dan askeri yardım talebinde bulunmuş ve Sultan Abdülmecid bu talebe, 1860 yılında 120 deve yükü askeri malzeme ile 100 has asker göndererek yerine getirmişti. Hatta Osmanlı askerleri, sahip oldukları bilgi, beceri ve tecrübesi ile Kuzeylilerin iç savaşı kazanmalarında ciddi bir görev üstlenmişlerdi.
Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Şevket Karaduman, bu askerlerin sonradan Amerika’ya yerleştiğini ve Amerika’nın birçok bölgesinde torunlarının hala yaşadığını şöyle misalleştiriyor: “Deve bakıcısı olan üç Türk, ticari anlamdaki girişimleriyle büyük başarılara imza atmışlardır. Biri deve ile ilk posta teşkilatını kurmuş, diğeri Camel marka sigaranın temellerini atarak paketlere “Turkish” ibaresini dahi koymuştur. Üçüncüsü Mesksika’ya geçerek siyasi arenada büyük bir aktivite göstermiş, o kadar ki torununun Meksika Cumhurbaşkanı olduğunu söylenmektedir.
Bilindiği gibi Meluncanlar 1600’lerden bu yana Amerika’nın Tennesse Bölgesi’nde yaşayan, 1 ile 4 milyon nüfusu olan ve atalarının Türkler olduğunu söyleyen Amerikalı bir topluluktur.
(Devam edecek…)
Kaynakça; İsmail Çolak, Osmanlı’nın Gizli Tarihi, s.26-27, Selçuk Silsüpür, Bilinmeyen Türk Tarihi ve Kültürü, s. 518
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.