Alaattin Karaer
2022 Yılında kaybettiklerimiz (42)
![]()
Yavuz FİGENLİ!
(Film yapımcısı - Yönetmen - Senarist)
Film yapımcısı, yönetmeni ve senarist Yavuz Figenli 1936 yılında İstanbul’da doğdu. Kasımpaşa Ortaokulu'ndaki eğitimini yarıda bıraktı.
1966'da başlayıp 2022 yılındaki ölümüne kadar sürdürdüğü yönetmenlik kariyerinde 150'den fazla prodüksiyona imza attı. Katkı verdiği yapımlar arasında; Türkün Aşkı Başkadır, Batakhaneler Kralı, İntikam Fırtınası, Ölüm Savaşı, Günahını Ödeyen Kadın, Sen Ağlama ve Anadolu Kini sayılabilir.
Akciğer kanseri tedavisi görüyordu.
15 Temmuz 2022 tarihinde 86 yaşında aramızdan ayrıldı.
Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!
* * * * *
![]()
Erden KIRAL!
(Yönetmen-Senarist-Sinemacı)
Yönetmen, senarist ve sinemacı Erden Kıral, 1942 tarihinde Kocaeli, Gölcük‘te doğdu. Denizci bir baba ile Gürcü asıllı bir annenin oğludur.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünden (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) mezun oldu. Osman Seden, Yılmaz Güney, Bilge Olgaç ve Mehmet Dinler gibi yönetmenlere asistanlık yaptı.
Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde sinema yazıları yazdı ve editörlük yaptı. Vatan gazetesinde ve 7. Sanatta “3. Dünya Sineması” ile ilgili araştırmaları yer aldı. Reklam filmleri, kısa ve uzun metraj filmler yönetti. Fransa‘ya giderek oradaki Fas‘lı işçilerin yaşamlarını yansıtan bir belgesel film çekti.
1978‘de Yaşar Kemal‘in “Teneke” adlı yapıtından hareket ederek ilk uzun metrajlı filmi “Kanal“ı yönetti. 1979‘da da Orhan Kemal‘in aynı adlı romanından uyarladığı “Bereketli Topraklar Üzerinde” adlı filmi çeken Kıral bu yapıtla, uluslararası alanda birçok etkinliğe katıldı.
1982 yılında Ferit Edgü‘nün “O” adlı romanından esinlenerek “Hakkari’de Bir Mevsim” adlı filmi beyazperdeye aktardı.
1983 yılında Berlin‘de yaşamaya başladı. 1984 yılından beri Berlin Güzel Sanatlar Akademisi ve Almanya Film ve TV Rejisörleri Birliği üyesiydi. Bu kuruluşun Sinema bölümünün kurucuları arasında yer aldı.
1984 yılında “Ayna” adlı filmi çekti. Osman Şahin‘in “Beyaz Öküz” adlı öyküsünden esinlenerek beyazperdeye aktarılan “Ayna”, Korsika’nın Bastia kentinde yapılan III. Akdeniz Kültürleri Film Şenliği’nde Basın-Eleştiri Ödülü, Uluslararası Sinema Günleri Altın Lale Yarışması’nda mansiyon ve Portekiz‘de Figueria da Foz Film Şenliği’nde büyük ödülü kazandı.
1987‘de Ömer Polat‘ın senaryosunu yazdığı “Dilan” adlı filmi sesli olarak çekti. Sanatçı, Cannes Film Şenliği’ne katılan “Dilan” adlı filmden sonra 1988‘de “Av Zamanı“nı yönetti. Film, Berlin Sinema Şenliği’nde Türkiye’yi temsil etti.
1992 yılında TRT için Almanya – Türkiye ye ortak yapımı olan “Mavi Sürgün” isimli filmi yönetti. “Bereketli Topraklar Üzerinde” ve “Hakkâri’de Bir Mevsim” adlı filmlerde olduğu gibi Kıral’ın başarısı, birçok uluslararası etkinlikte tescillendi.
Ödülleri :
2015 – Altın Portakal Film Festivali -Yaşam Boyu Onur Ödülü.
2012 – 19. Adana Altın Koza Film Şenliği – Film Yönetmenleri En İyi Yönetmen (Yük).
2009 – 4. Köyceğiz Film Festivali Onur Ödülü .
2007 – Altın Koza Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü.
1994 – Sinema Yazarları Derneği Ödülleri – En İyi Yönetmen Ödülü (Mavi Sürgün).
1994 – 8. Altın Koza Film Festivali – En İyi Yönetmen Ödülü (Mavi Sürgün).
1993 – 30. Antalya Film Şenliği – En İyi Film Ödülü (Mavi Sürgün).
1993 – 30. Antalya Film Şenliği – En iyi yönetmen ödülü (Mavi Sürgün).
1981 – Strasbourg Film Şenliği Büyük Ödülü (Bereketli Topraklar Üzerinde).
1981 – 18. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yönetmen Ödülü (Bereketli Topraklar Üzerinde).
1981- Sinema Yazarları Derneği Ödülleri – En İyi Yönetmen Ödülü (Bereketli Topraklar Üzerinde).
Yönetmenlik yaptığı sinema filmleri : Gece, Yük, Haliç, Vicdan, Yolda / Rüzgar Geri Getirirse, Avcı, Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey, Mavi Sürgün, Av Zamanı, Dilan, Ayna, Hakkari’de Bir Mevsim, Bereketli Topraklar Üzerinde, Kanal.
Yönetmenlik yaptığı Tv Dizileri: Canım Kocacığım, Babam ve Biz, Baba Evi.
Yönetmenlik yaptığı Tv filmi: Baba.
Yönetmenlik yaptığı kısa filmler: Unutulmuşlar, Kumcu Ali Yaşar.
Senaristlik yaptığı sinema filmler : Yük, Haliç, Yolda / Rüzgar Geri Getirirse, Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey, Mavi Sürgün, Dilan, Ayna, Bereketli Topraklar Üzerinde, Kanal.
Senaristlik yaptığı Tv filmi: Baba.
Yapımcısı olduğu Filmler: Yolda / Rüzgar Geri Getirirse, Avcı, Mavi Sürgün, Bereketli Topraklar Üzerinde, Kanal.
17 Temmuz 2022'de geçirdiği beyin kanaması nedeni ile tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında aramızdan ayrıldı.
Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.