Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2021 Yılında Kaybettiklerimiz (59) Yüksel KAZMİRCİ! ( Sinema ve Bölge İşletmecisi )

     yuksel-kazmirci[36610]-004.jpg

Göztepe Spor Kulübü eski başkanlarından ve İzmir’in bir dönem en ünlü tarihi sinemalarından Yıldız Sineması’nın eski sahibiydi.

     Sinemayla ilgili o dönem şu ifadeleri kullanmıştı:

    “Ben 90 yaşındayım ve hayatımın 70 senesi bu sinemada geçti. Ben ömrümde ailemle pazar kahvaltısı yapmadım. Çünkü sinema için pazar çok önemliydi. Hayatımı böyle yaşadığım için de mutluyum. Belediyenin burayı alması muhafaza ederek yaşatması benim için büyük mutluluk. Burası benim hayatım. Şu anda sinemaların durumunu biliyorsunuz. Ama ben bir günde 10 bin bilet kestiğimi hatırlıyorum. Zeki Müren konseri ile açılmıştı ama ben yoğunluktan o konseri izleyemedim mesela. Şimdi belediye aldı. Burayı atıl bir halden kurtardı. Burası bir tarih. Tarihimize sahip çıkmak gerekir.”

     Önceleri yazlık bir sinema iken, 1953 yılında kapalı bir sinemaya dönüştürülmüştü. 1957’de yeniden inşa edilmiş ve bugünkü ismiyle kapılarını 22 Mart’ta Zeki Müren konseriyle açmıştı. Yıldız Sineması zamanla sihirbaz gösterilerinden konserlere, operetlerden tiyatrolara kadar farklı pek çok sanat etkinliklerinin gerçekleşti. 1955 yılında ülkemiz ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakalarına bile ev sahipliği yapan bir kültür merkezi oldu.

     İzmirliler için özel bir yeri bulunan, bin 800 koltuk kapasitesiyle, üstü açılıp kapanan tavanıyla döneminin en büyük ve önemli sinema salonlarından olan Yıldız Sineması, yıllar geçtikçe ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başladı. Sahibi Yüksel Kazmirci’nin sinemayı ayakta tutmak için verdği mücadele 1988 yılında son buldu. Kazmirci’nin oğlunun fikriyle 1988 yılından itibaren ekonomik gelir olması için halı saha olarak hizmet vermeye başladı.

     Daha sonra ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar İzmir’in en uğrak yeri olan Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ı kentte kazandırmak için 26 milyona satın aldı.

     07 Haziran 2021 tarihinde, 91 yaşında yaşlılığa bağlı sebepler nedeniyle aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

Kaan ERTEM!

(Karikatürist)

 

     Karikatürist, senarist, oyuncu Kaan Ertem 1968 yılında İstanbul'da doğdu. Küçük yaşlarından itibaren elinden kalem düşürmemesinin karşılığını 1983 yılında ünlü karikatürist Semih Balcıoğlu'nun eleştirisiyle beraber Bulvar Gazetesi'nde yayınlanan ilk karikatürüyle almıştır. Kaan Ertem, Limon mizah dergisinde başladığı 1988 yılına değin beş yılını kendisini karikatür çizme konusunda geliştirmeye ayırmıştır. Bu tarihten itibaren önce Limon, ardından da Leman ve L-Manyak dergilerinde çalışmaları yayınlanmıştır.

  • 1995 yılında Marmara Üniversitesi Resim-İş Bölümü'nden mezun olmuş ve İstanbul Teknik Üniversitedeki yüksek lisans eğitimini tamamlamadan buradan ayrılarak eğitimine nokta koymuştur. Ertem, çizdiği karikatür ve çizgi roman öykülerinde ağırlıklı olarak şehir hayatı içinde sıkışıp kalmış insanların yaşantılarını ve yaşama bakışlarını konu edinmiştir.

Yarattığı pek çok karakter ve başlıkta toplumun hemen her kesimden insan tipleri yer almıştır. 1992 yılında Limon'da hazırlamaya başladığı Öğreten Adam ve Oğlu, kendi tecrübelerine

kaan-ertem[36611]-004.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (27)

22 Haziran 2026 Pazartesi 11:20

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (26)

17 Haziran 2026 Çarşamba 10:32

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (25)

08 Haziran 2026 Pazartesi 13:20

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (24)

03 Haziran 2026 Çarşamba 16:17

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (23)

20 Mayıs 2026 Çarşamba 10:03

2025 Yılında Kaybettiklerimiz (22)

13 Mayıs 2026 Çarşamba 10:52