Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2016 Yılında Kaybettiklerimiz (38)

2016 Yılında Kaybettiklerimiz (38)

Alaaddin US!

alaattin-karaer--kose-yazisi-002.jpg

Güneşin ak yüzüne bir duman çöktü
Bir türkü çığlıkla ateşe düştü
Kuytu bir köşede bir çiçek küstü
Döktü yaprağını boynunu büktü

Şu Sivas’ın elinde sazım çalınmaz
Güllerim yandı yüreğim dayanmaz…

     Yukarıdaki “Türküler Yanmaz” adlı türküyü yazan ve besteleyen, bir dönem Kızılırmak grubuyla çalışan, müziği ve yorumu ile çok farklı duygularda,  “Ah Sensiz” gibi dillerden düşmeyen besteleriyle tanınan sanatçı Alaaddin Us’da yok artık aramızda.

     Seyir halindeyken İzmir’in Bornova İlçesi’nde kırmızı ışıkta geçen kamyonun çarptığı otomobilinde yaşamını yitirdi.

     Kendisinden tanıyalım kendisini;

  Tunceli’den Bursa’ya göç eden bir ailenin üçüncü çocuklarıyım. Daha sonra İstanbul’a yeni bir göç daha yaşanıyor ve ben 60’lı yıllarda dünyaya geliyorum. Çocukluğumun uzun bir dönemi İstanbul Zeytinburnu o zamanlar gecekondu ve o dönemlerde ben yavaş yavaş büyümeye başlıyorum.

     İlk ve ortaokulu orada okuyorum. Daha sonra lise 1nci sınıfa kadar burada yaşayıp, daha sonra meslek lisesine geçiş yapıyorum. İşte bu sırada İstanbul’un Anadolu yakasına taşınıyoruz ve uzun yıllar Kartal Maltepe’de yaşamaya ve artık buralarda yaşan genellikle işçi olan halkın içerisinde şekillenmeye başlıyorum. Evet, şimdi müzik nerde diye sorarsanız çocukluğumdan beri aile içinde bağlama çalan benden büyüklerim vardı. Yani kulağımda müzik her zaman vardı. Bu yıllarda belediye konservatuarına gittim 2 sene kadar burada daha da geliştim, sonra askerlik ve sonrasında tersanelerde işçi olarak çalışmaya başladım. En son Türkiye Gemi Sanayi’nde 8 sene kadar çalıştıktan sonra sadece müzikle uğraşmaya başladım.

     1994 yılının başlarında “Ateş Hırsızları”nı piyasaya çıkardım. Bu dönemde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserlerim oldu. Daha önce, Sivas olaylarında ölen arkadaşlarım anısına bir şarkı yapmıştım, tam o dönemde Edip Akbayram’ın okuduğu Türküler Yanmazı besteledim. O albümde 3 tane daha şarkım yer aldı. Yani bestelerim, kendi albümümden önce duyulmaya başladı. “Ateş Hırsızları”ndan sonra 1995’te kaybettiğim anneme hitaben “Yurdumun Trenleri”ni yaptım ve artık müzik daha çok hayatımdaydı. Artık kendimi müzikle daha iyi ifade edebildiğimi anladım.

     Müzik benim toplumla aramda güzel ve çok önemli bir köprü oldu. 1998 de “Yaz Gibi Gel” çıktı bu albüm benim olgunlaşma dönemimi anlatır, ilk defa kendi düzenlediğim albüm oldu ve daha sonra ki albümlerimi de düzenlemeye başladım. Daha sonra Metropol müzikten çıkan “Yaz Gibi Gel” den sonra “Salkım Söğüt- 1”de üç tane türküyle yer aldım ve sonra yine aynı firmayla “Nasihat”i yaptım. Sadece türkülerden oluşan bu albümle, insanlar türkü de söyleyebildiğimi anladılar. Aslında ben bestelerimle insanlara ulaşmak istiyordum ama o dönem türküler revaçtaydı, dolayısıyla firmanın isteği ile çıkmış bir çalışma oldu. Daha sonra karışık albümler izledi.   Bunlar; “Ülken Senin Yüreğindir”, “Sabah Türküleri”,”Duyuyormusunuz”, “Rengahenk Türküler”, “Eskiyen Yüzümün Yeni Gülümseyişi”. Bu arada Edip Akbayram, Suavi, Kızılırmak, Banu, Sevda Gönülcan tarafından birçok şarkılarım okundu…

Güneş küsmüş şalkımıyor ah sensiz
Zerdali güzeli gözlerinle bak bana
Kedereş oldum yenemiyorum ah sensiz
Baldan tatlı sözlerinle gül bana

Diken sarmış güllerimi deremiyorum
Gülden nazik ellerini uzat bana
Hasret yanar gecelerim ah sensiz
Davran gülüm esen yel ol gel bana

     20 Kasım 2016 tarihinde aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

 

Bu yazı toplam 1040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi