Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

(15-17 Aralık 2023- Sivas-Kemaliye-Divriği Turu) (16)

(15-17 Aralık 2023- Sivas-Kemaliye-Divriği Turu) (16)

thumbnail-img-2162.jpg

Kemaliye gezimiz son buluyordu. Bir günde neler görmüştük, insan inanamıyor. Böyle küçük bir ilçede aradığımız her şey vardı. Ayrıca turizm konusunda bayağı yol almışlar. Safranbolu havasını hissettik biraz…

Herşey güzeldi! Kemaliye beklediğimizden de güzeldi!

Alışveriş sonucunda, Grup olarak Cafe Reymor’da buluşuldu. Herkesin elinde alışveriş poşetler… Yöreye özgü eşarp, şal ve bez dokumalarının bulunduğu yöresel ürünler… Yöresel ürün denilince dut kurusu, kumda leblebi, tulum peyniri, 120 çeşit bitkiden hazırlanan zetrin sadece bazıları…

Otele dönüşümüz ve akşam yemeği…

Otelin sahibi Latif Yalçıner’le sohbet ettiğimizde öğreniyoruz, Latif bey otel işletmeciliğinin yanı sıra, çiftlik işlettiğinden bahsediyor.

Yalçıner Çiftliği!

thumbnail-whatsapp-image-2023-12-21-at-13-29-39-1.jpg

Anadolu’da yaşam, topraktır. Topraksa berekettir, huzurdur, doğadır, yaşamdır, sağlıktır, sevinç ve mutluluktur, kısaca yaşamdır. Toprak nefes alır, yaşlanır ve eğer beslenmezse bir gün ölür. Toprak, besler, giydirir, barındırır. Topraktan eşya yapar, sanat üretirsiniz. Toprak her şeydir.

Biz de ailemizin yaptığı gibi toprağa saygımızı onu doğru kullanarak göstermeye çalışıyoruz. Onların yakaladığı gibi sağlıklı ve uzun yaşamanın topraktan elde edilen ürünün de sağlıklı olmasıyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu nedenle çiftliğimizdeki 15 dönüm arazide 2005 yılından beri sertifikalı ekolojik tarım yapmaktayız.

Bu çalışmalarımızda öncelikle aileden kalan dut bahçesinin verimini artırdık. Dutun yanı sıra ceviz ve üzümü organik sertifika ile üretiyoruz. Çiftliğimizde ayrıca elma, kiraz, vişne, kızılcık, armut, kocayemiş, karadut, kuşburnu, Can erik, nar, Verik elması, mürver, ıhlamur, nane, reyhan ve ayva üretimi yapmaktayız.

thumbnail-whatsapp-image-2023-12-21-at-13-59-02.jpg

Çiftliğimizde öncelikle dut ve duttan yapılan güneş pekmezi, pestil, dut sirkesi, oricik (cevizli sucuk) ürünlerinin katkısız ve yerel yöntemlerle üretimi yapılmaktadır. Diğer ürünlerin ise sınırlı miktarda özel üretimleri yapılmaktadır.

Yalçıner Çiftliği’nde ayrıca TaTuTa (Tarım-Turizm-Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası Projesi) uygulanmaktadır. Buğday Derneği’nin organizasyonluğunu yaptığı bu proje ile çiftlik hayatını merak edenlerin konaklama ve yeme-içme hizmetleri çiftlik tarafından karşılanmaktadır. Ziyaretçiler de çiftlikte günlük iş planına göre çalışmakta, üretim yapmakta ve doğal yaşamı solumaktadırlar. Dünyanın her noktasından ziyaretçilerimiz gelmektedir.

Yalçıner Çiftliği, 18. Dünya Organik Konferansı’nda Türk-Alman iş birliği projesinde Almanya ve ülkemizde organik tarım yapan çiftçiler arasında yapılan değerlendirmede 2014 yılının en iyi Organik Aile Çiftliği ödülünü almıştır.

Sabah kahvaltısı…

Doğanın, su ve kuş sesleri içinde, uzun yemyeşil vadi manzarasıyla çok keyifli huzurlu bir Vadi Kemaliye otelimizden, sahibi Latif beyle vedalaşarak ayrılıyoruz…

Hava kapalı, yağmur ve kar karışımı…

Dağların arasındaki Kemaliye, Dağların arasındaki Otelimiz…

Doğal güzellikleri ve sahip olduğu su kaynakları dolayısıyla harika manzaralara ev sahipliği yapmakta olan, 2021 yılında UNESCO tarafından DÜNYA Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Kemaliye’den ayrılıyoruz!

thumbnail-img-2168.jpg

Sivas’a hareket…

Yolumuz uzun. Bu arada eksiklerimizi tamamlayalım. Kemaliye’nin tanınmış isimleri:

· Evrimsel biyoloji uzmanı, profesör akademisyen Ali Demirsoy.

· Eski sanayi ve ticaret bakanı Ali Coşkun.

· Eski enerji ve tabii kaynaklar bakanı Ziya Aktaş.

· Yazar ve şair Ahmet Kutsi Tecer. (Ailesi Apçağa köyündedir).

· Şair, yazar ve çevirmen Enver Gökçe.

· Eski başbakan yardımcısı Zeyyat Baykara.

· Yapımcı Mustafa Oğuz.

· Şair Behçet Kemal Çağlar.

· Müzisyen ve şair Mustafa Özgül.

· Oyuncu Cem Davran.

· Roma büyükelçisi Uğur Ziyal.

· Gazeteci, yazar, politikacı Tuncay Özkan.

· Gazeteci, fotoğrafçı ve şair Yusuf Ziya Ademhan.

· Eski başbakan Şemsettin Günaltay.

· Politikacı Doğu Perinçek.

· Nikol Galanderian (1881-1944), Ermeni çocuk şarkıları bestecisi.

Bu yazı toplam 7535 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi