M.Bilge Demir

M.Bilge Demir

14 Şehit Anıtı//Gaziantep

14 Şehit Anıtı//Gaziantep

anakkale1.jpg

*Antep Müdafası'nın hangi koşullar altında yapıldığını göstermek ve şehit olan çocukları anmak amacıyla 14 Şehit Anıtı yapılmıştır.


İnsanlar gibi şehirleri de anlamlandıran ve ağırlaştıran gerçek hikayelerinin olmasıdır.

Bugünlerde alelade değil planlı bir şekilde geziyorum ve ülkemizin her köşesi apayrı zenginliğe sahip ve hangi birinden bahsedeceğimi bilmeden parmaklarımın akışına bırakmak istiyorum kendimi.

Zengin tarihi, gastronomisi, el sanatları, modernlik ve gelenekselliğin harmonisi, her köşe başında buram buram etrafa yayılan yemek kokuları, baklavası, Antep fıstığı, Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Antik Kenti( Belkıs Köyü), vs. derken Gaziantep şehrinizin sıcaklığını hissetmemek mümkün değil.

Ve o şehrin, tam da merkezinde, Antep Kalesi'nin karşısında hem göz alıcı hem göz yaşartıcı bir anıt. 14 Şehit Anıtı!

Kanlı Dokurcum Değirmeni'nin hikayesi Elmalı Köprüsü'ndeki savunma ile başlar. Fransız askerlerinin Antep'e girişini engellemek için Şahinbey, şehirden ve köyden oluşturduğu çeteler ile birlikte Kilis yoluna karargah kurdu. Kertel, Bostancı ve Elmalı sırtlarında düşmanla çatışan Şahinbey ve çetelerinin erzak ihtiyacı vardı.

anakkale2.jpg

Heyeti Merkeziye'nin duyurusu üzerine 14-15 yaşlarındaki 14 çocuk, 27 Mart 1920 günü hayvanlarla Elmalı sırtlarına erzak getirdiler. Hava kararmıştı. Ne silahları vardı, ne de silah kullanmasını biliyorlardı.

25 Mart sabahı kıran kırana bi savaş başlamıştı. Günlerdir süren çatışmalarda yorgun düşen Şahinbey ve çeteleri; cephaneleri ve erzaklarının da tükenmesiyle daha fazla direnemediler. Şahinbey şehit oldu, çeteler dağıldı.

Dokurumcu Değirmeni'nde sıkışıp kalan 14 çocuk kapıyı kapattılar, arkasına kalaslar ve dayaklar koyarak beklemeye başladılar, Ama Fransız askerler, çocukların değirmene sığındığını görmüşlerdi. Kapıyı zorladılar, kalasları devirerek değirmene girdiler.

Silahsız 14 çocuğu dışarı çıkararak ellerini bağladılar, kurşuna dizdiler ve cansız bedenlerini süngüleyerek katlettiler. Delik deşik ettiler.

Onları ne sorguya çektiler, ne de esir aldılar.

Kanlı Dokurcum Degirmeni olayı; Milli Mücadele döneminde yaşanmıştır. Gaziantep'i işgal eden Fransız askerleri, Dokurcum Değirmeni'nde 14 çocuğu şehit etmiştir. 11 ay devam eden Antep Savunması sırasında, 6317 Antepli şehit olmuştur.

anakkale2.jpg

Gaziantep halkı: "Fransız'a esir olmaktansa, şerefli bir ölüm daha hayırlıdır." diyerek yaptığı savunma "Antep Müdafası'' olarak tarihe geçen bir destandır.

Mehmet Akif Ersoy: "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme!" derken ne kadar haklıymış demeden edemiyorum insan.

Gaziantep'te doğan Şahinbey, Antep Savunması'nda üstün yararlılık göstermesi ve Urya yolunda gösterdiği mücadelen dolayı "Şahin Bey" lakabını almıştır.

Tehlikeli vazifelere katılan ve vatanseverliği ile dikkat çeken Şahin Bey, gösterdiği mücadelelerle "Müsterih olunuz. Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." sözleriyle adını tarihe yazdırmıştır.

O yıllarda Gaziantep'in Türk nüfusunun 25 bin civarında olduğu düşünülürse, şehrin dörtte birinin kadınlar ve çocuklar dışında kalan nüfusunun büyük çocuğunluğunun şehit edildiği anlaşılmaktadır.

Dr. Asım Güzelbey tarafından yaptırılan "14 Şehit Anıtı" şehrin merkezinde, kalenin karşısında inşa edilen, Fransız tiynetini ve Antep Müdafası'nın hangi şartlar altında yapıldığını göstermesi bakımından çok değerlidir.

anakkale3.jpg

Gaziantep'ten 14 Şehit Anıtı'ndan birkaç fotoğraf bırakıyorum buraya.

Koşullarımız elverdiği sürece tarihi hem okuyarak hem yaşayarak somut bir şekile öğrenmeliyiz. En azından milli duygularımızın sınandığı zamanlarda tutunacak gerçek nedenlerimiz olmalı.

Ülkemizin savunmasında kendini siper eden Aziz şehitlerimizi rahmet ve dua ile yad ediyorum.

Keyifli okumalar diliyorum.

Bu yazı toplam 1633 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Bilge Demir Arşivi