1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Yumurta Alırken Dikkat Edin
Yumurta Alırken Dikkat Edin

Yumurta Alırken Dikkat Edin

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, ilimiz genelinde yumurta üretim, paketleme ve satışı yapan işletmelerin, İl Müdürlüğü Gıda...

A+A-
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, ilimiz genelinde yumurta üretim, paketleme ve satışı yapan işletmelerin, İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü kontrol görevlilerince düzenli olarak denetlendiğini belirtti. SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇMAKTADIR İl Müdürü Kırbaş vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları hakkında bilgi verdi. Kırbaş, “Yumurta; her yönüyle yararlı bir gıda maddesi olmasına karşın, üretiminden tüketimine kadar olan sürede gerekli hijyenik şartların sağlanmaması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın yumurta satın alırken Bakanlığımızca onaylanmış, denetim altındaki markalardan ve uygun koşullarda muhafaza edilip tüketime arz edilen yumurtaları satın alması gerekmektedir” dedi. SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR •Her bir yumurta üzerinde o yumurtayı üreten firmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilmiş ''İşletme kayıt numarasının '' bulunmasına, • Ambalaj etiketinde ise ''Yumurta Paketleme Onay Numarasının '' bulunmasına, • Üretim tarihinden itibaren 21 günden az zaman geçmiş olmasına • Yumurtaların iriliğinin ve ağırlığının ambalajındaki gramaj bilgilerine uygun olmasına, • Diğer etiket bilgilerinin de eksiksiz ve okunabilir olmasına • Yumurtanın kabuğunun temiz, düzgün görünüşlü olup, çatlak veya kırık olmamasına, • Yumurtanın direk güneş ışığına maruz kalmayan gölge ortamda satışa sunuluyor olmasına dikkat edilmelidir. Uygunsuz vasıflardaki yumurtalar satın alınmamalıdır. Taze yumurtanın özellikleri: • Taze yumurta kırıldığında sarısı ve akı dağılmaz, sarısı bombelidir, beyazı ise koyu kıvamlı ve yayvan değildir. • Bayat yumurtanın sarısı düzdür ve yumurta akı akıcı bir hâl almıştır, çok bayat yumurta ise kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır. Kötü bir bozulma kokusu duyulur. •Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortadadır; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür. • Taze yumurta % 5 tuzlu suda dibe batar, bayat yumurtada hava boşluğu daha fazladır. • Çok taze yumurta haşlandığı zaman kabuğu zor soyulur. • Yumurta kabuğu rengi tavuğun ırk özelliğidir. Yumurtanın besleyicilik değerini etkilemez. • Yumurta sarısının yüzeyinde görülen ufak kırmızı kan odakları yumurtanın bozuk olduğunu göstermez. Bu durum fizyolojiktir ve bu tür yumurtalar da tüketilebilir. Yumurta saklarken: • Ev şartlarında yumurta buzdolabında, çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton ambalajı içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. • Yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emer. Bu nedenle yumurta buzdolabında; soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. • Yumurtayı pişirmeden önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların yıkanması gereklidir. • Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır. • Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır'' dedi.
Bu haber toplam 212 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.