ASIM ATABEY

ASIM ATABEY

YEREL BASIN HALKIN SESİDİR

YEREL BASIN HALKIN SESİDİR

           

Kırıkkale’de İl GAZETESİ, otuz yedi yıldan beri, yayın hayatını sürdürmektedir. Bu süre kendi çapında bir rekordur. Kırıkkale’mizin en uzun ömürlü gazetesidir. Gazetenin kurucusu ve yayın hayatını kesintisiz sürdüren, kuruluş ilkelerinden ödün vermeden sürdüren, ALİ ÇETİN ve RAMAZAN ÇETİN kardeşleri kutluyorum.

            Kurulduğu günden beri, hiçbir dönemde ekonomik açıdan güçlü olamamışlardır. Yokluklar içinde varlılarını sürdürmesini bilen Çetin kardeşlere, Kırıkkale’miz açısından teşekkür ediyorum. Otuz yedi dile kolay. Gazete çıkarmanın çok meşakkatli bir iş olduğunu biliyoruz. Toplumumuzda kitap okumanın, aynı zaman da yerel gazete okumanın, giderek azaldığı bir dönem yaşıyoruz. Ulusal gazetelerde bile giderek okur sayısı düşüyor. Yerel gazetelerde de okur sayısının düştüğünü görüyoruz.

            Baktığımız zaman gazetelerin geliri nelerdir? Birinci olarak gazetelerin aboneleri.  İkinci olarak gazetelere verilen reklamlar. Üçüncü olarak gazetelere verilen kimlik ve resmi belgeler ilanları. Dördüncü olarak millî ve dini günlerde verilen kutlama mesajları. Bir de devlet tarafından gazetelere verilen ilanlar. Arada bir varlıklı aileler tarafından verilen taziye ilanları. Bu yollarda elde edilen gelirler, bir gazetenin bir yıl süre ile yayın hayatını sürdürmesine yetmez.

            Yerel basın hayatında bir karmaşa her dönemde yaşandı. Bakıyorsunuz tek bir kişi veya iki kişi, bir isim altında ben gazeteciyim diyor. Özellikle seçim dönemlerinde ortaya çıkıyor. Bir ay, iki ay yayın hayatına katılıyor. Sonrasında onları görmek mümkün değil. Evet. Gazetecilik bir meslektir. Ancak para kazanmanın yanında, halkın bilgilendirilmesine, haberleri zamanında öğrenmesine, boş zamanlarını okuyarak geçirmesine gibi işlevleri vardır. Ulusal basına da haberler açısından kaynaklık etmektedirler.

            Ancak yerel basının üzerine düşen görevleri gereğince yerine getirebilmesi için, sağlıklı bir basın yasasına gereksinim vardır.  Yerel basın açısından birçok boşluklar vardır. Bu boşluklar yasa ile düzenlenmesi gerekir. Bu konunun uzmanları, bu boşlukların neler olduğunu bilmezler mi? Elbette bilirler. Ama neden doğru dürüst bir düzenleme yapmazlar?

            Üç ya da dört personelle gazete yayınlıyor. Bir bakıyorsunuz, adam bir ödül töreni düzenliyor. Yılın başarılı belediye başkanı. Yılın başarılı valisi, Yılın başarılı spor adamı, Yılın başarılı köşe yazarı. Yılın başarılı futbolcusu. Yılın başarılı kaymakamı. Yılın başarılı basketbolcusu. Yılın başarılı milletvekili. Yılın başarılı okul müdürü. Yılın başarılı teknik adamı. Yılın başarılı işadamı. Yılın başarılı ihracatçısı. Yılın başarılı tiyatro oyuncusu. Say da say. İyi de bu tespitlere hangi ölçmelerle, hangi değerlendirmelerle varılıyor? Bu sorunun cevabı yok.

            Bu konularda bir düzenleme yapılmadığı gibi, devlet şimdilerde devlet ilanlarını, yerel basında yayınlanmasını da kaldırma çabasında. Bu doğru değil. Zaten zor şartlarda yayınlanan yerel gazetelerin tepelerine balyozla vurmak gibi bir karardır. Kalbe giden damarlardan birini kesmek gibidir. Karar çok yanlıştır. Yerel gazetelere baktığımızda her gün köşe yazıları, şiirleri gibi toplumun sesi olmaya çalışan en az yüz kişi vardır. Yerel gazeteler olmazsa bu sesleri nasıl duyacağız? Niye bu sesleri duyduğunuza sevinmiyorsunuz? Yok saymaya çalışıyorsunuz?

            Demek istediğim şudur. İL GAZETESİ çalışanları ve sahipleri ALİ ÇETİN VE RAMAZAN ÇETİN’İ, otuz yedi yıldır sürdürdükleri dayanma güçlerini, bir kere daha kutluyorum. Gelecek yıllarda da yılmadan ve yorulmadan, Kırıkkale basın hayatında varlıklarını sürdürmelerini diliyorum.

Bu yazı toplam 8549 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ASIM ATABEY Arşivi