1. HABERLER

  2. Yarım asırdır kaşık üretiyor
Yarım asırdır kaşık üretiyor

Yarım asırdır kaşık üretiyor

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Sabri Özşahin, yarım asrı aşkın süredir kaşıkçılık yapıyor. Dedesi ve babasından öğrendiği...

A+A-

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Sabri Özşahin, yarım asrı aşkın süredir kaşıkçılık yapıyor. Dedesi ve babasından öğrendiği mesleği devam ettiren Özşahin, kaşıkçılıktan elde ettiği gelirle 4 çocuk büyüttü. İlçeye bağlı Abdallar köyünde yaşayan Sabri Özşahin, zamana direnen zanaatını yaşatmaya çalışıyor. İlerleyen yaşına aldırmadan ağaç parçalarını oyarak tahta kaşık, çatal, oklava, ekmek kesme tahtası ve yemek kepçesi yapan Sabri Özşahin'in ürettiği ürünler, yurt genelindeki pek çok evin mutfağına giriyor. Ağaçtan yapılan ürünler hediye olarak yurt dışına dahi gönderiliyor. Özşahin, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır kaşıkçılık yaptığını söyledi. Kaşık yapmayı dedesinden ve babasından öğrendiğini kaydeden Özşahin, "Dedemin ve babamın yanında çalışarak öğrendim. Evlendikten sonra da mesleğimi sürdürdüm. Dört çocuğum var. Onlara da bu işi öğrettim. Oğlumun biri yanımda çalışıyor. Diğer oğlum ürünlerimizi pazarlıyor." dedi. Şimşir ağacından yapılan ürünlerin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Özşahin, şunları söyledi: "Şimşir ağacının özelliği bakteri üretmeyen bir ağaç. Şimşir kaşığıyla yemek yerken ağız ve diş sağlığı sorunu yoktu. Kalın bağırsak hastalığı sorunu yoktu. Şimdi şimşirden yapılan kaşık çok az. Şimşirin üretimi yok. Şimşir ağacının üretimi ve tüketimi yasaklandı, orman işletmelerinden fidanlama yapılırken ya da yol açılırken kesilen ağaçlardan alıyoruz, yoksa üretimi de kesimi de yasaklandı. Kaşığın yüzde 99'u kayından oluyor." İlçenin, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çektiğini kaydeden Özşahin, kaymakamlık ve belediyenin isteği üzerine hafta sonları kültür evinde çalıştığını anlattı. Turistlerin tahta kaşıkları çok beğendiğini ifade eden Özşahin, "İlçeye yerli ve yabancı turistler geliyor. Kaşık yapımını ilgiyle izliyorlar. Ürünleri evde kullanmak ve hediye etmek için alıyorlar. Ürünlerimiz yurt dışına dahi gidiyor." diye konuştu. El işçiliği olan ürünlerin toptan satışını da yaptıklarını belirten Özşahin, katıldığı bir fuarda İtalya'da çalışması için teklif dahi aldığını söyledi Özşahin, "Ürünlerimi çok beğendiler. İtalya'ya gelmem için teklif yaptılar. Ancak oraya gitmek için çok yaşlıyım." diye konuştu.  

Bu haber toplam 480 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.