Sungur: Yahşihan'da icralık olmayan yer kalmamış

Sungur: Yahşihan'da icralık olmayan yer kalmamış

Yahşihan Belediyesi'nin güncel borç durumunu açıklayan Başkan Ahmet Sungur, "İlçede icralık olmayan yer kalmamış. Okul arazilerinden, sağlık ocağına, belediye araçlarından makam koltuklarına kadar her şey icralık" dedi.

Yahşihan'da görev değişikliği sonrası yeni başkan Ahmet Sungur, belediyenin tüm borçlarını tek tek açıkladı. Toplam borcun 1 milyar 107 milyon lira olduğunu belirten başkan Sungur, "Belediyede makam koltukları dahil her şey icralık, araçlardan tutunda arsalara kadar icralık olmayan yer yok. Belediyenin malı var ama yok gibi bir durum. Çünkü bize kaynak kalmamış. Arsalar hacizli" ifadelerini kullandı.

YAHŞİHAN BELEDİYESİ'NİN TÜM KAYNAKLARI İCRALIK

Belediye üzerinde olan icra dosyalarını tek tek açıklayan Başkan Sungur, "103 tane icra dairesinde bekleyen icra takibinde olan dosyamızın 63 tanesinde icra takibi başlamış durumda. Yani bu ne anlama geliyor? Her gün borcumuz olan paranın üzerine borçlanmasak da faiz olmayla birlikte istifa edeceğiz. Bir milyar yüz yedi milyon küsur borcumuz var ama bugünkü rakamda söylüyorum. Özellikle bu borca dikkat çekilmesini istiyorum. Yani Türkiye tarihinde bizde ilk defa böyle bir borçla karşılaştık, arkadaşlar. 347 milyon 463 lira da şahısların bankaya yatırdığı borcumuz var. Kırıkkale'de tanımış olduğumuz bir avukatımız var. Kendilerine borçlu göstererek Yahşihan belediyesinden 34 milyon liralık bir alacak göstermişler. Yani yanındaki bir yandaşını belediyede iş yaptı, göstererek. Hatta belediyenin kasasına 34 milyon girdi parası göstererek mahsup yapmak suretiyle belediyeden 34 milyon alacaklı göstermişler. Yani içeride olan para da yok. Kişinin belediyeden alacağı da yok. Ama içeriden para yatırarak arsa alımı yöntemiyle böyle bir hülleye başvurmuş bulunuyorlar. Yani bir nevi naylon fatura. Hani Hazreti Ömer'in adaletinden bahsedenlerin adaletinin ne olduğunu da sizlerin takdirine sunuyorum. Burada Akif Bey oturuyor. Akif Bey'le dün tanıştım. Akif Bey, merkezdeki yolların yapımında kullanılan o asfaltın altında kullanılan malzemeyi temin eden arkadaşımız. Akif Bey'e dün itibarıyla olan borcumuz 27 milyon lira. Ama bugünkü borcumuz nedir bilmiyorum. Akif Bey de şu anda belediyemizin bu anlayışsız ve kötü yönetiminden dolayı belki de bugün kendi malını, mülkünü terk etmek zorunda kalmış" dedi.

ahmet-sungur.jpg

OKUL ARSALARI İCRALIK

Belediye sınırları içerisindeki bütün okul arsalarının icralık olduğunu dile getiren Sungur, "Şu anda belediye araçlarımızın tamamının üzerinde haciz var. 11 tanesinde yakalama kararı var. Dün avukata dedim ki Allah'ını seversen gel arabaları kendi elimle sana teslim ederim. Sadece şunu söylüyorum: Çöp arabalarıma, itfaiye arabama dokunma. Hangi arabayı istiyorsan al, kardeşim. Belediyemize ait 16 tane araç var. Yani bu kamyon kepçe türü. 10 tanesini hurdaya çıkarmışlar, ağır hasarlı. Birimlere ait yirmi üç tane de hafif ticari olmak üzere, bunların on dört tanesi de acil ağır bakıma muhtaç durumda. Yani arabamız da yok. Çok şükür bir santim arsa da bırakmamışlar. Arsalarımızın tamamının üzerinde icra var. Ve çok ayıp, alçakça yapılan bir hareket. Yahşihan sınırları içerisindeki bütün okulların üzerinde icra var" şeklinde konuştu.

YAPTIKLARI VATAN HAİNLİĞİ

Belediye kasasını sadece 20 bin TL ile devraldığını belirten Başkan Sungur, "Ben Yahşihan Belediyesini önceki dönemde teslim ederken 2 milyon 443 bin lira artı parayla bırakmıştım. 4 Nisanda mazbatayı aldıktan sonra muhasebe müdürümüze kasa ne kadar para olduğunu sordum. Sadece 20 bin TL para vardı. Ben 2009’da aldığımda borç yükü bugünkünden daha fazlaydı ama o zaman sevindirici bir taraf vardı, arkadaşlar. Arsalarımızda haciz yoktu. Ben 2019’da giderken Yahşihan Belediyesi’ni bıraktığımda Kırıkkale'nin en kıymetli yeri olarak bilinen Seyrantepe ve Bayraktepe'de 47 bin 863 metrekare temiz parsel bıraktım. Sadece orada bugünkü değeriyle söylüyorum, 500 milyon. Beş yüz milyon paramızda arsamızda bugün ortada yok, arkadaşlar. Hırsızlıksa, hırsızlığın daniskası burada. Alçaklıksa, alçaklığın daniskası burada. Vatan hainliği ise, vatan hainliğinin en berbatı ve en şerefsizi burada. Daha bundan haince bir şey varsa, arkadaşlar, söyleyin. Vatan hainliği memlekete illa silah doğrultmakla olmuyor. Kalem oynatmışlar. 8 bin tane parselin yerini değiştirmişler. Okul arsalarımız kayıp. Sağlık ocağıyla ilgili arsalarımız kayıp. Bu vatan hainleri hurdada ağır gelir diye belediye silindirlerini hurdaya satmışlar. Belediyeye hibe edilen araçları kendi üzerlerine geçirmişler. Şu anda belediyemizde makam aracımız yok" dedi.

Başkan açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: Beyfendinin "Çin seddinden bile sağlam yaptık" dediği Hoca Ahmet Yesevi'nin yolu kendi dönemlerinde uçmuştu. Dünkü yağmurda yeniden uçtu. Devlet Demiryolları'yla yeniden orada bir çalışma yapılacak. Ama o yolun kullanılma şansı yok. Şu anda çöküyor. Oranın yeni maliyeti şu şekildedir: Dolgu ve yarma işlemi 12 milyon lira. Drenajla suyun dışarı atılması için kanal yapılacak 6 milyon lira. Taş duvar yapı bedeli de 60 milyon lirayı buluyor. Geçmiş dönemde bu arkadaşlarımızın oraya kullandıkları maliyet 11 milyon yüz yirmi beş bin lira idi. Bin beş yüz elli metre uzunluğunda dört buçuk metre yüksekliğinde yaptıkları taş, arkadaşlar. Üzerine peyzaj çalışması yapmışlar. Kilit parke ve ağaçlandırmanın toplam maliyetiyle dokuz milyon sekiz yüz otuz dokuz bin lira. Çöpe atılan para bunlar. Arkadaşlarımızın hemen tespit ettikleri bir şey var. Son bir ayda doğrudan teminle firmanın birinin bir milyon yedi yüz altmış bir bin lira doğrudan teminle yapmış olduğu bir alım var. Ha bir de su borusu aldıklarını iddia ediyorlar. Su borusunu belediyenin ambarına girişi yok, maliyeti 3 milyon lira. Yine elektrik faturası var. Malzeme aldıklarını iddia ediyorlar ama bu malzemeyi depoda gören yok. Ayrıca bu malzemenin ilçe sınırları içerisinde ne bir parkta kullanıldığı görülmüş, ne de hizmet binasında. 767 bin TL’lik bir borç var. Ayrıca başka bir firma var. Ona da 10 milyon yazılan bir fatura var. Karşılığında belediyemizin içerisine girmiş olan bir tane malzeme yok. Belediye şirketimizin teslim aldığımız gün itibarıyla 315 çalışanı vardı. Bugün 285’e indi çünkü Mart 4-31 arasında aldıkları arkadaşlarımızı çıkardık. 95 kadrolu memurumuz var. 73 kadrolu işçimiz var. 5 sözleşmeli memurumuz var. Toplam 458 kişi çalışır vaziyette. Memur maaşımızın toplamı 4 milyon 598 bin TL. İşçi maaşımızın 3 milyon 139 bin TL. Sözleşmeli 5 memurun maaliyeti 225 bin TL. Şirket elemanlarımızın toplam maaliyeti 6 milyon 999 bin TL. Çalışmalarımızın bize aylık toplam maaliyeti 14 milyon 960 bin TL.

ahmet-sungur-1.jpg

İller Bankası'ndan aylık 12 milyon, suyumuzdan aylık 1 milyon. Emlaktan da 458 bin TL’lik bir gelirimiz var. Toplamda 13 milyon 458 bin TL gelirimiz var. Belediyemizin aylık gideri ise 21 milyon TL. Her ay gelir-gider tablosuna göre bizim yıllık en fazla gelirimiz 350 milyon olur. Yani bütçemiz 150 milyon lira açık verecek. Peki bu gidişin içinden nasıl çıkacağız? Öncelikle alacaklı arkadaşlardan zaman istiyoruz. Şu anda hacizler, icralar vesaire derken tıkanmış durumdayız. Bizim şu anda bunu ödeme şansımız yok. Çünkü satacak arsamız yok. Makam odamızdaki koltuklar bile icralık. Allah'ın izniyle 2009’da belediyeyi kurtardık. Bugün yine kurtaracağız. Ama zamana ihtiyacımız var. Biz borcumuzu ödemek istiyoruz. Öderken üçümüz malımıza yeter. Bizim belediyemizin şu anda malı yok. Aslında var ama yok. Çünkü hepsi icralık, hacizlik. Terminalin yerine bilirkişi 46 milyon satış rakamı çıkarmış. Ama beyfendi 27 Mart’ta alacaklı firmaya diyorki sen yetki belgesini benim adıma al, belediyeye ait olan malı sat. 46 milyon bedel biçilen arsayı 27 milyon liraya satmaya çalışıyorlar. Mazbatayı alır almaz bu satışa hemen itiraz ettik. Biz Yahşihan Belediyesi olarak bir an önce eski güzel günlerimize dönmek istiyoruz. İsteyen herkes gelip Yahşihan’a yatırım yapabilir. Ama kimse kusura bakmasın. Bu memleketin malını mülkünü birilerine peşkeş çekecek kadar haysiyetsiz değiliz. Borcumuzu ödeyeceğiz. Ama insanlar ilk önce şunu düşünmeli: Bu zihniyet değişti diyebilmeli.

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.