TZOB, borçların ertelenmesini istedi

TZOB, borçların ertelenmesini istedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sel ve don olayından zarar gören çiftçilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sel ve don olayından zarar gören çiftçilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının bir yıl ertelenmesini istedi. Bayraktar, üreticilerin Sosyal Güvenlik prim borçlarının da faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, 2010 yılında yaşanan sel ve don afetlerinin tarım alanlarının etkileriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Şubat ayında yaşanan sel afetinin başta ekimi yapılan hububat alanları olmak üzere Akdeniz ve Ege bölgelerindeki seraları, meyve ve sebzeleri sular altında bıraktığını belirtti. Şemsi Bayraktar, selin etkilerinin devam ettiği günlerde bazı illerde -7 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı sebebiyle meyve üretiminin ciddi oranda etkileneceğini ifade etti.

Bayraktar, Giresun ve Ordu illerinde yaşanan don afetinin fındıklara zarar verdiğini, bazı bölgelerde fındık bahçelerinde yüzde 100'e varan oranlarda verim kaybı oluştuğunu vurguladı. Don olayından kayısı ağaçlarının da ciddi oranda zarar gördüğüne dikkat çeken Bayraktar, Manisa'da üzüm bağlarında, Kayseri'de kayısı, badem ve erik ağaçlarında, Karaman'da kayısı ağaçlarında, Niğde'de kayısı ve badem ağaçlarında, Antalya'da kayısı, erik, şeftali ağaçlarında, Mersin'de kayısı, erik, şeftali, badem ağaçlarında ciddi oranda don zararı meydana geldiğini vurguladı.

Üreticilerin 2010 yılına afetlerle başladıklarını ifade eden Şemsi Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: "Don riskine karşı sigorta yaptıran üreticilerimizin ürünlerinin çoğunluğu çiçeklenme döneminde zarar görmüştür. Zararın çiçeklenme döneminde gerçekleşmesi nedeniyle sigorta kapsamında tazminat alamamaktadırlar. Meyvelerde çiçeklenme döneminde oluşan zararlar 2090 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilebilmektedir. "

Bayraktar, sel ve don olayından zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları bir yıl ertelenmesini istedi. Bayraktar, ayrıca, zarar gören çiftçilerin Sosyal Güvenlik prim borçları faizsiz ertelenerek, ödenmesinde kolaylık sağlanması gerektiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.