1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Turşuluklar tezgâhlarda
Turşuluklar tezgâhlarda

Turşuluklar tezgâhlarda

Tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de kış aylarında sofralardan eksik etmediğimiz turşuluklar, market, manav ve pazar tezgâhlarını süslemeye devam...

A+A-

Tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de kış aylarında sofralardan eksik etmediğimiz turşuluklar, market, manav ve pazar tezgâhlarını süslemeye devam ediyor. SATIŞLAR ARTMAYA BAŞLADI Sonbaharın gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlayanlar, salça kaynatma, biber ve patlıcan kurutma, ev makarnası (erişte) yapma, yufka açma, tarhana kurutma, bulgur kaynatma gibi geleneksel yiyeceklerin yapımına hız verirken, sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden olan turşulukların satışı da giderek artmaya başladı. TURŞU KURMANIN ZAMANI Pazar Esnafı satışlarının canlandığını ve mevsimini geçirmeden turşu kurmanın tam zamanı olduğunu söyledi. Turşulukları sabah erken saatlerinde tarlalarından taze taze topladıklarını ifade eden Pazar esnafları, Turşu kurmak isteyenler vatandaşların daha organik ürün buldukları için köy pazarlarını tercih ettiklerini belirtti. Turşuluk sebzelerin fiyatları ise şu şekilde; Kelek 1,5 TL, Domates 75 Krş, Biber 2 TL, Kornişon salatalık 2 TL, Patlıcan 1.50 TL. TURŞU NASIL YAPILIR ? Anadolu'da çok eskiden beri kışlık bir yiyecek olarak tüketilen turşu, yenebilen her türlü sebzeden ve birçok meyveden yapılabiliyor. Turşulukları bir süre kireç kaymağı karışımı olan suda bekletmek ise daha diri korunmalarını sağlıyor. Sirkeli turşuları hazırlarken bunların tuzlu sularına yüzde 10 oranında sirke ilave edilebilir. Bu oran turşuyu tüketecek kişilerin isteğine göre yüzde 50’ye kadar çıkabilir. Fakat sirkenin fazla olması, turşunun rengi üzerinde olumsuz etki yapacağından tavsiye edilmez. Bunun yanı sıra, özellikle yazın kurulan ve bir an önce yenilme olgunluğuna gelmesi istenen turşularda sirke oranı yüksek tutulabilir. Bazen sebzeler tamamen sirke içine yatırılıp baharat ilavesiyle tat ve koku kazandırılarak ekşitilir. Bu yolla özel turşular yapılabilir.                    

Bu haber toplam 626 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.