
Türkiye’nin tek sualtı liman kazısı konferansa konu oldu
Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü, Türkiye’nin tek sualtı kazısı olan ‘Liman Tepe ve Sualtı Kazıları’ konusunda bir konferans düzenledi.
Ankara...
A+A-
Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü, Türkiye’nin tek sualtı kazısı olan ‘Liman Tepe ve Sualtı Kazıları’ konusunda bir konferans düzenledi.
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) koordinatörlüğünde Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında yürütülen Liman Tepe / Klazomenai sualtı kazılarıyla ilgili konferansa konuşmacı olarak katılan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin tüm çağlar boyunca kültürlere yön verip yeni oluşumlarında öncü rol oynadığına dikkat çekerek, “Karada olduğu kadar denizlerimizde de kültürel çeşitlilik ve zenginlikler paha biçilemez hazinelerimizdir. Özellikle son on yılda kara kazı ve araştırmalarının yanı sıra, sualtına yönelik projelerin başlanmış olması son derece önemlidir. Bu çalışmalarda Ankara Üniversitesi öncü rol üstlenmiştir” dedi.
Tuğcu, “Neolitik dönemden Roma dönemine kadar iskân görmüş olan Liman Tepe, aslında Antik Klazomenai Kenti’nin erken dönemlerini temsil etmektedir. M.Ö. 3. bin yıldan itibaren merkezi otoriteye sahip olan Liman Tepe, özellikle denizaşırı kültürlerle olan ilişkileri sayesinde sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan güçlü bir yapıya kavuşmuştur” diyerek, 1992 yılından beri karada, 2000 yılından beri de sualtında yürütülen kazı çalışmalarının, özellikle ülkemizin kıyı şeridinde bulunan antik yerleşimlerde sualtı kazılarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.



Bu haber toplam 403 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.