"Türkiye, ABD ticaretindeki payını artırmalı"

"Türkiye, ABD ticaretindeki payını artırmalı"

Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKTİFSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, Türkiye’nin...

Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKTİFSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, Türkiye’nin ABD’nin tedariğinin sadece yüzde 1’ini karşıladığına dikkat çekerek, Türk üreticisinin bu payı artırmak için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

TUSKON’a bağlı OSTİM Organize Sanayi Bölgesi merkezli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, 'Ülke Tanıtım Günleri' programında üyelerini ABD hakkında bilgilendirdi. Programa konuşmacı olarak ABD Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi John Fay ve Ekonomi Bakanlığı ABD Ülke Masası Uzmanı Zeynep Taştepe katıldı. İşadamlarının yoğun ilgi gösterdiği programda, Türkiye ve ABD arasında ticaretin geliştirilmesine yönelik yapılması gerekenler ve her iki ülke yatırım olanakları anlatıldı.

Programın koordinasyonunu yapan Aktif Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, Türkiye-ABD ticaretini değerlendirirken şu konulara dikkat çekti; "ABD için Türkiye 9 öncelikli ülke arasında. Fakat ABD’nin tedariğinin sadece yüzde birini Türkiye olarak temin ediyoruz. Çin, Kanada ve Meksika ABD’nin en büyük tedarikçileri ve yüzde 20’lik payları var. ABD’nin ithalatında Türkiye 45’inci sırada. Türk üreticisi olarak bu payı artırmak için mücadele etmeliyiz. Gerekiyorsa Ekonomi Bakanlığı'nın sağladığı desteklerden istifade etmeliyiz. Fuar desteklerinden pazar araştırma desteğine, yurtdışı ofis, mağaza kira desteğine kadar kapsamın çok geniş olduğu bir destek programı söz konusu. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı eyaletler Texas, New Jersey ve Michagan, fakat ABD’nin en çok ithalat yaptığı eyaletler arasında bu eyaletlerin dışında Illinois, California ve New York da yer alıyor. Özellikle ithalat yatkınlığı olan bu eyaletlerde, rekabet fazla da olsa Türkiye olarak pazar payımızı artırmalıyız." dedi.

"ABD’DE TÜRK YATIRIMI 1 MİLYAR DOLAR"

Ekonomi Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenen programda, ABD’ye ihracat konusunda bilgi veren Zeynep Taştepe, ABD pazarında yer almak isteyen işadamlarının, Ekonomi Bakanlığı ülke masasından bilgi edinebilecekleri gibi, ticaret müşavirliklerinden de yararlanabileceklerine dikkat çekti. ABD’de ve Türkiye’de taraf iki ülkenin yatırımlarına ve yatırım olanaklarını değerlendiren John Fay ise, ABD’de Türk yatırımının 1 milyar USD, Türkiye’de ise ABD yatırımının 8 milyar USD olduğunu ifade etti. Fay, Türkiye’de yatırımda önceliğin Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Denizli ve Gaziantep olduğunu belirtti. Büyükelçilik olarak Türkiye’de partner arayan ABD’li şirketlere yardımcı oldukları gibi, Türkiye’den de ABD menşeli ürün ihtiyacı olan firmalara destek verdiklerini kaydeden Fay, tüm eyaletlerdeki ilgili kurumlar aracılığı ile gerekli irtibatları sağladıklarını söyledi. Fay, ayrıca alım heyeti programları ile yatçılık ve enerji gibi seçilmiş bazı sektörel fuarlara, ilgili firmaları ziyaretçi olarak ücretsiz götürdükleri bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.