Türk doktorlar Filipinler’de hayat kurtarıyor

Türk doktorlar Filipinler’de hayat kurtarıyor

Filipinler’i vuran Haiyan tayfununun ardından bölgede faaliyetlerini sürdüren Türk doktorlar, afetzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Her gün ortalama...

Filipinler’i vuran Haiyan tayfununun ardından bölgede faaliyetlerini sürdüren Türk doktorlar, afetzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Her gün ortalama 600 hastaya sağlık hizmeti veren Kimse Yok Mu Derneği’nin sağlık ekibi, tayfun sırasında doğan ve kafasında ciddi iltihaplanma oluşan bir bebeğe cerrahi müdahale ederek, hayatta kalmasına yardımcı oldu.

5 doktor ve hemşirelerin yanı sıra sağlık memurlarından oluşan toplam 10 kişilik söz konusu sağlık ekibi, afet bölgesinin değişik mahallelerinde hastalara sağlık hizmeti sunuyor. Sağlık hizmeti sabahın erken saatlerinde başlıyor, akşam geç saatlere kadar sürüyor. Çeşitli rahatsızlıklarla gelen hastalardan bir tanesi ise tayfun esnasında doğan bir haftalık bebekti. Kafasında ciddi iltihaplanma olan bebeğe ekipten cerrah doktor müdahale ederek, hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine vesile oldu. Varlıklı olmalarına rağmen tayfunda her şeylerini kaybeden ve perişan halde olan bebeğin anne ve babası, Kimse Yok Mu sağlık ekibinin bulunduğu ve tayfundan en çok etkilenen Tacloban şehrindeki mekâna gelerek yardım talebinde bulunmuştu.

Bu arada tayfun sırasında dalgalardan kaçmak için evlerinin metal kaplı çatılarına çıkarak ayak ve kollarını kesen yaralıların da yardımına Kimse Yok Mu ekibi yetişti. Afetzedeler, Türk doktorlara teşekkür ederken, gördükleri ilgi ve muameleden memnuniyetlerini dile getirdi.

Türk doktorlar aynı zamanda, talep eden afetzedelere tetanos aşısı da vurdu. Türk ekibi ayrıca buradaki afetzede çocuklara top ve balon dağıttı. Sıkıntılara rağmen çocukların, en küçük bir oyuncakla bile ne kadar mutlu olabildikleri gözlendi.

turk doktorlar8 Kasım’da Filipinler’in Leyte ve çevresindeki adaları vuran ve 10 bine yakın ölü yada kayıp olduğu söyleyen tayfunun ardından bölgeye giden Kimse Yok Mu Derneği yardım ve kurtarma ekipleri, ilk etapta 4 ay boyunca her ay 3 bin aileye hazır gıda kolisi ve temel ihtiyaçların bulunduğu koli ile 5 bin kişiye kıyafet dağıtacak. Yardımların kalıcı olması için bölgede ofis ve lojistik deposu da açacak olan Kimse Yok Mu, böylelikle yardımların sürekliliğini sağlamış olacak.

Şu ana kadar 90 ton gıda yardımı yapan, buna 40 ton daha ilave eden Kimse Yok Mu ekipleri ayrıca, tespit ettikleri bir Müslüman mahallesine de yardım ulaştırıyor. Ekip, günlük bin 200 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyor. Hedef ise günlük 2 bin kişi. Bunun için de hazırlıklar sürüyor. İlk sıcak yemek dağıtımına Tacloban Belediye Başkanı’nın eşi bizzat katıldı.

VALİ YARDIMCISI AĞLADI

Bölgede bulunan Kimse Yok Mu Derneği’nin Arama, Sağlık ve Yardım (ASYA) Müdürü İsmail Büyükay da faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Büyükay, zor şartlarda bölgeye intikal ettiklerini belirterek, devam eden sıcak yemek ve kuru gıda dağıtımı ve sağlık yardımının yanında varlıklarıyla afetzedelerin moral kaynağı olduklarını anlattı. Uzak coğrafya olmasına rağmen Filipin insanının Türk insanını gerçek manada sevdiğini kaydeden Büyükay, "Vali Yardımcısı bana sarıldı ve ağladı." diyerek, buradaki insanların maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Büyükay, Türk insanının, Anadolu insanının dünyanın değişik yerlerdeki ‘’Kimse yok mu?’’ feryadına cevap verdiğini burada da gördüklerini de kaydetti.

Medikal ekipteki doktorlar da, gözyaşlarını dindirmek ve insanların yaralarını sarmanın kendileri için çok önemli olduğuna işaret ederek, afetzedelerin umutlarını kaybetmediklerini ve kendileriyle diyaloglarının iyi olduğunu söyledi. Türk doktorlar, afetzedelere destekleri olan herkese teşekkür ederek, desteklerin devamını arzuladıklarını da ifade eti. Ekipteki doktorlardan biri, muhtaç insanların yaralarına derman olmaya çalıştıklarını, taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceğini ve kalıcı çözümlerle afetzedelerin sorunlarının çözülebileceğini aktardı. Türk doktorlar, kendi yaptıklarının ancak bu kadar olabildiğini ve kendilerinden sonraki ekiplerin, söz konusu hizmetleri devam ettirmesini umduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.