Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

Tosun Paşa

Tosun Paşa

alaattin-karaer--kose-yazisi-056.jpg

Sabah haberlerinde duyunca, çocukluğumda seyrettiğim Türk filmleri canlandı hafızamda! 50 yılı geçti. Daha önceleri de bahsetmiş olabilirim. Gecekondu evlerimizin yakınında Karayollarının kapalı küçük bir sinema salonu vardı. Hafta da sanırım bir kez film oynatılırdı. Mahallenin genelde kadınları ve biz çocuklarıyla gidilirdi. Birde Tren garının yanında sanırım TCDD yollarının, bir yazlık, bir kışlık sinemasını hatırlıyorum. Çocukluğunda sevdiğim Türk filmlerini, 60 yaşında olmama rağmen o günkü gibi zevk alarak izlerim.

     Sabah haberlerinde; “Türk sinemasının unutulmaz filmleri arasında yer alan Tosun Paşa filmi, Türk – Çin Kültür Derneği tarafından Çince diline çevrilerek yayınlandı.”

     Sevindiğim kadar da, üzüldüm!

     Neden mi?

     Kalabalık bir oyuncu kadrosuyla 1976 yılında çekilen filmdeki sanatçıların çoğunun aramızda olmayışıydı!

     Erdek M.K.E. Dinlenme tesisinde bulunduğumuz 3 Temmuz 2000  tarihinde ölüm haberini aldığımız Kemal Sunal için, 14 yaşında olan oğlumuz Çağdaş’ın ağladığı geldi gözlerimin    önüne. Çok severdi.

     Arzu film klasiği olan Tosun Paşa, şüphesiz Yeşilçam sinemasının en unutulmaz filmlerindendir. Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Müjde Ar, Ayşen Gruda, Zihni Göktay gibi iz bırakan oyunculardan oluşan zengin kadrosu ve Türk sinemasına altın harflerle kazınmış isimleri bünyesinde toplamasıyla bilinmektedir.

     Kısaca filmin konusunu anlattıktan sonra, filmde görev alanların isimlerini yazmadan geçmek istemiyorum.

     Film; birbirine düşman iki ailenin arasındaki mücadeleyi anlatır. Tellioğulları ve Seferoğulları, Yeşil Vadi’ye sahip olabilmek için mücadele eder. Daver Bey’in kızı Leyla’nın ortaya çıkmasıyla mücadeleye yeni bir konu eklenir. İki aile de Leyla’yı gelin olarak almak ister. Herkes Tosun Paşa’dan korkmaktadır. Bu durumu kullanmak isteyen Tellioğulları, Şaban’ı Tosun Paşa kılığına sokar. Bir süre sonra gerçek Tosun Paşa’nın ortaya çıkması her şeyi altüst edecektir.”

     Tosun Paşa’nın ünlü şairimiz Nazım Hikmet Ran’ın eserinden uyarlandığını da öğreniyorum.

     01 Şubat 1977 tarihinde vizyona giren filmin;

     Yönetmen; Kartal Tibet, Senaryo; Yavuz Turgul, Yapımcı; Nahit Ataman-Ertem Eğilmez, Görüntü Yönetmeni; Kriton İlyadis, Editör; İsmail Kalkan, Eser: Nazım Hikmet Ran,

     Oynayanalar; Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Bilge Zobu, Günfer Feray, Zihni Göktay, Ergin Orbey, Oktar Durukan, Akil Öztuna, İhsan Bilsey, Tuncay Gürel, Oya Aydonat, Filiz Toprak, Sıtkı Alçatepe, Hikmet Gül, Cevdet Arıkan, Tevfik Şen, Ata Saka, Yasemin Esmergül, Arap Celal, Akif Kilman, Ayten Erman, Nevin Güler, Mete Sezer, Bahri Ateş, İhsan Kanık, Suna Yıldızoğlu, Mümtaz Ener, Dinçer Çekmez, Erhan Yazıcıoğlu, Sıdıka Duruer, Ayton Sert, Aliye Uzunatağan, Mehmet Yigenoğlu, Yavuz Şeker, Erol Günaydın, Gazanfer Özcan, Hayri Esen.

     Ekipte görev alanlar;

   Yapımcı; Yılmaz Kanat, Kurgu; İsmail Kalkan - Mevlüt Koçak - Sabit Özergül, Sanat Yönetmeni; Hasan Nurdan, Yapım Ekibi; Nejat saydam – Taci Ersan – Ömer Bubu – Necati Bostancı – İbrahim Kul, Yönetmen Ekibi; Sami Güçlü,  Kamera Ekibi; Güngör Özsoy – Gani Turanlı, Post – Prodüksiyon; Mahmut Eskici – Kazım Çakırmanoğlu - Şems Tokgöz – İsmet Karslı – Hasan Örnek – Abdullah Akdeniz – Türker Vatan, Işık Ekibi; Ekrem Köksalan – Yüksel Güzel – Veli Özşahin, Ses Ekibi; Necip Sarıcıoğlu – Sabit Özergül – Mevlüt Koçak – İsmail Kalkan – Erkan Esenboğa – Necati Bostancı, Diğer; Necati Bostancı – İbrahim Kul.

     Çöl sahneleri Kilyos’ta, diğer sahneler Emirgan Korusu, Hidiv Kasrı ve Göksu Kasrı gibi mekanlarda çekilen filmde oynayan ve aramızda olmayan sanatçılar ve ölüm tarihleri;

     Kemal Sunal (3.Temmuz.2000), Adile Naşit (11. Aralık.1987), Günfer Feray (21.Mart.2014), Ergin Orbey (18.Temmuz.2012), Oktar Durukan (2007), Akil Öztuna (18.Kasım.1976), İhsan Bilsev (1.Mayıs.2008), Tuncay Gürel (29.Ağustos.2014), Oya Aydonat (1.Ocak.2006), Filiz Toprak (16.Mart.2009), Sıtkı Akçatepe (1.Ocak.1985), Hikmet Gül (30.Mart.1991), Tevfik Şen (2.Ekim.2017) Yasemin Esmergül (18.Eylül.2007), Arap Celal (29.Aralık.1993), Mete Sezer (3.Ağustos.2005), Bahri Ateş (23.Ocak.1997), Mümtaz Ener (11.Temmuz.1989), Dinçer Çekmez (12.Mart.2013), Ayton Sert (1.Ocak.1997), Yavuz Şeker (9.Nisan.2015), Erol Günaydın (15.Ekim.2012), Gazanfer Özcan (17.Şubat.2009), Hayri Esen (6.Şubat.1977).

     Diğer görevliler; Nahit Ataman (23.Şubat.1990), Ertem Eğilmez (21.Eylül.1989), Kriton İlyadis ( 1.Eylül.1980), Nazım Hikmet Ran (3.Haziran.1963).

     Videosunun dublaj seslendirmelerini, Türk Çin Kültür Derneği öğretmenleri ve öğrencileri tarafından yapılan “Tosun Paşa” komedi filmimizi artık, Çince altyazılı ve dublajlı izlemek de mümkün olacak!

     Çoğumuzun defalarca izlediği Türk filmlerinden “Tosun Paşa” yı sizlerle paylaşmaya çalıştım.

     Aramızdan ayrılanların, ailelerine ve sevenlerine yeniden baş sağlığı dileyelim…

   “Yaşasın Türk Sineması”


 

 

Bu yazı toplam 2769 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi