Tarımı tekniğe uygun yapmalıyız

Tarımı tekniğe uygun yapmalıyız

Kırıkkale'de, Tarım ve Bakanlığının 15. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Ekonomik ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi hakkında üretici ve yatırımcılara bilgiler verildi.

VALİ TEKBIYIKOĞLU: “TARIM ALANINDA ÜLKEMİZDEKİ POTANSİYELİ YETERİNCE AÇIĞA ÇIKARABİLMİŞ DEĞİLİZ”

 

Kırıkkale'de, Tarım ve Bakanlığının 15. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Ekonomik ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi hakkında üretici ve yatırımcılara bilgiler verildi.

MAKİNELEŞME İSTİHDAMI AZALTIYOR

Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 7'sinin tarım ticaretinden oluştuğunu söyledi.

ABD'nin bunun yüzde 10'unu oluşturduğunu, ikinci sırada ise yüzde 7 gibi bir oranla Türkiye'ye göre çok daha küçük bir ülke olan Hollanda'nın geldiğini aktaran Tekbıyıkoğlu, şöyle konuştu: "Sonra Fransa ve Almanya geliyor. Ancak onlara da baktığımız zaman tarımdaki istihdam oranları oldukça düşük düzeyde. ABD'da toplam istihdamın yüzde 1,6'sı, Avrupa'da ise yüzde 4-5 ortalaması var.”

TEKNİĞİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPALIM

Ülkemizde Cumhuriyetin kurulduğunda yüzde 90'larda iken şimdi yüzde 20'nin altına yeni inmiş, yüzde 19 civarında. Tarımdaki makineleşmeyle birlikte istihdam oranı azalıyor. Tarım alanında ülkemizdeki potansiyeli yeterince açığa çıkarabilmiş değiliz. Çok daha iyi bir yerde olmamız lazım. Makineleşme ve tarıma dayalı sanayi konularında çok daha fazla mesai harcamamız lazım. Tarım bir geçim iştigal alanı değil, aslında bir zenginleşme alanı. Bunun farkına varalım ve işin ilmine, tekniğine uygun bir şekilde yapalım."

HEP BİRLİKTE BU POTANSİYELİ ARTTIRACAĞIZ

Vali Tekbıyıkoğlu, dünya tarımına göre, Türkiye'nin bazı avantajlarının bulunduğunu ve toprakların önemli bir kısmının kirlenmemiş durumda olduğunu vurguladı. Türkiye'nin topografyasının birçok şeyi üretmeye uygun olduğuna dikkati çeken Tekbıyıkoğlu, "Birde dünyada tarım Anadolu coğrafyasından ortaya çıktı, işin sahibi biziz. Devletimizde bu imkanı ve potansiyeli tekrar ortaya çıkarmak için bazı imkanlar ortaya çıkartıyor. Ancak bunlardan yeterince istifade etmiyoruz. Bu konuda, Tarım ve Orman Müdürlüğümüze sizlere yardımcı olmaları için talimat veriyorum. Hep birlikte bu potansiyeli arttıracağız." diye konuştu.

YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALAR ANLATILDI

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz da Kırıkkale'de bugüne kadar uygulanan tarıma dayalı ekonomik yatırımlardan 2 bin 247 çiftçinin ekim, dikim, işleme ve hasat etmek amacıyla kullandıkları ekipmana toplam 24 milyon 500 bin lira destek sağladıklarını belirtti. Konuşmaların ardından Ekonomik ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi hakkında bilgilerin verilen toplantıya, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, üretici ve yatırımcılar katıldı.

Haber: Ahmet Tezel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.