Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

Süleyman TURAN!

Süleyman TURAN!

Sanat Kalemi

alaattin-karaer--kose-yazisi1-087.jpg

İnsan yaşarken, her şeyi eleştiriyor. Ya bir ölüm haberini duyunca öyle mi? Hiçbir şeyi insan önemsemiyor biran!

     06 Ağustos 2019 tarihinde aramızdan ayrılan, Edebiyat dünyasının usta kalemi, senarist, oyuncu, yönetmen, dramaturg ve yazar Umur Bugay’ın ölümü üzerine yazdığım yazının girişinde, Yeni Adliye, Yeni Şehir Parkı ve Umut Sitesi arasında kalan görüntü kirliliği nihayet temizlenmiş olduğunu gördüm. İlgililere teşekkürler… İşte bu kadar. Bir günde, yılların pisliği ortadan kalkmış oldu. Demek ki o kadar zor değilmiş!

     Yine sabahları işe gelmek için geçmiş olduğum yol üzerinde, Askerlik Şubesinin bulunduğu, Çan Tepesi, MKE Misafirhanesi ve Umut Sitesi arasında kalan çöplük haline gelmiş sahanında bir günlük bir işinin olduğunu hatırlatmak istedim.

     Söyleyeceğim, çok güzel bir görüntünün olmadığı! Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasıdır.

Sanırım bu konuda anlaşıldı!

*     *     *

     Yeşilçam’ın usta oyuncularından, çocukluğumuzun, genliğimizin yıldızlarından, benim ayrıca sevdiğim dev isim Süleyman Turan’da aramızdan ayrıldı.     

     1936 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İlk, orta ve liseyi Kadıköy’de okudu. Liseyi Haydarpaşa Lisesi’nde bitirdi. Küçük yaşlarda sanata karşı merakı onu Halkevlerine sürükledi. Orada resim atölyelerinde resim yapmayı öğrendi.

     İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi üçüncü sınıfından ayrıldı. Yedek subay olarak askere giden sanatçı, o sıralardaki Kore Savaşına, gönüllü olarak Türk birliğine katılır ve Japonya’ya gider. Japonya’da askerler arasında bir yetenek yarışması düzenlenir. Bu yarışmaya Türk askerler İngilizce yazılan bir piyesle ve oyun birinci seçilir. Yine bir gece Tokyo’da bir gece kulübüne gittiklerinde bir film çekimine şahit olurlar. Brezilya Japonya co-prodüksiyonu olan bir filmdir bu. Bu filmde figüran olarak oynar. Askerliği bitmesine rağmen Türkiye’ye dönmez ve uzun bir süre uzak doğu ve Amerika’da macera yaşar.

     Tiyatro ve sinemaya karşı aşırı bir ilgisi vardır. İngiliz filolojisinde okurken her gece Gürdal Onur adlı arkadaşının oynadığı tiyatronun kulisine takılmaktadır. Sürekli gidip geldiği bu yer, ünlü tiyatro sanatçısı Saim Alpago’nun kurduğu özel tiyatrodur. O kadar sık gider ki oyunu adeta ezberlemiştir. Bir gün Selim Naşit tiyatroya gelmeyince onun oynadığı rolü alır. 1962de Tiyatroya başlar. "Harput'ta Bir Amerikalı" oyununda başrol bile oynadı.

     1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayı kazanarak sinemaya adım attı. Aynı yarışmada o yıl Ajda Pekkan ve Ediz Hun birinci seçilerek sinemaya adım atmışlardır.  “Sayın Bayan” filmi ile Türk sinemasına adım atar. Oldukça küçük bir roldür bu. Sonraki filmi “Koçum Benim”’de ise koca bir rolü vardır. Bu filmde Türk sinemasının kralı Ayhan Işık ile beraber oynar. Genellikle 'esas oğlan'ın sadık dostu rollerinde, sevecen tiplemesiyle başarılı olup beğeni kazanmıştır.

     Bir dönem de dergi ressamı olarak çalıştı. Filmlerin dışında uzun zaman karikatür ve resim yaptı. Çizimleri uzun zaman “Akbaba” dergisinde yayımlandı. Önce Akşam gazetesinde başladı çizgi roman çizmeye. Senaryolarını da o yazıyordu. Bu arada afişler, kitap kapakları yapıyordu. Sonra Sabah gazetesinde 15 yıldan fazla çizgi roman çizdi. Hafta sonlarında ise Veli Efendi’de “At yarışları” n da bilet satar.

     70li yıllarda Türk sinemasındaki seks furyasından o da etkilendi. Bu dönemde birkaç sene sinemadan uzaklaşarak çizgi-roman ve senaryo yazarlığı yaptı. 

     Ödülleri:

     1971 - Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, (“Yarın Son Gündür” filmindeki rolü ile).

     1972 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü,( “Güllü” filmindeki rolü ile).

     Sinema film senaryoları:  Dönme Dolap, Baş Belası, Sevgili Dayım.

     Rol aldığı sinema filmlerinden bazıları:  Sonsuz Bir Aşk, Ölüm, Yahşi Batı, Sonsuz, Kabadayı,    Aylaklar, Pamuk Hemşire, Vurmayın, Sevdim Seni, Yapayalnız, Kıskaç, Sosyete Şaban, Kaçış, Kanun Adamı, Alkol, Halk Düşmanı, Darbe,   Kurban, Gizli Kuvvet, Şaka Yapma,  Kalleş Adam, Yüz Numaralı Adam, Cevriyem, Bir Adam Yaratmak, Hamal, Gel Barışalım,  İzin, Panik, Haydi Gençlik Hop Hop,   İstek, Kısmet, Hostes, Dayı,  Ölüm Satanlar, Öksüzler, Zalim, Yabancı, Büyük Soygun,  İblis, Gece, Üç Kabadayı, Ölüm Korkusu, Yedi Kocalı Hürmüz, Yarın Son Gündür,   Kaptan Swing, Yeşil Kurbağalar,  Gölgedeki Adam, Dikkat Kan Aranıyor, Akrep Tuzağı, Fakir Kız Leyla, Damga, Bir Çirkin Adam, İngiliz Kemal, Yıkılan Yuva, Yarın Çok Geç Olacak, Sinekli Bakkal, Serseri, Merhamet, Kardeş Kavgası,  Aslan Yürekli Reşat, İntikam Ateşi, İhtiras Kurbanları, Sevgili Öğretmenim, Korkusuzlar, Bir Garip İzdivaç, Bir Gönül Oyunu, Babamız Evleniyor, 

Muhteşem Serseri, Koçum Benim,  Hızır Dede, Günahsız Katiller, Gençlik Rüzgarı,  Beş Şeker Kız, 

     Rol aldığı Tv dizilerinden bazıları: Yılan Hikayesi, Sırılsıklam, Yuva, 077 Hızır – Acil Servis, Kuruluş/Osmancık, Bay Alkolü Takdimimdir, Acımak, Küçük Ağa, Unutulanlar…

     Rol aldığı Tv filmleri: Şöhret Tutkusu, Kır Çiçekleri, Kimsesizler, Başkent Ankara.

     Tv programı: Yeşilçam Denizi.

     Video: İzzet Günay Belgeseli, Gençlik, Belalı kaynana/Kaynanam Tati..,

 

     10 Eylül 2019 tarihinde 83 yaşında, aramızdan ayrılmıştır.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

     alaattin-karaer--kose-yazisi2-082.jpgalaattin-karaer--kose-yazisi3-038.jpgalaattin-karaer--kose-yazisi4-023.jpg

Bu yazı toplam 896 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi