SOLOTÜRK gösteri ekibi kapılarını Cihan'a açtı

SOLOTÜRK gösteri ekibi kapılarını Cihan'a açtı

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK), 100. kuruluş yılında Türk milletine hediye ettiği SOLOTÜRK ekibi, yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile...

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK), 100. kuruluş yılında Türk milletine hediye ettiği SOLOTÜRK ekibi, yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile izleyicilere heyecan yaşatıyor. SOLOTÜRK ekibi, 2014 yılı gösterisi öncesi kapılarını Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açtı.

Dünyada sadece 5–6 ülke tek F–16 uçağıyla gösteri icra ediyor. SOLOTÜRK ekibinin 2011 yılından bu yana F–16 uçağıyla yaptığı gösteri paketinde icra ettiği hareketlerin zorluğu ve birlikte koreografisi de izleyiciye büyük keyif veriyor.

SOLOTÜRK 2011 yılından bu yana gösteri yapmasına rağmen dünya genelindeki benzer ekipleri geride bırakmaya aday. Öncelik koreografide olmakla beraber dünyada sadece SOLOTÜRK’ün yaptığı hareketler var. Kalkış hareketi artık ‘SOLOTÜRK Kalkışı’ olarak literatürde yer alıyor. Dünyada Hollanda, Belçika, ABD ve Yunanistan’ta SOLO F16 takımları bulunduğunu söyleyen SOLOTÜRK Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Emrah Bayrı, “Gösterilerimiz yaklaşık 18-20 dakika sürmekte. Gösterilerde 20 farklı manevra olmakta. Uçağın hızı 200 kilometre ile bin 200 kilometre arasında artmakta. Yerden 30 metre yükseklikten 5 kilometreye kadar artmakta. Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 25-30 gösteri icra etmekteyiz.” dedi.

SARIKAMIŞ'TA ŞEHİTLERİ SELAMLADI

Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. yılında Türk milletine bir armağanı olan Solo Türk tekli F-16 uçağı ile 2011'den bu yana yurtiçi ve yurtdışında başarıyla gösteri yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hem yurtiçi hem de yurt dışında başarıyla temsil eden Solo Türk ekibi de 141. Filo'da görev yapıyor.

SOLOTÜRK, 2014'te ilk gösterisini Sarıkamış'ta Şehitleri Anma Günü'nde yaptı. Eksi 18 derece havaya rağmen Alahuekber Dağları'nda donarak hayatını kaybeden 60 bin Mehmetçiği anmak üzere Sarıkamış'a gelen binleri SOLOTÜRK selamladı. Uçuşu bu yıl bayrağı Binbaşı Yalın Ahbab'tan devralan Yüzbaşı Yusuf Kurt gerçekleştirdi. SOLOTÜRK’ün pilotu olmanın tarif edilemeyecek bir duygu olduğunu belirten Kurt, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtıcısı olmak tarif edilemez bir duygu. Silahlı kuvvetlerimizin ve hava kuvvetlerimizin gücünü gösterebilecek olan bu görevin bana verilmesi büyük bir lütuf. SOLOTÜRK’ü devralmak geldiği noktalardan daha ileri götürebilmek çok zor arkadaşlarımızla beraber gecemizi gündüzümüze katarak 2014 yılında çok daha ileri ve güzel bir SOLOTÜRK gösterisini halkımıza sunmak istiyoruz.” diye konuştu.

SOLOTÜRK PİLOTU 1000 SAATLİK F16 UÇUŞ VE DÖRTLÜ KOL LİDERLİK SEVİYESİNE ULAŞANLARDAN SEÇİLİYOR

Ekibe bu yıl katılan ve Gösteri Emniyet Subayı, ikinci pilot Üsteğmen Erhan Günar, 2014 yılında SOLOTÜRK’ün ikinci gösteri pilotu olarak göreve başladığını söyledi. SOLOTÜRK ekibi içinde olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Günar, “Sabırsızlıkla ilk uçuşu yapacağım günü bekliyorum. Bu yıl Yusuf Yüzbaşımızın yardımcılığını yapacağım. Uçuş yapacağım zamanlar olacak onun dışında yerden gösterinin emniyetli bir şekilde yapılabilme için uçuş emniyet gözlemcisi olarak görev yapacağım.” dedi.

SOLOTÜRK pilotu olmak için öncelikli aranan şartın harp okulunu bitirmek ve sağlıkla ilgili bir sorunu olmamanın gerekli olduğunu anlatan Güner, “Çiğili’deki eğitim uçuşları 3 uçakla devam ediyor. Buradaki eğitimi bitirdikten sonra pilot olmak. Eskiden F5 ile yapılan harbe hazırlık eğitimi vardı. Artık T38’e kaydı. T38’le harbe hazırlık eğitiminin ardından F16 eğitimini tamamlayarak bin saatlim uçuş saatine sahip olup dörtlü kol liderlik seviyesine ulaştıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanımızın onayıyla SOLOTÜRK pilotu olunabiliyor. Biraz uzun bir süreç ama çalışıp azmettikten sonra yapılamayacak bir şey yok.” şeklinde konuştu.

YERDEN 30 METRE İLE 5 KİLOMETRE YÜKSEKLİ ARASINDA NEFES KESEN GÖSTERİ

SOLOTÜRK Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Emrah Bayrı, dünyada Hollanda, Belçika, ABD ve Yunanistan’ta SOLO F16 takımları bulunduğunu söyledi. Her ekibin yaklaşık olarak aynı hareketleri yaptığını belirten Bayrı, “Bizim ekibimizin farkı bunları seyircinin beklentisini ve heyecanını sürekli artarak giderek ivmelenen bir şekilde izleyiciye sunmak. Böyle bir farkımız var. Gösterilerimiz yaklaşık 18-20 dakika sürmekte. Gösterilerde 20 farklı manevra olmakta. Uçağın hızı 200 kilometre ile 1200 kilometreye artmakta. Yerden 30 metre yükseklikten 5 kilometreye kadar artmakta. Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 25-30 gösteri icra etmekteyiz." diye konuştu.

SOLOTÜRK'ÜN 13 KİŞİLİK EKİBİ VAR

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetlerini, kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye bir gösteri şeklinde sunan gösteri ekibi. Gösteri uçuşları tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağı ile icra ediyor. Gösteri uçuşları esnasında her iki kanat ucuna takılan duman gereçleri vasıtası ile beyaz renkli duman salınıyor. Uçak üzerine boya haricinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olup diğer F-16’lar gibi her türlü göreve planlanabiliyor. SOLOTÜRK pilotları gösteri uçuşları haricinde harbe hazırlıklarını sürdürüyor. Dünya genelinde aktif olarak F16 ile tek uçakla gösteri icra eden en etkin ekipler Hollanda ve Belçika Hava Kuvvetleri’nde. 2 ülke de yaklaşık 30 senedir bu gösteriyi icra ediyor. SOLOTÜRK 2011 yılında ilk yurt dışı gösterilerini icra etti. İngiltere’de Avrupa’nın en büyük gösterilerinden biri olarak kabul edilen 40. Royal International Tattoo’ya (RİAT) katıldı. 29 ülke arasında tamamen katılımcıların ve sosyal medyanın oylarıyla en iyi uçuş gösterisi ödülünü aldı. SOLOTÜRK’ün 13 kişilik bir ekibi var." bilgisini verdi.

[gallery ids="203600,203599,203598,203596,203595,203592,203593,203594,203591,203590"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.