Tasarım bienaline mülteci göçü damgası

Bu yıl ilk kez düzenlenecek Londra Tasarım Bienali’ne Türkiye’nin İKSV koordinatörlüğünde Autoban tarafından hazırlanan “Dilek Ağacı” projesiyle...

Bu yıl ilk kez düzenlenecek Londra Tasarım Bienali’ne Türkiye’nin İKSV koordinatörlüğünde Autoban tarafından hazırlanan “Dilek Ağacı” projesiyle katılacağı açıklandı.

Mültecilerin Avrupa’ya umut yolculuğunun geride büyük dramlar bırakarak, üstelik tam da İngiltere’nin “Brexit” diyerek AB üyeliğinden vazgeçmesinin gündemde olduğu, yaşlı kıtayı sağ popülizmin ve yabancı düşmanlığının iyice beslediği bu dönemde Londra Tasarım Bienali’nin teması, Sir Thomas More’un klasik eseri “Ütopya”nın yayımlanışının 500. yılına denk gelmesinden esinlenerek “Tasarımla Ütopya (Utopia by Design)” olarak seçildi. Türkiye sergisinde yer alacak “Dilek Ağacı” projesinin tanıtıldığı toplantıda konuşan İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV olarak yurtdışında yürüttükleri tüm faaliyetlerde Türkiye’de üretilen güncel kültürel değerlerin tanıtılmasında önemli rol oynadıklarını belirtti.

‘Ağaçtan esinlendik’

Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar tarafından kurulan Autoban, çok disiplinli bir tasarım stüdyosu. Özdemir “Göç yollarına bakıldığında Avrupa’nın etrafında yeni bir dilek ağacının belirdiğini görüyoruz. Bu ağacın üzerine küçük notlar bağlanmıyor belki, fakat kitlelerin savaştan kaçarak ütopik bir ülkeye doğru göç etmelerinde kendini gösteriyor. Biz de yüzyıllar boyunca Anadolu insanının bu çok kültürlü geleneğinde yer alan dilek ağacından esinlenerek ‘Dilek Makinesi’ni tasarladık” dedi.

30 ülkenin katıldığı bienal 7-27 Eylül tarihleri arasında Somerset House’da gerçekleşecek. Türkiye sergisinin küratöryel danışmanları ise Paul McMillen, Zehra Uçar ve Koray Malhan.

NASIL BİR MAKİNE?

Yansımalı bir mekânda, nefes alıp verir gibi hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistem görünümündeki sergide ziyaretçiler, şeffaf tüplerden yapılmış altıgen bir tünelin içinden geçmeye davet edilir. Umutlarını, geleceklerini, ütopyalarını ve dileklerini yazdıkları kâğıtları tünelin sonunda bulunan kapaktan “Dilek Makinesi”ne yerleştirirler. Notlar tüpler aracılığıyla, ziyaretçilerin görüş alanının dışında bir yere doğru yolculuğa çıkar. Bir dileğin gerçekleşmesi için bir gölün dibine bozuk para atma veya bir mum yakma eyleminde olduğu gibi “Dilek Makinesi”nde de seslenilen o nihai yer gizemini korur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri