1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Şeker ve Tuz kullanımında düzenleme
Şeker ve Tuz kullanımında düzenleme

Şeker ve Tuz kullanımında düzenleme

KAMU, KURUM VE KURULUŞLARINDA ŞEKER VE TUZ DÜZENLEMESİ YAPILACAK Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, kamu, kurum ve kuruluşlarında...

A+A-
KAMU, KURUM VE KURULUŞLARINDA ŞEKER VE TUZ DÜZENLEMESİ YAPILACAK Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, kamu, kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz düzenlemesi yapılacağını söyledi. ÖNLEYİCİ YAKLAŞIMLARIN GELİŞTİRİLMESİ ZORUNLU Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş, Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerinden olduğunu söyleyerek, “Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan korumada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur” AŞIRI ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİ Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi bulaşıcı olmayan hastalıkların korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğunu belirten Güngüneş, “Toplumlardaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarının olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır” ÖLÜM NEDENLERİ İÇERİSİNDE BİRİNCİ SIRADA ‘Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır’ diyen Güngüneş, “Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır” DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ “Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5’ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir” TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI “Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı bir yaklaşım ile toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir” FARKINDALIK OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILMAKTADIR “Bu kapsamda ilimizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarda; çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısında ambalajlı şekillerde sunulması. Yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr’lık kagıt poşetler halinde bulundurularak halkımızda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır” dedi.  
Bu haber toplam 158 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.