Sebze ve meyvelere AB pasaportu geliyor

Sebze ve meyvelere AB pasaportu geliyor

Avrupa Birliği ve Türkiye ile ortaklaşa finanse edilen 'Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması AB Eşleştirme Projesi' hayata geçiyor....

Avrupa Birliği ve Türkiye ile ortaklaşa finanse edilen 'Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması AB Eşleştirme Projesi' hayata geçiyor. Projeyle ilk olarak kayısı, şeftali, vişne, kiraz elma, armut gibi meyvelerin üretim ve çoğaltım materyalleri, üretici, ithalatçı, ihracatçı gibi ticaretini yapanların tamamı sistem ile kayıt altına alınacak. Pasaportlu meyve ve sebzeler Avrupa ülkelerine rahatlıkla girecek. Bitki Pasaportu Sistemi, bitki bitkisel ürünlerin üretimini, ticaretini ve ithalatını yapanların kayıt altına alınmasına dayanan AB ortak pazarı için ön koşullardan birisi. Bitki pasaportu, ticareti yapılan bitkilerin karantina hastalık ve zararlıları içermediğini göstererek Türkiye’den AB üyesi ülkelere ihraç edilecek olan bitki ve bitkisel ürünlerin rekabet gücünü arttıracak. Projenin yazılım altyapısı bir Türk firması olan Netcad tarafından gerçekleştirildi. Netcad firmasının temsilcileri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Atatürk Konferans Salonu’nda geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kapanış toplantısında yürütülen çalışmalar hakkında son bilgileri katılımcılarla paylaştı. Netcad yetkilileri, proje hakkında şunları söyledi: “Projenin hedefi, 'operatör' olarak adlandırılan bitki üreticileri, ticaretini yapanlar ve ithalatçıların kayıt altına alınması, üretimin yerinde kontrol edilmesi, böylece ürünlerin zararlıları ve hastalıkları içermediğini garanti eden 'bitki pasaportu' belgesinin verilmesidir. Tüm bu süreçler yazmış olduğumuz otomasyon üzerinden hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecektir. Sistemin kullanıcılarını, Türkiye’de 81 il müdürlüğü ile bunlara bağlı İlçe müdürlüklerinin denetim kadrosu ile 3 binden fazla operatör oluşturmaktadır. Sistem, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne entegre olup, çitçi bilgisini buradan almaktadır.” Bitki pasaportunda yer alacak bilgilerden bazıları şöyle: Bitki pasaportu ibaresi, ülke kodu (TR: -), sorumlu resmi kurum, kayıt numarası, kişisel numara-hafta/seri numarası, botanik adı, ürün miktarı (Bitkisel ürün), korunmuş bölge kodu (Korunmuş bölgeye sevk ediliyorsa)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.