1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Sağlığınız için kurban etini 24 saat bekletin
Sağlığınız için kurban etini 24 saat bekletin

Sağlığınız için kurban etini 24 saat bekletin

Kurbanlık hayvanın kesilir kesilmez etinin pişirilerek yenmesi mide ve bağırsak problemlerini beraberinde getiriyor.   Uzmanlar, kurban etinin...

A+A-
Kurbanlık hayvanın kesilir kesilmez etinin pişirilerek yenmesi mide ve bağırsak problemlerini beraberinde getiriyor.
  Uzmanlar, kurban etinin 24 saat geçtikten sonra sebzeyle pişirilerek tüketilmesinin sağlık açısından daha uygun olduğunu belirtiyor. Beklemek istemeyenlerin ise bayramın ilk günü sakatat tüketmesi tavsiye ediliyor. Uzman diyetisyen Serpil Tarman, kesildikten hemen sonra ateşe alınan etlerin tam anlamıyla pişmeyeceğini, sert kalacağını ve bu durumun mide ve bağırsak şikâyetlerini beraberinde getireceğini söylüyor. Etlerin sindirimi zor besinler olduğuna dikkat çeken Tarman, "Kurban etleri en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi denilen soğan suyu, süt, karabiber, çok az tuz uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmesi sağlık açısından daha uygun olur. Etler mangalda pişecekse ateşten 10-15 santimetre yükseklikte olması gerekiyor. İsteniyorsa, bayramın 1. günü bekletilmesi gerekmediği için sakatat eti pişirilebilir. Etin yanında mevsim salata tüketilmeli. Misafirlere meyve tatlıları kabak, elma, ayva, aşure gibi sütlü tatlılar veya meyve ikram edilmesi daha faydalı olur." diyor. Şişman kişiler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek ve metabolik sendromu olanlar, tansiyon ve gut hastaları et miktarına özellikle yağlı et tüketmemeye dikkat etmeli. Tarman, kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek kişilerin tüketmemesi gerektiğini vurguluyor. Etin derin dondurucuda -18 derece küçük parçalara ayrılmış, bir kullanımlık olarak 4-6 ay bekletilebileceğini ifade eden Tarman, donmuş etlerin ocağa direkt atılarak veya buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabileceğini söylüyor. Tarman, dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulmasının yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çekiyor. (MUSA ÖZYÜREK-Zaman)
Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.