1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Rusya ve Baltık ülkelerinin ayçekirdeğini Kırıkkale karşılıyor
Rusya ve Baltık ülkelerinin ayçekirdeğini Kırıkkale karşılıyor

Rusya ve Baltık ülkelerinin ayçekirdeğini Kırıkkale karşılıyor

Ayçekirdeği üretim bölgelerinden Kırıkkale, yıllık 30 bin tonluk üretim kapasitesi ile Rusya, Polonya ve Baltık ülkelerinin talebini karşılıyor. Üreticilerin...

A+A-
Ayçekirdeği üretim bölgelerinden Kırıkkale, yıllık 30 bin tonluk üretim kapasitesi ile Rusya, Polonya ve Baltık ülkelerinin talebini karşılıyor. Üreticilerin modern tarıma teşvik edilmesi için çalışma başlattıklarını açıklayan Tunçlar Kuruyemiş İthalat Müdürü İlkin Kahraman, yapılan alımlarla ürünlerin dış pazarda değerlendirme şansı oluştuğunu söyledi. Rusların ve diğer ülkelerin ayçekirdeğin lekesiz, dolgun ve ince kabuklusundan hoşlandığını belirten Kahraman, "Bu sene ilde çekirdeğin durumu çok iyi ve istediğimiz kıvama geldi. Bir ay sonra hasat başlayacak. Eğer bir ay içerisinde havada bir değişiklik olmaz ise Ruslara ve diğer ülkelere devam eden ihracatımızda bir sorun yaşamayacağız.” dedi. Bu sene alımlar için bütün hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Kahraman, “Tesisimiz saatte 30 ton olan alım ve ön eleme kapasitesi ile günlük 720 ton depolama yapabilmektedir. Ön elemeden geçen ve çelik silolarda muhafaza edilen ürünler daha gelişmiş, tam teşekküllü eleme ve boylama tesisinde sınıflandırılmaktadır. Buradaki kapasite ise saatte 5 tondur. Eleme ve ayrıştırmadan geçen ürünler nihayetinde 5 kanallı optik renk ayırma makinesinden geçmekte ve paketlemeye hazır hale gelmektedir. Renk kalitesi düşük taneciklerin iyi üründen ayırt edilerek elenmesiyle ürün kalitesi yüzde 99,8 yükselmektedir. Böylelikle eleme ve ayırt etmede elde edilen ürün kalitesi günümüz teknolojisinde gelinen son noktadır. Gerek hedef pazarlardaki kalite standartları gerekse sektördeki öncü konumu itibariyle en yüksek kalitede üretim yapılmaktadır. Burada hazırlanan ürünler doğrudan ihracat pazarlarına gönderilmektedir.” diye konuştu. Ayçekirdeğinin ilk alımında yapılan analiz doğrultusunda ürünün karakteristiği tespit edildiğini ve buna göre sınıflandırıldığını anlatan Kahraman, “Tamamıyla insan eli değmeden numune alımı yapılmakta ve modern laboratuvarımızda incelenmektedir. Analiz neticesine göre değerlendirilen ürünler farklı kısımlarda depolanmaktadır. Sonrasında talep doğrultusunda eleme ve ayıklama işlemlerinden geçirilip kullanıma hazır hale gelmektedir. Her aşamada ürün takibi yapılabilmekte, elde edilen veriler ışığında bölge tarımına ve ayçekirdeği üretimine ciddi katkılar yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.
Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.