Organ bağışında 62. Sıradayız

Organ bağışında 62. Sıradayız

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kamu kurum ve kuruluşlarında organ ve doku bağışı farkındalığını arttırmak amacıyla Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.

UNUTULMAMASI GEREKİR

Kırıkkale Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında gerçekleştirilen tanıtım standına Müdür Yardımcısı Dr. Adem Yeni, Şube Müdürümüz Dr. Emel Yüksel ve ilgili birim personeli katıldı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, organa ihtiyaç duyma ihtimalinin, organ bağışlama ihtimalinden daha yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLMUYOR

Ülke genelinde 21 bin 533’ü böbrek olmak üzere 27 bin 755 hastanın organ beklediğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, organ nakli konusunda merak edilen hususlardan birisini “beyin ölümü ” kavramı olduğunu, beyin ölümünün, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümü olmaksızın kaybı olduğunu söyledi. Güngüneş “Beyne kan gitmez ve bitkisel hayattan farklıdır. Bitkisel hayatta solunum ve beyin fonksiyonları devam ederken, beyin ölümünde bunlar yoktur.”

KIRIKKALE 62’İNCİ SIRADA

“Ülkemizde böbrek nakillerinin %70 ‘inin canlıdan, %30’unun kadavradan gerçekleştirildiğine işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, doğudan batıya gidildikçe bağış oranının arttığını, Kırıkkale’nin organ bağışında 62. sırada olduğunu söyledi. Güngüneş “Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile herhangi bir maddi çıkar söz konusu olmaksızın, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey organ bağışı yapabilir. Organ bağışınızı size en yakın hastaneye, ehliyet alırken Emniyet Müdürlüğü’ne ya da İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapabilirsiniz” dedi.

Haber-Foto: Ahmet Tezel

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.