Mutlu altınlar Ziraat’te

Mutlu altınlar Ziraat’te

Hazine müsteşarlığı tarafından başlatılan ve ülke ekonomisinin canlandırılması amacıyla Ziraat Bankası, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı konusunda düğmeye bastı.

2 BİN 200 TON ALTIN BULUNUYOR

Ülke ekonomisini canlandırmak adına Hazine Müsteşarlığı tarafından başlatılan altın tahvili hakkında Ziraat Bankası Bölge Müdürü Yusuf Cenk Şahım, Kırıkkale Şube Müdürü Bülent Tekin, Kale Şube Müdürü Mehmet Resul Yıldız, Kurtuluş Şubesi Müdürü Özhan Aktaş, yerel ve ulusal basın mensuplarına bilgi vermek amacıyla sabah kahvaltısında buluştular. Bölge Müdürü Şahım, halen yastık altında bulunan tahmini 2 bin 200 ton altının bulunduğunu bildirdi.

16-20 EKİM TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEK

Şahım, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı hakkında bilgi verdi. Atıl kaynakların ekonomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin arttırılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine Müsteşarlığı tarafından altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yapılacağını ifade eden Şahım, bankalarının Kırıkkale Şubesinde 16-20 Ekim tarihleri arasında talep toplanacağını dile getirdi.

6 AYDA BİR KİRA GETİRİSİ KAZANDIRACAK

Şahım, Ziraat Bankasının ihraca aracı tek banka olarak belirlendiğini anımsatarak, şöyle konuştu: "Hazine Müsteşarlığınca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak olan altın tahvili, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirişi sağlayacak Devlet İç Borçlanma Senedidir. Altına dayalı kira sertifikası ise 6 ayda bir kira getirisi kazandıracaktır. Toplanacak hurda altında, sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Şubelerimizde hazır bulunacak eksper, Darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları ise tartarak herhangi bir kesintiye tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan altın takı ve ayrıca reşat altınlar kabul edilmeyecektir."

TÜRK LİRASI CİNSİNDEN AKTARILACAK

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının avantajlarını anlatan Şahım, her şeyden önce altınların evde çalınma ve kaybolma riskini ortadan kaldırarak devlet güvencesinde saklama ve 6 aylık kupon, kira getirisinin elde etme olanağı sağlanacağını vurguladı. Şahım, bu kapsamda açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da komisyon kesilmeyeceğini belirterek, "Gelir vergisi (stopaj) oranı yüzde 0 olarak belirlenmiştir. Dönemsel 6 aylık kupon/kira oranı yüzde 1,20'dir. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Türk Lirası cinsinden net olarak aktarılacaktır." dedi.

HERHANGİ BİR İSKONTO UYGULANMAYACAK

Müşterinin vadesinden önce tahvili satmak isterse gram altın karşılığı altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifakasının, müşterilerin bankadaki yatırım hesaplarına aktarılacağını anlatan Şahım, şunları kaydetti: "Bu aşamada müşterilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmamakta olup müşterilerin vadesiz altın mevduat hesaplarında yeralan her 1 gram altın karşılığında yatırım hesaplarına bin adet altın tahvili aktarılacaktır. İhraç tarihini takip eden 3 ay içerisinde altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifakalarının bankamıza satılmak istenmesi durumunda yüzde 1,5 iskonto ulgulanarak bankamız tarafından geri alım fiyatı ilan edilecektir. 3 aylık süre sonrasında ise herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır."

Haber-Foto: Sedat Gençay

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.