Muhasebecilere müjde

Muhasebecilere müjde

Maliye Bakanı Ağbal, "60 bin serbest muhasebeci mali müşavir de artık KDV iadesi süreci için tespit raporu düzenleyecek. Bu konuda Bakanlık tarafından tüm müşavirlere 81 ilde ücretsiz eğitim verilecek." dedi.

İADE OLARAK TALEP EDEBİLİYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kolaylaştırılmış tecil uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Kanunla getirilen en önemli düzenlemenin, ihracattaki KDV iadelerinin kapsamının genişletilmesi ve hızlandırılması olduğuna işaret eden Ağbal, "İhracatçılar mevcut sistemde sadece ihraç ettikleri malın bünyesine giren KDV'yi iade olarak talep edebiliyor.”

GEREK OLMAYACAK

“Normal alışları sırasında ödedikleri KDV yükü de onların üzerinde kalıyor. İmalatçı ihracatçılar bundan böyle gerek makine teçhizat alımları gerekse diğer alışları nedeniyle üstlendikleri ve henüz ihraç etmedikleri malların KDV'sini de alabilecek. Zaman zaman işletmeler ihracatçı şirketi kurup bunun üzerinden KDV almaya çalışıyordu. Ayrıca şirket kurulmasına gerek olmayacak." dedi.

FARKLI ORANLAR BELİRLENECEK

İhracatçılarla istişarede bulunularak öncelikli sektörleri belirleyeceklerini ifade eden Ağbal, bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılacağını ve ihraç edilen malın bedeline göre her sektörde farklı oranların belirlenebileceğini söyledi. Ağbal, kanunla esnaf için iki kolaylık getirildiğine dikkati çekerek, küçük esnafın artık her ay yerine iki ay sonra KDV ödeyeceğini dile getirdi. Böylece esnafın, o parayı iki aylık sürede ihtiyaçlarında kullanabileceğini vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti: "Özellikle hizmet işletmeleri başta olmak üzere küçük esnaf için KDV'de hasılat esaslı yeni sisteme geçiyoruz.”

BU KAPSAMDA OLABİLECEK

“İşletmeler, her ay tek tek alış faturalarıyla uğraşmayacak. Esnafa, 'Ödeyeceğiniz KDV'yi hesap ederken indirim olarak yüklendiğiniz KDV'nin ne olduğuna bakmadan bize hasılat üzerinden belli KDV oranında ödeme yapın. Sadece hesaplanan KDV üzerinden yüzde 3, 5, 6 neyse bir rakam ödeyin. İndirimli KDV bakımından gerçekten aldığınız miktar neyse sadece onu kaydedin.' diyeceğiz. 'İlave KDV öder miyim?' diye düşünmeyin. İlgili sektörlerle ve esnaf odalarıyla istişarede bulunacağız. Lokantalar, taksiler, berberler bu kapsamda olabilecek."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.