Muharrem Ayı Ve Özelliği

Muharrem Ayı Ve Özelliği

Muharrem ayı, İslâm dünyâsında önemli aylardan biri ve hicrî yılın ilk ayı olup, haram aylardandır. Haram aylar, 1-Zilkade, 2-Zilhicce, 3-Muharrem, 4-Recep...

Muharrem ayı, İslâm dünyâsında önemli aylardan biri ve hicrî yılın ilk ayı olup, haram aylardandır. Haram aylar, 1-Zilkade, 2-Zilhicce, 3-Muharrem, 4-Recep aylarıdır. Peygamber Aleyhis Selâm Efendimiz, Arabî, 10 Muharrem günü değil de 26 Safer Perşembe günü hicret etmiş ve Rabîülevvel ayının 12’sinde Medîne’ye ulaşmıştır.   Hicretin târihi’nin yukarıda yazdığım gibi olduğunu, TRT 1 Tv’de 24.12.2010 târihinde aydınlatan Ömer Tuğrul İnançer’dir.

Rivâyete göre, Mûsâ Keliymullah için Allah Aşûre günü denizi yarmış, Peygamberi’nin denizden geçmesini sağlamış; adı Velid olan Fir’avn ile askerini denizde boğmuştur.   Rivâyete göre, Cudi Dağı’nın zirvesi, yâni en yüksek noktası Nuh Neciyyullâh’ın gemisine Aşûre günü liman olmuştur.   Âyete göre, Zennûn Yûnus Sabiyhullah, Aşûre günü balığın karnından çıkarılmış, kurtarılmıştır.   Rivâyete göre, Âdem Safiyyullâh’ın tevbesini, Yüce Yaratan 10 Muharrem Aşûre günü kabul etmiştir.   Rivâyete göre, güzeller güzeli, Yûsuf Cemiylullah, Aşûre günü kuyudan çıkarılıp, kurtarılmıştır.   Îsâ Rûhullah Aşûre günü dünyâya gelmiş ve Aşûre günü göğe yükseltilmiştir.   Rivâyete göre, Dâvûd Haliyfetullâh’ın tevbesi Aşûre günü Yüce Allah tarafından kabul edilmiştir.   Rivâyete göre, İbrâhim Haliylullâh’ın oğlu İsmâil Zebiyhullah Aşûre günü doğmuştur. İbrâhim Peygamber; Nemrud tarafından Aşûre günü ateşe atılmıştır. Âyete göre, Yüce Yaratanın emriyle ateş İbrâhim Haliylullâh için esenlik ve serin bir yer olmuştur.   “Peygamber Allâh’a ulaştıran bağdır, Ateş dağlar gibi, Halil ise sağdır.”   Âyete göre, Yâkub Haziynullâh’ın; hasretle, hüznile beyazlanan iki gözü, Aşûre günü görmeye başlamıştır.   Rivâyete göre, Eyyüb Sabiyrullâh’ın hastalıktan kurtulması, iyileşmesi Aşûre günüdür.

Hüseyn Radıyallâh-ü Anh Hicrî 61’de ve Muharrem Ayı’nın 10’nunda yâni Aşûre günü Kerbelâ’da 72 mevcûdu ile Haliyfe Yezid’in askerleri tarafından cânice şehit edilmiştir.

Çoğu kimseler tarafından adı sâdece Ziyad veyâ Zeyyad olarak bilinen Kûfe Vâlisi küfürbaz Ubeydullah, Hicrî 67’de çok perişan hâlde ölmüş, ölüm sistemi, dünyâda Ubeydullâh-ı tam anlamıyla perişan etmiştir.   “Kandemiroğlu Keskinli Yetîmi Dîvânı” adlı kitabımdan Kerbelâ şehitleri hakkında üç dörtlük. 2.12.2011   Hakka sunup önerini, Yak sevginin fenerini, Bu gün bâri ciyerini, Doğra şehit Hüseyn için.   Kor düştü de yanar bağrım, İşte doktor şurda ağrım, Doğan güneş sana çağrım, Doğma şehit Hüseyn için.   “Yetîmi”yim nîmetinden, Geçmem Allah cennetinden, Biz kulları rahmetinden, Koğma şehit Hüseyn için. Keskinli Yetîmi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.