Mesleki eğitim deyip geçmeyin

Mesleki eğitim deyip geçmeyin

Gelişmiş ülkelerde mesleki okulların oranı yüzde yetmişler seviyelerindedir. Ülkemizde ise mesleki okullar yüzde kırk seviyesindedir. Son yapılan planlamalara...

Gelişmiş ülkelerde mesleki okulların oranı yüzde yetmişler seviyelerindedir. Ülkemizde ise mesleki okullar yüzde kırk seviyesindedir. Son yapılan planlamalara göre,  yüzde atmış beşlere çıkarma amaçlanmıştır. Bu doğru bir karardır.  

Kırıkkale’mizde, meslek lisesi öğretmenlerimizden bir gurup öğretmen, Meslek Liseleri okullarımızın, Kırıkkale dağılımı konusunda,  hem Melek Liselerinde açılan bölümler konusunda kaygı duymaktadırlar. Diyorlar ki:

Yuva mahallesinde Gazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi var. Yanında Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi var.  Hemen yanına da On Yedi Ağustos Meslek Lisesi açıldı. Aynı amaç doğrultusunda iki okul yan yana getirildi.

Zaten bu bölgede Gazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi var.  Bu lisenin elektrik-elektronik bölümü de var. Aynı bölgede ikinci bir meslek lisesinin açılması doğru değildir. Bu okulda, elektrik-elektronik bölümünün açılması da doğru değildir. Yine diyorlar ki:

Bağlarbaşı Mahallesinde, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi vardır. Bu Lise, Meslek Lisesine dönüştürülebilir. Zaten Anadolu Liselerinin sayılarının azaltılması gerekir. Dolayısıyla On Yedi Ağustos Meslek Lisesi buraya taşınabilir.

Zaten Bağlarbaşı Mahallesinde, meslek lisesi yoktur. Üstelik bu mahalle çok geniş bir çevreye hitap eder.  Kaletepe Mahallesi, Yenidoğan Mahallesi,  Ovacık Mahallesi, Çalılıöz Mahallesi, Güzeltepe Mahallesi de buraya yakın yerlerdir. Veliler, Bağlarbaşı Mahallesinde açılacak bir meslek lisesine, çocuklarını rahatlıkla gönderebilirler. Üstelik çocukların servis ihtiyacı da olmaz. Yürüyerek gitme gelme şansları vardır. Bu durum veliler olarak ve öğrenciler olarak, Bağlarbaşı Mahallesinde açılacak meslek lisesi tercih nedenleri olabilir.

Genelde velilerin de öğrencilerin de ilgisini, Anadolu Liseleri çekiyor.  Meslek Liselerine ikinci planda önem veriyorlar. Ancak yüzde atmış beş hedefine varabilmek asıl amacımızdır. Bu nedenle, Anadolu Liselerinin sayılarını azaltmalıyız.  Meslek Liselerini sayılarını artırmalıyız. Aynı zamanda meslek liselerini cazip hale getirmeliyiz. Eğitim –öğretim kalitelerini de artırmalıyız.

Okulların planlamasını, İl İstihdam Kurulu yapıyor. Bu kurula birinci önerimiz şudur. Yeni eğitim öğretim yılında, yerleşim yerleri dikkate alınarak dağılım yapılmalıdır.  Mehmet Akif Anadolu Lisesi yerine On Yedi Ağustos Meslek Lisesi taşınmalıdır. Aynı zamanda bu okulda açılacak bölümler,  Kırıkkale okullarında olmayan, yeni mesleki bölümler olmalıdır.

İl İstihdam Kuruluna ikinci önerimizde şudur. Yuva Mahallesinde açılan On Yedi Ağustos Meslek Lisesi yerine, Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi taşınmalıdır. Burada boşalan okul binası da bitişiğindeki Gazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine verilmelidir. Okul, fiziki alan açısından rahatlatılmalıdır.

Kırıkkale özelinde, yeni eğitim-öğretim yılında, yaptığımız önerilerin dikkate alınmasını diliyoruz. Meslek Liseleri alanında yüzde atmış beşler seviyesine çıkmamızı bekliyoruz. Ülkemizde de meslek liseleri oranının, yüzde yetmişlere çıkarılması için gerekenler yapılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.