Tuğba Ulucan

Tuğba Ulucan

"Kütüphaneler Haftası"

"Kütüphaneler Haftası"

"Kitap İlme Giden Yoldur "Sözüyle Yazılı Dövizlerin Başkentin Kalabalık Noktalarına Uçaklardan Atılarak Toplumsal Farkındalık Yaratılan Hafta: "Kütüphaneler Haftası"

Kütüphane Haftası;
Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

Başlangıç tarihi olarak; 'Kütüphaneler Haftası'nı yılının '23-29 Kasım günlerinde kutlandı. Birinci Kütüphane Haftası kapsamında Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından "Fotoğraflarla Halk Kütüphaneleri"; Milli Kütüphane tarafından da koleksiyonunda bulunan el yazmaları, Müteferrika basımlarının tamamı, ilk taş basması eserleri Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF)salonlarında sergilendi. Pek çok etkinliğin yanı sıra; 'Türk Hava Kurumu' ile anlaşma yapılarak hafta dolayısıyla hazırlanmış, "kitap okuyanın dünyası zenginleşir", "kitap ilme giden yoldur "gibi sözler yazılı dövizlerin başkentin kalabalık noktalarına uçaklardan atılması sağlandı.

6 Mart 1982'de Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği'ne resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre kutlamaların genel mesulü ve organizatörü Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği idi. Merkezde "kütüphane ve kütüphanecilik meselelerini ele alan konularda kongre, sempozyum gibi toplantılar düzenlemek" taşradaki kütüphanelerde ise yeni yayınlan okuyuculara tanıtıcı sergiler düzenlemek, bölgedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin sergileri ziyaretlerini sağlamak; yerel imkanlardan yararlanarak hafta ile ilgili duyurular yapmak, kütüphane ve kitap okuma konularını içeren makaleler hazırlayıp yerel basında yer almasını sağlamak gibi etkinlikler yapılması beklenmekteydi.

2012 yılında Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği, halk kütüphanelerinin hizmetlerini düzenleyen diğer yönetmeliklerle birlikte kaldırılmış, ama 2012 yılında “Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği" yürürlüğe geri girmiştir. Bu yönetmeliğe göre merkezî olarak gerçekleştirilen Kütüphane Haftası etkinlik programı, başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere, mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanır.

Halkımıza okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap sevgisini artırmak ve kütüphaneleri etkin bir şekilde kullanmak amacıyla ülkemizde her yıl Mart ayının son haftası “Kütüphaneler Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Kütüphane haftasında okullarda kitap okuma ve kütüphane kullanma zevki, sevgisi ve alışkanlığının kazandırma amacıyla bilgi kaynakları ve kütüphane hizmetlerine yönelik bilgiler verme, çevredeki kütüphaneler geziler düzenleme gibi etkinlikler gerçekleştirilir. Üniversite kütüphanelerinde sergiler, söyleşiler, paneller düzenlenir. Halk Kütüphanelerinden en çok yararlanan okuyucular ödüllendirilir.

İlgili yönetmelikte Kütüphane Haftası'ndaki merkezi etkinliklerin Türk Kütüphaneciler Derneği başta olmak üzere mesleki örgütler işbirliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenmesi öngörülür.

Bu haftayı teşvik etmek için çeşitlik etkinlikler yapılmaktadır. Merkezi etkinlikler sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, okuma kültürünü yaygınlaştırma alanında çalışan kişi ve kurumlara ödüller vermektedir. Türk Kütüphaneciler Derneği ise; çeşitli kategorilerde yılın en başarılı halk kütüphanelerini seçerek ödüllendirmektedir.

Kütüphane Haftası'nın her yıl bir temaya ayrılması konusu, 1999 yılında kutlanan 35. Kütüphane Haftası ile birlikte bir gelenek haline gelmiş ve bu yıldan sonra kutlanan bütün "Haftalar"da Türkiye'nin toplumsal devinimleri ve kütüphaneciliğin sorunları çerçevesinde bir tema belirlenmiştir. Kütüphane Haftası'nın temel düzenleyicileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (KYGM), Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) ile birlikte her yıl kütüphane haftası için bir tema belirler.1999 yılından itibaren Kütüphane Haftası'nın kutlandığı tarihler ve organizasyonlar tarafından belirlenmiş temalar, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.1964 yılından itibaren organizasyonu birlikte düzenleyen kurumlar 2017 yılından itibaren Hafta'yı ayrı organizasyonlar halinde kutlamaya başlamışlardır. Amacı, halkın kütüphanelerden daha iyi şekilde yararlanmasını, kütüphanecilik mesleğinin tanınmasını sağlamak, Türk kütüphaneciliğinin sorunlarını halka mal etmektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere sivil toplum ile işbirliği içinde merkezi bir etkinlik programı hazırlanır.

Kütüphaneler, okuma ve araştırma alışkanlığını geliştirip, fikir, düşünce ve bilgi ürünlerinin kişiler arasında paylaşılmasını sağlayarak kültür mirasının geleceğe aktarılmasına katkı sunmaktadır.

Bu anlamda nasıl ki eğitim ve bilimin olmadığı bir dünya düşünemiyorsak kitapların ve kütüphanelerin de olmadığı bir dünya da düşünemeyiz.

Kütüphaneler, bilgiye erişim ve bilgi birikiminin paylaşımı için önemli bir araçtır. Burada kitaplar, dergiler, gazeteler, elektronik kaynaklar ve diğer materyaller aracılığıyla geniş bir bilgi kaynağı sunulur. Bu kaynaklar sayesinde bireyler, farklı alanlardaki bilgilere kolayca erişebilir ve bilgi birikimlerini artırabilirler.

Bu önemli hafta, kurumların toplumda daha fazla tanınmasını ve desteklenmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Bu hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenir, kütüphaneler ziyaret edilir ve kütüphane hizmetleri hakkında bilgi verilir. Bu sayede kütüphanelerin sunduğu faydalar ve imkanlar daha geniş kitlelere duyurulur.

Kütüphane haftası aynı zamanda okuma alışkanlığını teşvik etmek amacıyla da önemlidir. Okuma, bireylerin bilgi birikimini artırmanın yanı sıra düşünme ve analiz yeteneklerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Kütüphaneler, gençlerin ve yetişkinlerin okuma alışkanlığı kazanmalarına ve kitaplarla daha fazla vakit geçirmelerine olanak sağlar.


Böyle önemli haftaların önemini hem okulda hem de evlerde de kutlamaya devam etmeliyiz.Değerli çocuklarımızı hem kendi kendilerine hem de arkadaşları ile kütüphanede sessizce ders çalışıp kitap okuyarak veya kütüphaneden bilgiler araştırmalarını teşvik ederek bu haftayı kutlamalıyız. Öğrencilere okuma farkındalığı sağlamak için de iyi bir fırsat çünkü.Hem İngilizce gibi yabancı ve evrensel diller de hem de anadilimiz olan Türkçe'de hikaye kitaplarını sayısız ve değerli dünya klasiklerini kütüphaneden alıp okuma fırsatı buluruz.Bu yüzden ekonomiktirn de.

Ayrıca;kütüphaneler empati duygusunu geliştirmek için de öneml bir yerdir.Çünkü;toplumda oturup kalkma adabını ve sessizce ödev yaparak ve saygı çerçevesinde insanlarla empati kurup ders çalışma yeteneğini geliştirmiş olurlar. Yani;hem öz disiplini hem de diğer insanlara saygı duymayı da kütüphanede çalışarak öğrenmiş olurlar.

Kısacası;'toplumsal farkındalık haftası'süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur.Çevreye duyarlı ve saygılı bireyler yetiştirmek için ve sessizce ders çalışma alışkanlığı kazanmak için Gönlüm;'her zaman her yerde kitap okuyarak' örnek olmaktan yana tabi.Temennim;7'den 70'e her yaşa ve her kesime bu alışkanlığın sadece kütüphanelerde sınırlı değil her yerde ve her zaman yapılmasını öğretmek ve teşviktir Bu yüzden değerli meslektaşlarım olan saygıdeğer öğretmenlerimizeçok iş düşmektedir.Çünküne kadar okurdak o kadar hayal gücümüz yani vizyonumuz gelişir ve öngörümüz yükseldikçe de ülkeye katkımız daha fazla olur.Ayrıca;ne kadar okursak o kadar diksiyonumuz ve kelime haznemiz artar. Küfürlü konuşmalardan uzak dururuz.Daha edebi dili teecih ederiz. Söylerken bile heyecanlanıyor insan.Böyle toplumsal farkındalık haftaları hiç kaçırılmamalı ve güzel alışkanlıklar kazanmaya çalışılmalıdır. Umarım ömür boyu sürecek güzel alışkanlıklar kazanmanızı temenni ediyorum.

Bu içten duygu ve düşüncelerimle, 'Kütüphaneler Haftası'nı kutluyor, bu hafta vesilesiyle bütün ülkemizde ve özellikle 'Kırıkkale' ilimizde kitap okuma alışkanlığında farkındalık yaratarak diğer şehirlere örnek olmasını ve yılın en çok kitap okuyan şehri unvanını almasını teşvik ediyorum.
Unutmayın!Sadece kitap okuyarak, matematik ve fizik gibi problem çözücü derslerle vizyonumuzu ve analiz zekamızı geliştirebiliriz. Benim hayattaki en büyük farklarımdan birisi buydu çünkü.Peki kitap okumak ne işimize yarar? İlerde Atatürk gibi ülkenin 100 yıl sonrasını görebilen stratejik genç ve aydın dehalar oluverirsiniz işte.Bu da öyle kolay olmaz.Binlerce kitap okuyup onlarca kitap yazarak mümkündür. Tıpkı Atatürk'ün dediği gibi "Ben 2 kuruşumun 1 kuruşuna kitap alıp okumuş olmasaydım bugünkü Atatürk olamazdım"dediği gibi Atatürk vizyonu diye bir gerçek var.Ülkenizin ekmeğini yiyorsanız hem Atatürk'e hem de ülkenize borcunuz var demektir Bunun için de vizyonlu çağ atlatacak kitaplar okuyarak bu ülkeye analiz zekası yüksek ve ülkesine faydalı beyinler olabilirsiniz.Bu hayat felsefesiyle 'benim sığındığım tek liman kitaplarım' olmuştur.Umarım;siz değerli okurlarıma da bu konuda farkındalık yaratabilmişimdir.Farkındalık yaratabildiysem "Ne Mutlu Bana!". Kütüphaneler haftamız kutlu olsun.

Bu yazı toplam 2431 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Ulucan Arşivi