Kutsal topraklarda anlamlı buluşma

Kutsal topraklarda anlamlı buluşma

Kutsal Topraklara giden hacı ve umreci adaylarının daha sorunsuz bir seyahat yapabilmesi ve güçlüklerle karşılaşmadan dini vecibelerini yerine getirmesi için ilk adım atıldı.

Kutsal Topraklara giden hacı ve umreci adaylarının daha sorunsuz bir seyahat yapabilmesi ve güçlüklerle karşılaşmadan dini vecibelerini yerine getirmesi için ilk adım atıldı.

SORUMLULUK DA YÜKLEMEKTEDİR

Mekke’de ilk kez Cidde Başkonsolosluğu, Diyanet Başkanlığı temsilcileri ve tur operatörleri ile bir araya gelinerek yapılması gereken işler ve alınabilecek önlemler konuşuldu. Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosu Mete Zaimoğlu, “Mekke ve Medine’nin görev alanımızda olması bizlere manevi anlamda büyük bir onur vermekte, bununla beraber bize ayrıca büyük bir sorumluluk da yüklemektedir” dedi.

ÖNEMLİ BİLGİLER AKTARILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Cidde Basın Ataşeliğinin, Cidde Başkonsolosluğu’nun himayesinde düzenlediği toplantı, Mekke ‘Dar Hadi’ otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Cidde Başkonsolosu Mete Zaimoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Daire Başkanı Yaşar Çapçı, Muavin Konsolos Emre Battal, Diyanet Din Hizmetleri Ataşesi Yunus Acar, Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön ve Diyanet İşleri Başkanlığı Ekip Başkanı Tuncay Altınışık, Umre Kordinasyon Sorumlusu Ahmet Daştanbek, Tursab Mekke Ekip Sorumlusu Abdussamed Daloğlu ile tur operatörleri, yetkilileri, hac-umre rehberleri ve temsilcileri katıldı.

AMAÇ HACILARIN GÜVENLİĞİ VE REFAHI

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Zaimoğlu, Riyad Büyükelçisi Erdoğan Kök’ün selamlarını iletti. Türkiye’den her yıl on binlerce hacı adayı ve yüzbinlerce umreci Müslüman’ın Suudi Arabistan’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Zaimoğlu, Cidde Başkonsolosluğu’nun görev bölgesinde Tebük, Medine, Mekke, Baha, Asir, Cizan ve Necran emirliklerinin bulunduğunu belirterek, Türk vatandaşları yanında, Suudi ve diğer ülke vatandaşlarına da hizmet verdiklerini söyledi. Cidde Başkonsolosluğu bünyesinde Basın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Din Hizmetleri, Eğitim ve Ticaret ataşelikleri bulunduğunu kaydetti.

YEREL KURALLARA RİAYET EDİLMELİ

Çeşitli ülkelerde görev yaptığını hatırlatan Zaimoğlu, her ülkenin kendi kurallarına uyulmasını beklediğini, dolayısıyla, Suudi Arabistan’da sorun yaşamamak için hacı ve umreciler ile görevlilerin, bu ülkenin kurallarına uyması gerektiğini hatırlattı. Bu nedenle toplantı düzenleyerek, organizasyonların taraflarını bilgilendirmek istediklerini kaydeden Zaimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

YASALAR, SÖZLÜ KURALLAR, HİJYEN

Toplantıya katılan konuşmacılar tarafından, hacı ve umrecilerin uymak zorunda olduğu kurallar, yasalar, edebe ilişkin hususlar, sağlık ve hijyen konuları dini, toplumsal ve kültürel boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele alındı ve bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantı ile başlatılan süreçte, hacı ve umrecilerin Hicaz bölgesinde sorun yaşamadan dini vecibelerini yerine getirmesi için gerekli önlemlerin alınması hedefleniyor. Güvenlik ve huzur içinde kutsal görevlerine yerine getirirken, Suudi Arabistan’a has beşeri kurallar ile uyulması gereken hususların da anlatılması amaçlanıyor. Yapılacak çalışmalar, toplantıda ele alınan konular dâhilinde devam ettirilecek. Kuran Tilaveti muhteşem kıraati ile Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Daire Başkanı Yaşar Çapçı tarafından yapıldı.

CİDDE BASIN ATEŞELİĞİNE TEŞEKKÜR

Açılış konuşması ve Moderatörlüğünü  Cidde Başkonsolosu Mete Zaimoğlu’nun yaptığı oturumda , Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Daire Başkanı Yaşar Çapçı, Diyanet İşleri Başkanlığı Ekip başkanı Tuncay Altınışık, Din Hizmetleri Ataşesi Yunus Acar ve Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön  söz alarak geniş bir bilgilendirme yaptı. Program sonu soru ve cevap kısmında program tertibi, düzeni ve ilk kez böyle bir program gerçekleştiği için Cidde Başkonsolosluğuna, Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve CB İletişim Başkanlığı Cidde Basın Ataşeliğine teşekkür edildi.

Haber: Ahmet Gökdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.