1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarındaki hareketlilik iyice arttı. Vatandaşlar pazar pazar gezerken uzmanlar, kurbanlık almaya hayvancılıktan...

A+A-
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarındaki hareketlilik iyice arttı. Vatandaşlar pazar pazar gezerken uzmanlar, kurbanlık almaya hayvancılıktan anlayan kişilerle gidilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Halk arasında karnı büyük hayvanın 'besili' olduğuna dair yanlış bir bilginin yaygınlığına dikkat çeken uzmanlar, karnı büyük hayvanın besili anlamına gelmediğini, aksine o hayvana küspe ve tuzlu su içirilerek şişirilmiş olabileceğini ifade ediyor. Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, besili hayvanın açlık çukuru ve sırt kısmı denilen bölgelerden anlaşılabileceğini söyledi. İyi besili hayvanın arka tarafında sağ ve sol yanında bulunan ve açlık çukuru olarak adlandırılan bölgelerin dolu olması ve hayvanın sırt kısmının düzleşmiş olması gerektiğini kaydeden Aslan, vatandaşların hayvanın sırtına elini koyarak besili olup olmadığını anlayabileceğini dile getirdi. Besili hayvanın sırtına dokunulduğunda sırt kemiğinin ele gelmemesi gerektiğini belirten Aslan, bunun gibi pratik yollarla besili hayvanın kolaylıkla tespit edilebileceğini aktardı. Kurban pazarlarında 2 yaşını doldurmamış hayvanların da satılabildiğine işaret eden İl Müdürü İhsan Aslan, bu hayvanların dinen kurbanlık olamayacağını ve vatandaşların kurbanlık alırken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Hayvanın iki yaşını doldurup doldurmadığını anlayabilmenin tecrübe işi olduğunu belirten Aslan, "Vatandaşlar kurbanlık alırken tecrübeli kişilerle birlikte pazara gitsin. Ancak böyle bir imkân yoksa alınacak hayvanın dişine bakılabilir. 2 yaşını doldurmuş kurbanlık vasfı taşıyan hayvanın alt çenedeki iki tane süt dişinin düşüp yerine halk arasında 'kazma' diş olarak adlandırılan dişlerin çıkmış olması gerekiyor. Kazma dişler diğerlerinden daha iri ve uzun olur ayrıca aralarında boşluk olmaz. Süt dişleri düşmeyen hayvanların kurban olarak kesilmemesi gerekiyor." diye konuştu. Kurbanlık hayvanın tüylerinin canlı, üzerinde dışkı kalıntısı olmaması, hareketli olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, bu belirtilerin hayvanın sağlıklı olduğunu gösterdiğini vurguladı.  (MUSA ÖZYÜREK-ZAMAN) Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler:

RESMİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

      Kurbanlık alışverişine çıkacak vatandaşları uyaran uzmanlar, halk arasında yaygın olan anlayışın aksine karnı büyük hayvanın besili anlamına gelmediğine, o hayvana küspe ve tuzlu su içirilerek şişirilmiş olabileceğini dikkat çekiyor.
Bu haber toplam 254 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.